Primer Charlieja Garda je pritegnil veliko pozornosti. Foto: EPA
Primer Charlieja Garda je pritegnil veliko pozornosti. Foto: EPA

"Najin prekrasni deček je odšel, resnično sva ponosna nate Charlie," je danes prek tiskovne predstavnice sporočila dečkova mati Connie Yates. Kot smo poročali, so starši vse do konca bili sodno bitko z zdravstvenimi institucijami glede zdravljenja, sodni boj pa končali, ko jim je ameriški nevrolog povedal, da je prepozno za zdravljenje z nukleotidno terapijo. Zahtevali so namreč, da dečka odpeljejo v ZDA na eksperimentalno zdravljenje, čemur so v londonski bolnišnici, kjer so dečka zdravili, nasprotovali. Sodišče je ta teden potem zavrnilo tudi njihovo zahtevo, da ga odpeljejo domov. Sodišče je v četrtek odločilo, da ga prepeljejo v hospic, kjer je danes umrl.

Charlie je trpel za redko genetsko mutacijo, ki privede do oslabitve mišic, poškodb možganov, onemogoča pa tudi dihanje brez medicinske pomoči.

Kot smo poročali, je staršem za zdravljenje v ZDA uspelo zbrati 1,3 milijona britanskih funtov, z zbranim denarjem pa nameravajo zdaj ustanoviti sklad, tako da bi se "Charliejev glas slišal še naprej".