Al Bagdadi se le redko pojavlja v javnosti in je o njem le malo znanega. Foto: EPA
Al Bagdadi se le redko pojavlja v javnosti in je o njem le malo znanega. Foto: EPA
Irak
Iraške varnostne sile so v zadnjem času dosegle nekaj uspehov v boju proti islamskim skrajnežem. Foto: Reuters

Posnetek so objavili, potem ko so se konec tedna pojavila poročila, da je bil Al Bagdadi ranjen ali celo ubit v ameriških zračnih napadih blizu Mosula na severu Iraka. Tarča napadov je bilo srečanje voditeljev Islamske države. Ubitih naj bi bilo več skrajnežev, vendar ZDA niso potrdile, ali je bil med njimi tudi Al Bagdadi.

V zvočnem posnetku je Al Bagdadi dejal, da operacija ameriške vojske proti njegovi skupini na ozemlju Iraka in Sirije kljub silovitosti ne dosega uspeha. Zatrdil je, da se pripadniki Islamske države nikoli ne bodo nehali bojevati, tudi če na koncu ostane samo en borec.

Za svoj kalifat je dejal, da se v arabskem svetu širi v Savdsko Arabijo, Jemen, Egipt, Libijo in Alžirijo. Privržence je pozval k napadom na savdske voditelje in šiite v savdski monarhiji, ki se je pridružila ameriški koaliciji za napade na Islamsko državo.

V 17-minutnem posnetku, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, ni omembe ameriških zračnih napadov, ki naj bi bili usodni za Al Bagdadija, vendar pa je omenjena napoved ameriškega predsednika Baracka Obame z dne 7. novembra, da bo v Irak napotil dodatnih 1.500 vojaških svetovalcev.

Za zdaj še ni uradne potrditve, da glas na posnetku res pripada Al Bagdadiju, a poznavalci pravijo, da je glas podoben njegovim prejšnjim govorom.

Po mnenju načelnika Združenega štaba oboroženih sil ZDA generala Martina Dempseyja bo Irak potreboval okoli 80.000 usposobljenih vojakov, da bo znova zavzel ozemlje, ki so ga od junija osvojili pripadniki Islamske države.

Dogovor Bagdada in Kurdov
Vlada v Bagdadu in predstavniki polavtonomne pokrajine Kurdistan so medtem dosegli dogovor o izvozu nafte in plačah za kurdske javne uslužbence iz vladnega proračuna. Kurdski predstavnik Hošjar Zebari je dejal, da gre za velik preboj, ki bo prispeval k zmanjšanju napetosti med iraškimi Kurdi in oblastmi v Bagdadu.

V skladu z dogovorom, ki sta ga sklenila iraški minister za nafto Adel Abdel Mehdi in kurdski premier Nečirvan Barzani, bo Kurdistan v državni proračun prispeval prihodke od 150.000 sodčkov nafte, kar znaša približno polovico načrpane nafte v Kurdistanu. Bagdad bo sprostil 500 milijonov sredstev za kurdske javne uslužbence.