Sudanskega predsednika ICC obtožuje vojnih zločinov v Darfurju. Foto: EPA
Sudanskega predsednika ICC obtožuje vojnih zločinov v Darfurju. Foto: EPA
Uhuru Kenyatta
Kenijski predsednik Kenyatta naj bi sodeloval pri spodbujanju nasilja po volitvah leta 2007. Foto: EPA

Afriški voditelji se že nekaj časa pritožujejo, da jih ICC nepravično obravnava. Na srečanju krovne afriške organizacije v Etiopiji je bil na mizi predlog, da izstopijo iz sodišča, a ni naletel na podporo.

ICC trenutno vodi postopke proti sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju zaradi domnevnih vojnih zločinov v Darfurju in proti kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti ter njegovemu podpredsedniku Williamu Rutu zaradi domnevnega spodbujanja nasilja po volitvah leta 2007.

"Voditeljem držav in vlad se ne bi smelo soditi, dokler so še na položajih," je dejal etiopski zunanji minister Tedros Adhanom Ghebreyesus in pojasnil, da so se "odločili spregovoriti v en glas, da se zaskrbljenost sliši jasno in glasno".

"Poudariti moramo, da naš cilj ni in ne sme biti križarska vojna proti ICC-ju, ampak resen poziv sodišču, naj resno obravnava skrbi Afrike," pa je dejal etiopski premier Hailemariam Desalegn.

Do zdaj obsojen samo Afričan
Afriško nezadovoljstvo z ICC-jem je posledica tega, da je sodišče do zdaj obsodilo samo enega človeka, in to Afričana, poveljnika kongovske milice, pa tudi med vsemi drugimi obtoženimi so samo Afričani.

Hailemariam je dejal, da imata sodišče in Varnostni svet ZN-a "dvojna merila" pri obravnavi Afrike, in dodal, da so bile prejšnje prošnje za odložitev postopkov preslišane.

Organizacije za človekove pravice so afriške države pozvale, naj ne obrnejo hrbta sodišču, ki je po njihovem mnenju ključen dejavnik pri končanju tradicije nekaznovanosti v afriški politiki.

Podporo nadaljnjemu sodelovanju s sodiščem sta izrekla tudi nekdanji generalni sekretar ZN-a Kofi Annan in Nobelov nagrajenec za mir iz Južne Afrike, nadškof Desmond Tutu.

"Tisti voditelji, ki hočejo zaobiti sodišče, si v resnici prizadevajo za dovoljenje za pobijanje, pohabljanje in zatiranje svojih ljudi brez posledic," je zapisal Tutu v članku, ki ga je objavilo več časopisov.