Pokrajina Sinkjang zaradi napetosti med ujgursko manjšino in Kitajci že nekaj časa velja za zibelko konfliktov. Foto: EPA
Pokrajina Sinkjang zaradi napetosti med ujgursko manjšino in Kitajci že nekaj časa velja za zibelko konfliktov. Foto: EPA

Incident se je zgodil v vasici v bližini mesta Kašgar. Kot je sporočila regionalna tiskovna agencija, ki jo upravlja vlada, naj bi policiste med aretacijami napadli z noži in eksplozivnimi napravami oboroženi "napadalci". V krvavih spopadih je policija ustrelila 14 ljudi, umrla pa sta tudi dva policista. Dva človeka naj bi policija aretirala.

Kot poroča BBC, je preverjanje informacij, ki prihajajo iz pokrajine, precej nemogoče, saj je pretok podatkov iz Sinkjanga močno nadzorovan.

Sinkiang - središče sporov med Kitajci in Ujguri
Pokrajina Sinkiang zaradi napetosti med ujgursko manjšino in Kitajci že nekaj časa velja za zibelko konfliktov. Ujgurska manjšina se počuti gospodarsko, politično in kulturno zatirano s strani večinskega kitajskega prebivalstva, kitajska vlada pa ujgurskim skupinam po drugi strani očita separatistična prizadevanja in terorizem.

Pred mesecem dni je bilo v napadu na policijsko postajo v Kašgarju ubitih 11 ljudi, oktobra je v napadu na pekinški trg Tiananmen umrlo pet ljudi, junija pa je v spopadih v Turpanu umrlo 35 ljudi, od tega 11 "napadalcev".