Ilka Štuhec po prihodu v cilj ni mogla skriti razočaranja. Foto: Reuters
Ilka Štuhec po prihodu v cilj ni mogla skriti razočaranja. Foto: Reuters
Nicole Schmidhofer je pokazala največ, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters
Vožnja zlate Nicole Schmidhofer
Izjava Ilke Štuhec
Nastop Ilke Štuhec v super-G-ju

Štuhčeva se je na progo podala s številko devet. Začetek na tehnično izjemno zahtevni progi, ki je bila bolj veleslalomska kot smukaška, je bil spodbuden. Na prvem vmesnem času po 25 sekundah je bila 24 stotink hitrejša od tekmic, nato pa se je zgodila napaka.
V enem izmed zavojev jo je malce odprlo, tako da je zgrešila idealno linijo in že pri naslednjem vmesnem času je bil zaostanek 43 stotink. Do konca se je le še stopnjeval. V cilju je za najhitrejšo zaostala za več kot sekundo.

"Čeprav sem imela informacije s proge, me je tisti val malce presenetil. Naredila sem napako, do cilja sem skušala pridobiti čas, a ni šlo. Malce je grenkega priokusa, ampak pristop in ostali del vožnje sta bila v redu. Ostajam optimistična," je takoj po tekmi povedala Štuhčeva, ki je v St. Moritz prišla z lepo popotnico zmage iz Cortine.
Štuhčeva razlogov ni iskala niti v postavitvi niti v progi: "Bil je to res lep superveleslalom, veselje je bilo voziti, žal se ni čisto tako izšlo, kot sem si zamislila. Sem presmučala teren in se že veselim naslednjih preizkušenj."

Svetovna prvakinja Schmidhoferjeva, Gutovi bron
Nekoliko presenetljivo je svetovna prvakinja postala Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki v svetovnem pokalu še nikoli ni zmagala in v letošnji sezoni še ni stala na stopničkah. 27-letnica je svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu dosegla leta 2013, ko je bila v Cortini druga. Avstrijka, ki je štartala tik pred Štuhčevo, je do zlata prišla z najhitrejšim spodnjim delom.
Po Nemki Katji Seizinger, Italijanki Isolde Kostner in rojakinji Anni Veith je Schmidhoferjeva četrta, ki ji je v tej disciplini uspelo združiti naslova v mladinski in članski konkurenci.
Odstop Vonnove in Veithove
Srebro je osvojila Tina Weirather (+0,33), kar je njena prva medalja na svetovnih prvenstvih, bron pa prva favoritinja tekme Lara Gut (+0,36). Švicarka je na svetovnih prvenstvih osvojila že peto kolajno, a je že vedno brez zlate.
Branilka naslova Anna Veith je odstopila, tako kot bronasta iz Vaila Lindsey Vonn. Edina preostala Slovenka Maruša Ferk je nastopila predvsem zaradi preizkusa proge pred petkovo kombinacijo. Zaostala je 3,35 sekunde in bila 30.

Končni vrstni red:                   
 1. N. SCHMIDHOFER     AVT    1:21,34
 2. T. WEIRATHER       LIE      +0,33
 3. L. GUT             ŠVI       0,36
 4. V. REBENSBURG      NEM       0,53
 5. E. CURTONI         ITA       0,55
 6. R. MOWINCKEL       NOR       0,69
 7. S. VENIER          AVT       0,77
 8. T. WORLEY          FRA       0,84
  . F. BRIGNONE        ITA       0,84
10. S. GOGGIA          ITA       0,91
11. I. ŠTUHEC          SLO       1,04
12. C. SUTER           ŠVI       1,10
...                                  
30. M. FERK            SLO       3,35
                                     
Odstop: Vonn, Kling, Veith           

Vožnja zlate Nicole Schmidhofer
Izjava Ilke Štuhec
Nastop Ilke Štuhec v super-G-ju