Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 57 glasov Ocenite to novico!
Ana Jurc
Ana Jurc je že več kot deset let nepogrešljivi del MMC-jeve kulturne redakcije. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanič
Ana Jurc
Skoraj vsako leto obišče Grossmanov festival v Ljutomeru. Foto: BoBo
       Apriorno ne maram biti ena od tistih, ki se postavljajo na okope in tulijo, da je bila knjižna predloga boljša od filma. To je pretenciozno, snobovsko mnenje. Zdi se, da Hollywood v zadnjih letih pri iskanju idej gleda seznam novih knjig. Želela bi si več izvirnih zgodb, in ne le adaptacij sodobnih romanov. Zanimivo je opazovati, kaj se v ekranizaciji dogaja z zgodbo, ki jo vsi poznamo. Eden novejših primerov je Ni je več (Gone Girl) Davida Fincherja. Gre za fantastičnega režiserja, ki pa se ni znal osvoboditi jarma romana.       
 O prenosu knjig na filmska platna.
Casablanca
Med vsemi dozdajšnjimi prejemniki oskarja za najboljši film je Jurčevi najbolj pri srcu Casablanca. Foto: EPA
Ana Jurc
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Ana Jurc: DiCaprio bo dob...

Dodaj v

Ana Jurc: Oskarji iščejo varen konsenz

Podkast Številke (51):
26. februar 2016 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Letošnja konkurenca je taka, da Leonardo DiCaprio lahko že vadi svoj govor. Vsi bi bili šokirani, če ga tokrat ne bi dobil," pred podelitvijo oskarjev razmišlja filmska recenzentka Ana Jurc.

S svojimi zapisi razveseljuje MMC-jeve bralce in o oskarjih razmišlja: "Najlažja stvar na svetu je diskreditirati oskarje, in še posebej smo lahko arogantni z določene časovne distance. V letu, ko je bil nominiran Državljan Kane, je zmagal 'How Green Was My Valley', kar v retrospektivi deluje skoraj kot šala. Vemo, da niso zmagali Dobri fantje, ampak egotrip Kevina Costnerja Pleše z volkovi. Hitro lahko prideš do sklepa, da oskarji niso relevantni."

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!


Pod novico lahko pogledate glasbeni izbor Ane Jurc.


Vaba za oskarje
Ana Jurc pri tem poudarja: "Uveljavil se je izraz 'oscar bait'. Z vabo za oskarje označujemo vlogo, v kateri je nastop karikiran, pretenciozen, prenabit s čustvi, preveč vsega. Kako se je to uveljavilo? Ali ljudje podelitev spremljajo iz zanimanja za filme, da bi videli, kdo bo dobil nagrade - ali pa, da vidijo, kdo bo imel kaj oblečeno, se pravi, da je vse skupaj predvsem platforma za zvezdnike? Oskarji ne nagradijo filmov, ki bi industrijo intelektualno ali kreativno potiskali naprej, ampak iščejo varen konsenz. Veliko je bilo govora o tem, da člani Akademije niso reprezentativni niti za ameriško družbo, kaj šele globalno. Pod črto pa kljub vsemu oskar za najboljši film tega uvršča v neki kanon."

Nihče ne zahteva igralskih kvot, a ...
Pred letošnjo podelitvijo je bil v ospredju problem majhne raznolikosti - vseh 20 igralskih nominirancev je namreč belopoltih. "Včasih sem obsojena na branje komentarjev pod novicami. Osupla in zgrožena sem nad jezo ljudi, ki razmišljajo, 'da bodo zdaj zahtevali kvote in bodo igralci dobivali nominacije samo zato, ker so temnopolti.' Nihče ne zahteva kvot, ker bi bilo to absurdno samo po sebi. Dve leti zaporedoma imamo 20 igralskih nominirancev, ki so vsi belci. Če v tem ne vidiš odraza neke izkrivljene situacije, potem ti ni pomoči. Seveda ni kriva Akademija, kriva je industrija. Ko pa oskarja že dobi temnopolti igralec, ga dobi Octavia Spencer za vlogo služkinje ali pa film s suženjsko tematiko, 12 let suženj. To so zgolj in samo zgodbe trpljenja," je odločna Jurčeva. "Kje so zgodbe o 'navadnih' ljudeh, ki so slučajno tudi temnopolti?"

Manjka Straight Outta Compton
Akademija ima možnost nominirati deset filmov za najboljši film, a se je ustavila pri številki osem, kar sogovornice ne moti, a izpostavlja: "V teoriji s tem ni nič narobe, a zaradi tega je vsak izpuščeni film toliko bolj očiten. Zdi se skoraj nedopustno, da poleg ni Straight Outta Compton. Akademija očitno lahko gleda film s temnopoltimi, če gre za zgodovinske, resne filme ... Urbana, sodobna zgodba pa se ne zdi dovolj relevantna. Film bi spadal zraven, sploh če v nabor pride Marsovec. Ne pravim, da bi si nominacijo zaslužila Vojna zvezd, a s pragmatičnega vidika bi jo bilo smiselno nominirati. Večji del prihodka Akademije pride iz gledanosti podelitve."

Težko delo še ne legitimira dela
Nesporni favorit podelitve je Povratnik, ki železo kuje z 12 nominacijami. "To je eden tistih filmov, o katerih z mirno vestjo ne moreš povedati ničesar res slabega. Gre za velikega režiserja. Človeku gre lahko na živce jamranje o težkih delovnih razmerah. Ti sami po sebi ne legitimirajo dela. Vsi smo vedeli, da so težko posneli Vodni svet Kevina Costnerja, a to mu ni dalo višjega statusa v filmski zgodovini. Povratnik bo seveda dobil oskarje, a želela bi si, da edine oskarjev vredne zgodbe ne bi bile samo muke belega človeka (moškega), ki mora preseči nekakšno oviro. To je klasična shema, želela bi si videti še kakšno drugačno," je razložila.

V mladosti zakopana v knjige
Ana Jurc, ki na leto pogleda več kot 150 filmov, na film sicer gleda: "To ni bila vedno moja prva ljubezen. Vedno se mi je zdelo, da sem se vso mladost skrivala v knjige. Zanimivo je razmišljati o tem, da človek odnosa do filma ne ustvarja samo na podlagi njegove kakovosti. Do nezavesti lahko hodiš v kinoteke in gledaš retrospektive in intelektualno razumeš, da imaš pred seboj velike mojstrovine in jih zato tudi ceniš. Ampak na neki ravni nikoli ne bom imela do, na primer, trilogije Kieślowskega tako intenzivnega odnosa, kot sem ga imela do Robina Hooda, princa tatov. To je film, ki sem ga videla v ključni, formativni starosti, ga gledala milijonkrat in ga najbrž še vedno znam na pamet ... Nekatere zadeve se usedejo vate. Če bi ga spet pogledala, bi bila zgrožena."

Najslabši filmi tisti, ki se trudijo biti smešni
Veliko poznavalcev kot najtežji žanr izpostavlja komedijo, čemur prikimava tudi MMC-jeva recenzentka: "Drama načenja transcendentna vprašanja, ki so večja od določenega časa. Lahko se najdemo v univerzalnih, življenjskih vprašanjih oziroma lahko o njih razmišljamo. Pri komediji je težko presojati, kaj se vsakemu posamezniku zdi duhovito."

"Kdo hodi po svetu brez predsodkov? Seveda greš v kinodvorano z določenimi pričakovanji in predstavami. Nihče ni tabula raza. A nisem zaverovana v svoj prav in si lahko z veseljem premislim. Med najslabšimi filmi, ki sem jih videla, so bili filmi, ki so se preveč naprezali biti smešni."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Ana Jurc razpreda o (letošnjih) oskarjih, Leonardu DiCapriu, filmih, ki imajo v naslovih številke, slovenskem filmu ...

Glasbeni izbor Ane Jurc: Kendrick Lamar - King Kunta

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
Lara Craft
# 26.02.2016 ob 08:22
No, dva oskarja je dobil tudi Denzel Washington. Pa ne en ne drug film nista bila "zgodbi o trpljenju".
angryjoe
# 26.02.2016 ob 09:22
Še enkrat... Črncev je v ZDA 13%... In drugič - Ana Jurc bi lahko izpostavila, da niso vsi temnopolti skočili na ta rasistični voz Jade Pinkett-Smith. Whoopi Goldberg denimo in igralka, ki je v Fresh Prince glumila Aunt Viv, sta obsodili jokanje črnske skupnosti. Obrnjeni rasizem in igranje na 'race-card', ki naj bi pro belcih vzgajal obutek kolektivne 'bele krivde' je potrebno ustaviti. Vsaj pri nas, kjer tovrstnih težav nikoli imeli in nimamo nobenega neksus s siženjstvom v ZDA.
Peter F.
# 26.02.2016 ob 07:49
In zakaj potem črnci ne snemajo filmov o črncih in s črnci? A to morajo belci delat? Zakaj že?
In zakaj je ne moti da ni latinosev ali kitajcev, ki jih je več kot črncev? Indijcev? Dajte že nehat filat MMC s temi bedarijami.
Prismuknjen
# 26.02.2016 ob 07:23
"Ko pa oskarja že dobi temnopolti igralec, ga dobi Octavia Spencer za vlogo služkinje ali pa film s suženjsko tematiko, 12 let suženj. "

Grem zdaj malo poguglat koliko temnopoltih je dobilo oscarja in kakšno vlogo so igrali. Njen komentar vse pove - grdi belci in zatirani temnipolti.
kiliboy
# 26.02.2016 ob 10:01
Bom začel z vprašanjem; ali določen film dobi oskarja, ker je odličen ali je odličen, ker je dobil oskarja?

Nihče ne zahteva kvot, a... a kaj, jih vsi pričakujejo? Če je film dober, je film dober, pa če v njem igra 100 belcev in 1 črnka ali obratno. Pred mano so že omenili Denzla Washingtona, ki je dvakratni dobitnik, pa sem prepričan, da ga ni dobil zato, ker je črne polti.
tanj
# 26.02.2016 ob 08:37
Ne vem, meni ta deklica ne gre. Njene recenzije so milo rečeno čudne, včasih kar malo obstanem, ko jih berem.

EPP pa ma, to pa ja.
dharma
# 26.02.2016 ob 08:33
A če rečem, da ju težko poslušam oz. se ne strinjam z njenimi kritikami je to sovražni govor?
dharma
# 26.02.2016 ob 08:32
"ker je to pač pretenciozno snobovsko mnenje" je v bistvu ravno nepretenciozno snobovsko menje!
narancek
# 26.02.2016 ob 11:58
1.Viola Davis ima Oskarja?
2. To so suženjske zgodbe?
"The Last King of Scotland, Ray, The Shawshank Redemption, Monster's Ball, An Officer and a Gentleman, Jerry Maguire, Million Dollar Baby, Ghost, Dreamgirls, Precious...
kin baropu
# 26.02.2016 ob 10:14
Itak pa še vednone daste podatka koliko črncev je bilo sploh v igri za nominacijo, kakšno razmerje je tu v odstotkih? Ker če je razmerje 90:10 v korist belcev tudi tu, je normalno da so tud nominacije temu primerne. Ampak itak tu na MMC-ju je vse nekaj na pol, in potem eno pametovanje v prazno.
stany83
# 26.02.2016 ob 10:00
Tudi jaz se ne strinjam s to kvazi diskriminacijo- dobri igralci slej ko prej pridejo na svoje...o d.washingtonu in s.poitierju nima smisla izgubljati besed, j.foxx je dobil oscarja v prvi resni vlogi, podobno (mocno zasluzeno f.whitaker), dobila ga je nanzadnje h.berry, o cigar zasluzenosti bi se dalo diskutirati. Se pa strinjam, da bi si Straight outta Compton zasluzil vecji recognition.

Z recenzijami a.jurc se obicajno le pogojno strojno, pa veckrat tudi sploh ne; ampak sem poslusal tale intervju in me je pozitivno presenetila....vsaj ve katere so prave klasike :)
Vid Šteh
# 26.02.2016 ob 21:18

Ko pa oskarja že dobi temnopolti igralec, ga dobi Octavia Spencer za vlogo služkinje ali pa film s suženjsko tematiko, 12 let suženj. To so zgolj in samo zgodbe trpljenja,

Glede na to, da se ima Ana Jurc za poznavalko filma, bi pričakoval malce več razgledanosti na področju poznavanja zgodovine Oskarjev. Kipce v glavnih kategorijah so namreč pobirali in bili zanje nominirani tudi temnopolti in to ne za vloge sužnjev, kot posplošuje Ana.

Tule je par primerov temnopoltih prejemnikov oskarjev od leta 2001 naprej;

- Denzel Washington za vlogo policista v filmu Training Day
- Jamie Foxx za vlogo v biografiji glasbenika Raya Charlesa
- Forest Whitaker za vlogo v zgodovinski drami Last king of Scotland
- Halle Berry za vlogo v drami Monster's Ball
- Morgan Freeman za vlogo v športni drami Million Dollar Baby
- Mo'nique za vlogo v drami Precious
- Jennifer Hudson za vlogo v muzikalu Dreamgirls

Nihče od zgoraj naštetih prejemnikov ni igral sužnja, tako da trditev, da so temnopolti igralci nagrajeni zgolj v vlogah sužnjev, ne drži. Sicer pa je to gonjo "temnopolti vs. Oskarji" sprožil režiser Spike Lee, katerega filmi so mi sicer zelo blizu (Clockers, Summer of Sam, Malcom X, 25th Hour), vendar pa je nasploh znano, da gre za zelo težavnega človeka z velikanskim egom, ki se je uspel skregati z večino Hollywooda.

V glavnem; meni je popolnoma vseeno, kakšne barve je igralec... če je talentiran, potem mi je všeč. Če pa je slab, pa pač ne. Tako preprosto je to. :)
Ples
# 26.02.2016 ob 12:11
Naj dam eno primerjavo, ne najbolj posrečeno, pa vendar.

Danes imamo tu na MMC članek o dodeljevanju skrbništva očetom, ki je pogosto sporno, ker sistem otroke avtomatično dodeljuje materam.
Najbrž se strinjamo, da ne moremo kar reči: ah, saj mame so itak boljši starš kot očetje?
prim00z
# 26.02.2016 ob 08:47
hvala enako, diego
Tone Rožle
# 26.02.2016 ob 07:57
Čujte, se ne strinjam z fsem napisanim. Gledano na splošno, črnci večinoma ne dosegajo kvalitete belih igralk in igralcef...pika!!!... Saj je nekaj res dobrih (S.L. Jackson, D. Washington, M. Freeman, W. Smith... itd.), vendar je to premalo.... Kje pa so črni producenti in režiserji? Naj posnamejo kvalitetne filme in bojo opaženi...ne samo jokcat in se bunit... Jada Pinkett Smith še bo svojega moža pokopala s svojim odnosom...ker ko enkrat dobiš producente in režiserje proti tebi, si oplel. Ona sicer nima kaj dosti izgubiti...zelo pofprečna igralka... Will-u pa lahko to zelo škodi.
joplin
# 27.02.2016 ob 14:08
denzel washington, otavia spencer, lupita nyongo, jamie foxx, whoopi Goldberg, forest whitaker, halle berry, cuba gooding jr., morgan freeman, Jennifer Hudson, mo'nique...to so vsi temnopolti igralci, ki so v zadnjih 25 letih dobili oskarja
jaz bi se raje vprašal, kateri azijski igralci so v tem času dobili oskarja?
simon-rupsi
# 27.02.2016 ob 18:16
kako je halle Berry dobila oskarja za dolgočasen film Monster Ball mi bo ostalo skrivnost.. Me zanima koliko slovenčkov si ga je ogledalo ..

Drugače pa Denzel je bil legendaren v Dnevu za trening
modzo
# 27.02.2016 ob 13:07
meni je tudi cisto ok ana, njene recenzije so mi ql ampak jih pa vecinoma ne berem. Berem samo kadar se zgodi, da sem film ze videl in zasledim receznijo ker mmc res prevec spoilerjev notri zmece.

Drugace pa sem preprican da nas je ogromno ki pogledamo 150 filmov na leto kljub rednim sluzbam, smo pac generacija ko se vecerje ne zna jest brez da se ne vrti film zraven, kar pa nevem ce je ravno pohvalno :D
stany83
# 26.02.2016 ob 10:03
*le pogojno strinjam.
Norland
# 26.02.2016 ob 09:53
Ocene na IMDB so precej bolj relevantne kot Oskar nominacije..
dunbar
# 26.02.2016 ob 07:58
Sicer je najbolj vroč režiser trenutno mehičan Alejandro González Iñárritu, ki prihaja iz neodvisnega filma, ampak to so prej izjeme kot pravilo.
vnk
# 26.02.2016 ob 23:14
Nekdo tule zelo rad briše komentarje (ali pa napačen knof stiskam, ne bi blo prvič), zgleda jim ni všeč izpostavljanje ironije, da je osrednja tema pomanjkanje raznolikosti na Oskarjih, motiv polovice fotk pa je bela slovenka.

V glavnem; meni je popolnoma vseeno, kakšne barve je igralec... če je talentiran, potem mi je všeč. Če pa je slab, pa pač ne. Tako preprosto je to. :)

Mislim, da je večini slovencev dokaj vseeno, je kar nekaj temnopoltih ljudi, zaradi katerih je moje zanimanje za film večje, verjamem pa, da je trenutno to v ZDA bolj delikaten problem kot pri nas, ker so že druge zadeve zadaj. Ampak imam občutek, da ljudje ki preveč časa spremljajo ameriško kulturo, začno določene miselne vzorce uvažat k nam, kjer včasih ni najboljše podlage za to. :)
srsly?
# 26.02.2016 ob 13:51
Za vse tiste, ki se bunite, zakaj črnci ne posnamejo več filmov ipd. Malček vpogleda v sistem: Kako je resnično delati v Hollywoodu*

*če nisi straight beli moški
slaya
# 26.02.2016 ob 09:19
Ja zakaj ga pa ne bi dobil E. Redmayne za glavno moško? Aja, di Caprio ga enkrat pač mora dobit in najlažje letos, ko je konkurenca slabša, on pa spet v megalomanskem projektu, podprt z vso medijsko mašinerijo zadaj. Lupita Nyong'o ga je dobila za stransko žensko, za vlogo 12 let suženj, izgovorila je toliko stavkov kot di Caprio v filmu, trpela pa veliko bolj doživeto, tako da mi sploh ni jasno zakaj je on nominiran za glavno vlogo, mogoče zato, ker ga dlje časa snemajo, ko nepremično leži na nosilih?
dunbar
# 26.02.2016 ob 07:55
Zakaj je pa tako malo črnskih režiserjev v mainstreamu v Hollywoodu, pa je potrebno poznati ozadje te mogočne filmske industrije.
Diego Armando
# 26.02.2016 ob 08:45
Svetlana Makarović - Fejst ženska.

Ko za tako sovraštva polno osebo rečeš, da je "fejst", se pri meni konča...
Ples
# 26.02.2016 ob 12:06
"Včasih sem obsojena na branje komentarjev pod novicami. Osupla in zgrožena sem nad jezo ljudi, ki razmišljajo, 'da bodo zdaj zahtevali kvote in bodo igralci dobivali nominacije samo zato, ker so temnopolti.' Nihče ne zahteva kvot, ker bi bilo to absurdno samo po sebi. Dve leti zaporedoma imamo 20 igralskih nominirancev, ki so vsi belci. Če v tem ne vidiš odraza neke izkrivljene situacije, potem ti ni pomoči. Seveda ni kriva Akademija, kriva je industrija.

No, to ... sploh zadnji stavek. Saj vem, ponavljam se, ampak slika je veliko širša, kot jo vidijo nekateri komentatorji. Holivudska industrija je tesno povezana s politiko in vojsko, s številnimi dolarskimi interesi - in ti, med drugim, so še vedno rasistični, žal. Formalno sicer ne, dejansko pa. So skupine filmskih ustvarjalcev, ki zato, ker ne kažejo podobe "prave" Amerike, težje pridejo zraven, to je dejstvo. In to z oskarji je samo vidna posledica.

Govoriti, da so temnopolti pač slabši igralci (scenaristi, režiserji ...) - je pač rasistično in nepošteno.
Ples
# 26.02.2016 ob 11:46
Meni pa Ana Jurc piše super recenzije.
Za Povratnika je napisala nekaj kritik, za katere imam občutek, da držijo - in me zato še bolj zanima ta sicer tako opevani film.

Všeč mi je njen stil pisanja. Berljiv, pogosto z originalnimi opazkami, poda mi sliko nekega filma. Nekaterim so morda všeč bolj suhoparni ali celo zateženi opisi, ok. In glede tega, komu je kakšen film všeč, nikoli ne bomo povsem enotni.
dunbar
# 26.02.2016 ob 07:54
Peter F., očitno ne poznaš Spikea Leeja...
Kazalo