Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Ennio Morricone
Ennio Morricone je leta 2007 dobil častnega oskarja, lani pa je prejel kipec za Podlih osem. Foto: EPA

Dodaj v

Video: Žlahtnih deset iz zgodovine filmske glasbe

Gost podkasta je Mitja Reichenberg
23. februar 2017 ob 06:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če je treba izbrati en sam čut v povezavi s filmom, je to seveda vid, a filmi ponujajo estetski užitek še za en čut - sluh.

Ta teden bodo v Los Angelesu podeljeni oskarji, čemur pozornost namenjamo tudi v podkastu Številke, kjer izpostavljamo filmsko glasbo. Spodaj smo izbrali le deset skladateljev, ki so s svojim delom zaznamovali filmsko zgodovino. To seveda niso prav vsi najboljši, odličnih skladateljev je še seveda ogromno (vabljeni, da jih zapišete in ocenite v komentarjih pod tem člankom). V petek pa prisluhnite pogovoru s skladateljem in poznavalcem filmske glasbe Mitjo Reichenbergom.

Max Steiner (1888—1971)
Avstrijski skladatelj je bil eden od prvih velikanov filmske glasbe. Za svoje delo je prejel tri oskarje, s tem kipcem so bili nagrajeni Noč po izdaji; Sedaj, voyager in Odkar si odšla. A v ušesih odzvanjajo tudi številna druga dela, glasbo je namreč napisal tudi za filme King Kong, Jezebel, V vrtincu (1939), Casablanca, Iskalci ...

Alfred Newman (1900—1970)
Rojstvo 20. stoletja je prineslo enega najplodovitejših skladateljev, ki je dobil kar devet oskarjev, skupno pa je bil nominiran kar 43-krat. Njegovo ime najdemo podpisano v filmih Notredamski zvonar, Vse o Evi, Kako zelena je bila moja dolina, Kako je bil osvojen Zahod (1962), Najveličastnejša zgodba vseh časov ...

Bernard Hermann (1911—1975)
Gre za enega najplodovitejših avtorjev, ki je svoj podpis pustil v številnih filmskih žanrih. Njegovo prvo delo je bila glasba za kultni film Državljan Kane, partituro je napisal za znanstvenofantastični film Dan, ko bo obstala glasba. Tik pred smrtjo je napisal glasbo kar za dva filma in oba sta se (že po njegovi smrti) potegovala za oskarja: Obsedenost in Taksist. Najbrž pa je najbolj znan po sodelovanju z mojstrom suspenza Alfredom Hitchcockom, napisal je namreč glasbo za Psiho (1960), Vrtoglavica, Sever-severovzhod, Mož, ki je preveč vedel ...

Ennio Morricone (1928)
Ena od močnejših asociacij na tega italijanskega skladatelja je najbrž špageti vestern. Ustvaril je zvočno podobo za velik del filmov Sergia Leona, tudi slovito temo iz filma Dober, grd, hudoben (1966). Dolgo je veljal za nesrečnika na oskarjih, saj je bil (zaman) nominiran za filme Nebeški dnevi, Misijon, Nedotakljivi, Bugsy in Malena. Leta 2007 je prejel častnega oskarja, lani pa je končno dočakal veliki trenutek in bil nagrajen za Podlih osem.

John Williams (1932)
Za svoje delo je prejel kar 50 nominacij za oskarja (med posamezniki je bil večkrat nominiran le Walt Disney). Na svojih policah ima pet oskarjev, štiri zlate globuse, sedem baft in 23 grammyjev. Je zvesti sodelavec Stevena Spielberga, za katerega je napisal glasbo skoraj za vse filme. V njegovi zbirki najdemo glasbo tako za naslednje filme: Žrelo (1975), Vojna zvezd, Superman, Jurski park, Schlinderjev seznam, Reševanje vojaka Ryana, Amistad ...

John Barry (1933—2011)
Angleški skladatelj je napisal glasbo kar za 11 Bondovih filmov, ni pa se podpisal pod osnovno temo, ki je še pol stoletja po nastanku tako prepoznavna (to je spisal Monty Norman). Barry je bil nagrajen s petimi oskarji, in sicer za filme Rojena v svobodi (tako za pesem kot glasbo v celoti), Lev v zimi, Moja Afrika (1985) in Pleše z volkovi.

Howard Shore (1946)
Kanadski skladatelj se je podpisal pod obe trilogiji Petra Jacksona Gospodar prstanov (2001) in Hobit. Med zveste sodelavce spada tudi David Cronenberg, za katerega je napisal glasbo za skoraj 20 filmov (tudi Muha, Senca preteklosti). V njegovi zbirki najdemo še klasike, kot so Se7em, Tolpe New Yorka, Dvojna igra, Letalec, Philadelphia ...

Alan Menken (1949)
Ameriški skladatelj je večino kariere posvetil glasbi za animirane filme, tako je ustvaril glasbo kar za štiri Disneyjeve animirane filme in prav za vsakega je prejel po štiri kipce. To so bili Mala morska deklica, Lepotica iz zver (1991), Aladin in Pocahontas.

James Horner (1953—2015)
Ameriški skladatelj je bil prav tako redni nominiranec pri filmskih nagradah. Dva oskarja je prejel za glasbo v spektaklu Titanik (1997), glasbo pa je napisal za še en megalomanski projekt Jamesa Camerona - Avatar. Opremil je še številne odmevne filme: Pogumno srce, Čudoviti um, Apolo 13, Polje sanj ...

Hans Zimmer (1957)
Eden od danes najbolj uveljavljenih imen je brez dvoma Nemec Hans Zimmer. Najširša javnost ga je spoznala konec 80. let, ko je napisal glasbo za filma Rain Man. Oskarja je prejel za Levjega kralja, zvočno podobo je dal številnim spektaklom, kot so Gladiator, Zadnji samuraj, Tanka rdeča črta, Pirati s Karibov, zadnje čase pa tesno sodeluje s Christopherjem Nolanom, saj je obogatil trilogijo Temni vitez, Izvor (2010) in Medzvezdje.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
mirokar
# 23.02.2017 ob 09:31
Zbigniew Preisner je avtor čudovite glasbe v filmih Krzysztofa Kieślowskega Tri barve: Modra, Bela, Rdeča, Dvojno Veronikino življenje, Dekalog in še v filmih Skrivnostni vrt, Sramota...
Ayrton79
# 23.02.2017 ob 07:55
Manjkajo še Alan Silvestri, Jerry Goldsmith, Bill Conti, Brad Fiedel....
naš človek
# 27.02.2017 ob 22:01
*glasbo

Manjka pa še Bojan Adamič, Zoran Simjanović, pa zagotovo so tudi Rusi imeli kakšnega talenta.
naš človek
# 27.02.2017 ob 21:54
Morricone je napisal glavo tudi za Srce v breznu ;)
naš človek
# 27.02.2017 ob 21:26
@ssitrap
"Ponavadi" je malo premočna beseda, kvečjemu pogosto.
Preprost2
# 24.02.2017 ob 08:23
Kje je pa Nino Rota (Godfather)?
Do Brasil
# 23.02.2017 ob 22:49
Bernard Herrmann je bolj znan po temle(on sicer skladbe ni napisal za tale film):

https://www.youtube.com/watch?v=c1NN9rnN
pEQ
Ursus1984
# 23.02.2017 ob 12:24
Se naprej opravičujem, da smetim tukaj s komentarjem, ki nima povezave s tekstom. Ampak ker pod podrobno MMC kategorijo na temo oskarjev komentiranje ni omogočeno, mi kaj dosti drugega ne preostane.

Vem, da je film razumljen kot postranska tema, a vseeno si zasluži natančne avtorje in urednike. Nekaj pomanjkljivosti, ki sem jih odkril do sedaj:
- kolumna Všečnost in več: Ryan Gosling in Emma Stone sta vključno z La La Land do sedaj skupaj zaigrala v treh filmih - fotografija, ki je dodana članku, žal ni iz La La Land, temveč iz Gangster Squad (2013)
- ista kolumna: novi film Mela Gibsona v originalu nosi naslov Hacksaw Ridge (ne Heartbreak Ridge)
- Največji pretresi: do izenačenja je pri Oskarjih prišlo 6-krat in ne 4-krat; nazadnje leta 2013, ko sta bila za najboljšo montažo zvoka nagrajena Zero Dark Thirty in Skyfall - ostale kategorije so bile 2x igra, 2x dokumentarni film (po enkrat kratki in celovečerni) in 1x kratki igrani film.
KovacevaKobila
# 23.02.2017 ob 10:53
Še moj dodatek:
Gabriel Yared (Betty Blue, English Patient), Alexandre Desplat (The Grand Budapest Hotel, Girl with a Pearl Earring, The Curious Case of Benjamin Button) in Ryuichi Sakamoto (Merry Christmas Mr. Lawrence, The Last Emperor, The Revenant).
iluvatar
# 23.02.2017 ob 07:36
Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez pa Rhett Buttler zmagata...
sssitrap
# 23.02.2017 ob 11:53
Najbolj učinkoviti soundtracki so ponavadi tisti ki jih sploh ne spesnijo filmski skladatelji, npr:

Peter Gabriel - Zadnja Kristusova skušnjava, Miles Davis - Dvigalo na morišče, Anastasija - Pred dežjem, Anton Karas - Tretji človek, Giorgio Moroder - Polnočni Ekspres...

In zgornja lestvica je kr ena - Hans Zimmer?! (Poglejte si smešen video na youtubu z naslovom "JAWS Re-scored by HANS ZIMMER") Prej bi si mesto na lestivci zaslužil kakšen Henry Mancini ali Maurice Jarre.
Kazalo