DR Kongo je bogat z rudnimi bogastvi, kot so koltan, kobalt, zlato in diamanti. Foto: EPA
DR Kongo je bogat z rudnimi bogastvi, kot so koltan, kobalt, zlato in diamanti. Foto: EPA
Srednjeafriška republika
Rusija v Afriko sicer izvozi le dva odstotka svojega orožja. Foto: EPA

Parlament v Kinšasi naj bi kmalu odločal o nikoli uresničenem sporazumu o dobavi ruskega orožja, ki so ga sklenili že leta 1999, poroča nemški portal Deutsche Welle (DW).

Vojaško sodelovanje Rusije s Srednjeafriško republiko medtem že poteka. Varnostni svet ZN-a je sicer že decembra lani soglašal, da lahko Rusija v to državo izvozi orožje, strelivo in tja napoti vojaške inštruktorje.

Ni naključje, da je Rusija za vojaško sodelovanje izbrala prav omenjeni državi, poroča DW. Obe imata namreč napete odnose z Zahodom, zaradi česar ima Rusija priložnost, da zgradi svoj vpliv in razvije gospodarske odnose, je ocenil francoski poznavalec razmer v Afriki Roland March, ki dodaja, da bo lahko Rusija na tak način tudi okrepila svojo vojaško industrijo.

Zanimiva rudna bogastva
Glede na podatke britanskega miselnega središča Chatham House Rusija v Afriko izvozi le dva odstotka svojega orožja. A ruski posli naj ne bi ostali omejeni samo na orožje. DR Kongo je namreč bogat z rudnimi bogastvi, kot so koltan, kobalt, zlato in diamanti. Izvoznica diamantov je tudi Srednjeafriška republika.

"V okviru obstoječih dogovorov Rusija preučuje možnosti, da bi rudna bogastva izkoriščala v skupno korist," je pred meseci dejal predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Artijom Kozin. In za Rusijo to ne pomeni samo priložnosti, da lastne potrebe po surovinah pridobi iz uvoza, svojo prisotnost lahko izkoristi tudi za gradnjo lastne industrije, je ocenil Marchal.

Kot poroča DW, je sodelovanje z Rusijo dobrodošlo tako za DR Kongo kot Srednjeafriško republiko. Predsednik DR Konga Joseph Kabila je dalj časa veljal za zaveznika Zahoda, a so se odnosi z njim že zdavnaj zelo ohladili. Kabila bi namreč že dolgo nazaj moral oditi z oblasti, saj sta se mu v skladu z ustavo iztekla oba mandata, vendar pa vlada vedno znova prelaga razpis volitev, sam pa ostaja na oblasti.

Srednjeafriška republika, ena najrevnejših držav na svetu, pa je že od leta 2013 v krizi. Potekajo vojaški spopadi med kristjani in muslimanskimi milicami, hkrati ima vlada predsednika Faustina Archangeja Touadere komajda še kakšen vpliv v državi. Za mir naj bi poskrbelo 14.000 pripadnikov modrih čelad, a je misija Združenih narodov po mnenju tamkajšnje vlade neučinkovita.

Država tudi nasprotuje embargu ZN-a na orožje, zato je sodelovanje z Rusijo naletelo na široko soglasje. "Embargo na orožje je zgolj povečal kaos in okrepil vojskujoče se strani ter oslabil državno vojsko," je za DW dejal tamkajšnji politik Aristide Brian Reboas.

"Odnosi z Rusijo oblika življenjskega zavarovanja"
"Za vlade, ki so deležne pritiskov, so odnosi z Rusijo neka oblika življenjskega zavarovanja," je še ocenil Marchal. "Ker obe državi z dobrodošlico sprejemata Ruse, si izboljšujeta položaj pri pokru z Zahodom in poskušata od Zahoda izposlovati bolj velikodušne odnose," je dodal. Gre za igro še iz časov hladne vojne, ko so nekatere afriške države redno menjavale strani, odvisno od tega, kateri tabor jim je ponujal podporo.

Za zdaj ni še nihče ocenil dolgoročnih posledic prisotnosti Rusije v obeh državah, a so si opazovalci edini, da zagotovo ne bo ostalo pri omenjenih dveh državah.

"Rusija bo okrepila svojo prisotnost v Afriki," meni Paul Stronski iz mednarodnega miselnega središča Carnegie Endowment for International Peace. To naj bi potrjevala tudi nedavna afriška turneja ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je marca obiskal šest afriških držav, in sicer Angolo, Etiopijo, Mozambik, Namibijo in Zimbabve. Gre za zaveznice Moskve še iz časov nekdanje Sovjetske zveze.