Al Asad je sprejel mirovni načrt, zdaj je na vrsti sirska opozicija, pravijo v Moskvi. Foto: EPA
Al Asad je sprejel mirovni načrt, zdaj je na vrsti sirska opozicija, pravijo v Moskvi. Foto: EPA
Kofi Annan
Nekdanji generalni sekretar ZN-a je zdaj posebni odposlanec za Sirijo. Foto: EPA

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so vladne sile po 17-dnevnem obstreljevanju in ofenzivi proti upornikom vdrle v mesto Kalat al Madik v pokrajini Hama. Vojska sicer še ni prevzela nadzora nad mestom, saj od tam še vedno skuša pregnati upornike.

"Hudi spopadi med sirskimi vojaki in oboroženimi uporniki preprečujejo napredovanje vojske," so še sporočili iz Observatorija in dodali, da se eksplozije in streljanje slišijo tudi iz bližnjih vasi.

Spopadi med uporniki in sirsko vojsko v Rastanu v osrednji pokrajini Homs so zahtevali tri žrtve med vojaki, 16 pa jih je bilo ranjenih. Opozicijski aktivisti poročajo, da je sirsko topništvo obstreljevalo tudi četrt Bustan al Divan v mestu Homs.

V enem letu protestov proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada je bilo po podatkih ZN-a ubitih že več kot 9.000 ljudi. Sirske oblasti trdijo, da je med njimi najmanj 2.000 pripadnikov varnostnih sil.

Nasilje v državi se tako nadaljuje kljub sprejetju Annanovega mirovnega načrta za Sirijo, ki predvideva ustavitev vseh spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev po državi in nediskriminatorno vizumsko politiko zanje in izpustitev zapornikov, pa tudi začetek političnega dialoga ter pravico do združevanja in mirnih demonstracij.

V torek je Annan pozval Damask, naj začne načrt uresničevati takoj, zahodne države pa so se na sporočilo iz Damaska odzvale s previdnostjo in poudarile, da bodo štela le dejanja.

Moskva čaka na opozicijo
Rusija je sirsko opozicijo pozvala, naj sprejme Annanov mirovni načrt, zahodne države pa prosila, naj pritisnejo na Al Asadove sovražnike in jih prepričajo, da bodo spoštovali mirovni načrt. Moskva, ki je ena najtesnejših zaveznic Asadovega režima, je do zdaj obtoževala sirsko opozicijo, da slabi napore za rešitev konflikta.

Rusko zunanje ministrstvo je izrazilo zadovoljstvo, da je Al Asad sprejel mirovni načrt, zdaj pa pričakujejo, da bo tudi sirske opozicijske skupine sledile njegovemu zgledu.

"Veliko je seveda zdaj odvisno od zunanjih igralcev, še posebej od tistih, ki so sposobni vplivati na opozicijo na pozitiven način," so še sporočili z ministrstva.