William Ruto je najvišji aktivni predstavnik kake države, ki mu sodijo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Foto: EPA
William Ruto je najvišji aktivni predstavnik kake države, ki mu sodijo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Foto: EPA

Ruto je najvišji aktivni predstavnik kake države, ki se je znašel pred omenjenim sodiščem, obtožen pa je umorov, deportacij in pregona nedolžnih civilistov. Sam vse obtožbe zavrača, na sodišče pa je prispel prostovoljno in povedal, da se bo branil pred obtožbami, da je načrtoval smrtonosno nasilje po predsedniških volitvah v Keniji leta 2007, kjer je umrlo najmanj 1.100 ljudi, več kot 600.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Poleg 46-letnega Ruta se bo pred sodiščem zagovarjal tudi 38-letni radijski šef Joshua arap Sang. "Tukaj sva in Bog naju bo vodil. Nisem prispeval k nasilju v Keniji, ampak k miru," je ob prihodu na sodišče povedal Sang. Rutu in Sangu je na sodišču podporo izreklo več kenijskih poslancev in drugih podpornikov.

Novembra še sojenje Kenyatti
12. novembra se bo začelo tudi sojenje kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti, ki je prav tako obsojen zločinov proti človečnosti, med drugim ubojev, posilstev, preganjanja in nasilja. Tudi on zavrača vse obtožbe, a zagotavlja, da bo sodeloval z ICC-jem, ki je s procesoma proti njemu in Rutu tudi pred velikim preizkusom, ali lahko pošteno sodi tudi najvišjim predstavnikom držav.

Prav zaradi omenjenih obtožb se je Mednarodno kazensko sodišče v Keniji znašlo pod plazom hudih kritik. Številni kenijski politiki sodišče dojemajo kot neokolonialistično organizacijo, ki preganja samo Afričane, zato so se v Keniji že začele razprave o odstopu Kenije od Rimskega statuta sodišča.

Po volitvah leta 2007 hudo nasilje v Keniji
Volitve v Keniji leta 2007 so zaznamovale obtožbe o volilnih prevarah, ki so nato sprožile politične nemire, ki so se kmalu sprevrgli v etnične spopade. Ti so predstavljali najhujše nasilje v Keniji od razglasitve njene samostojnosti leta 1963. Na volitvah leta 2007 sta bila Ruto in Kenyatta ostra nasprotnika, marca letos pa sta na volitvah nastopila kot zaveznika in bila tudi izvoljena.