Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Mejni prehod Rafa lahko prečkajo samo bolni ali tisti, ki imajo posebno dovoljenje. Foto: Reuters
Palestinci, čakajoči na odprtje meje. Foto: Reuters

Dodaj v

Al Sisi med ramazanom ukazal odprtje meje z Gazo

Najdaljše obdobje odprte meje v zadnjih letih
18. maj 2018 ob 10:56
Kairo - MMC RTV SLO, Reuters

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je izdal odlok, da se mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo za celotni muslimanski sveti mesec ramazan odpre.

Egiptovska meja s palestinskim ozemljem je večinoma zaprta, a se v rednih časovnih intervalih odpira, večinoma za en dan ali več dni. Prečkajo ga lahko sicer samo bolni ali tisti, ki imajo posebno dovoljenje.

Tokratno odprtje meje bo najdaljši interval v zadnjih letih.

Kot je še sporočil Al Sisi prek svojega Twitterja, bo odprtje meje "ublažilo breme naših bratov v Gazi".

Izraelski vojaki so v ponedeljek ubili več deset Palestincev, ki so na meji protestirali proti odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, kamor so ga ta teden preselili iz Tel Aviva.

Zaprtje meje po napadih
Gazo nadzira palestinsko gibanje Hamas, ne pa tudi najpomembnejša mejna prehoda, Rafo z Egiptom in Erez z Izraelom. Hamas je nadzor nad obema mejnima prehodoma konec lanskega leta v sklopu dogovora, podpisanega v Kairu, predalo svoji rivalski skupini, Palestinski oblasti s sedežem na Zahodnem bregu.

Egipt je mejo z Gazo zaprl za daljša časovna obdobja po napadih na egiptovske varnostne sile na Sinaju, ki so se okrepili leta 2013, pri čemer so egiptovske oblasti za nekatere od napadov obdolžili palestinske borce iz Gaze.

Izrael in Egipt že več kot desetletje iz varnostnih razlogov uveljavljata zaporo Gaze. Življenjske razmere na majhnem območju, kjer živi okoli dva milijona ljudi, so zelo slabe.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
a-rod
# 18.05.2018 ob 11:29
teli palestnici so res bogi, še njihovi kvazi muslimanski bratje jim zapirajo meje, še en dokaz več, kok usem arabcom dol visi za palestino..
blue_night
# 18.05.2018 ob 11:29
a-rod
še en dokaz več, kok usem arabcom dol visi za palestino..

Mislim, za Palestino visi dol vsem, saj so revni. Revni ljudje nimajo prijateljev.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:00
Svet ljubi zmagovalce in zmagovalci v trm primeru so Izraelci, ker Palestinci nasedajo na njihove bedarije in se izpostavljajo. Že partizani so vedeli, da je treba nasprotnika napasti tam, kjer je najšibkejši in v najbolj nepričakovanem trenutku. Hamas gre pa na roke predvsem Izraelu in ZDA.
PomisliSe1x
# 18.05.2018 ob 13:09
PLO
če bi egipt popolnoma odprl mejo z gazo, bi se palestinci zaradi tamkajšnje bede, ki je posledica izraelske blokade sčasoma popolnoma izselili iz gaze (s tem tudi preobremenili egipt)

Egipt ima 93 milijonov ljudi. Pred 100 leti jih je imel le 12 milijonov!
Kje bi se poznala se dva dodatna milijona iz Gaze?
So bratje po veri, govorijo arabsko in so sosedje.

ce bi potem to ozemlje pripadlo Izraelu, mar se ne bi s tem uresnicila zelja Izraela, ki obvladuje politiko ZDA in SA, ki sta obe tesni zaveznici Egipta?
Recimo Egipt je bil pripravljen prodati dva otoka Savdski Arabiji, brez problema...potem takale usluga Izraelu-ZDA-SA ne bi smela biti problem. Tudi Hamas bi dokoncal svojo misijo.

Pa ne mislit, da sem na strani enih ali drugih, le zanimajo me interesi enih in drugih.
PLO
# 18.05.2018 ob 12:45
"Sprasujem, zakaj ima Egipt mejo zaprto s Gazo? "

če bi egipt popolnoma odprl mejo z gazo, bi se palestinci zaradi tamkajšnje bede, ki je posledica izraelske blokade sčasoma popolnoma izselili iz gaze (s tem tudi preobremenili egipt) in tamkajšnje ozemlje bi prej al slej pripadlo izraelu...poleg tega gazo nadzoruje hamas, ki je financiran s strani izraela in deluje za njihove interese...egipt je tudi najtesnejši zaveznik saudske arabije med arabci, za saudijce pa vemo, da so si zelo blizu z izraelci...skratka zadeva je večplastna in nerazumljiva za ljudi, ki na svet gledajo črno-belo, medtem ko je samo sive 50 odtenkov ;)
dunbar
# 18.05.2018 ob 12:31
zakaj pa samo takrat in ne za vedno?

Ker potem obstaja možnost, da bodo Palestinci tihotapili rakete in jih izstreljevali na Tel Aviv ?
PLO
# 18.05.2018 ob 14:22
"Mene zanima, če si ti prebral in razumel to, kar navajaš......in če si, me zanima, če razumeš razliko med "pred 30-40 leti pomagal vzpostaviti ali okrepiti" in "danes financirati in nadzorovati"?"

zgleda tudi ti ne razumeš prav dobro kar bereš...bom citiral en stavek iz navedenega članka, ker očitno rad iztrgaš iz konteksta :)

" Avner Cohen, who worked as a religious affairs official in Gaza for twenty years, told the Wall Street Journal in 2009 that “Hamas, to my great regret, is Israel’s creation.”"

is pomeni je...se pravi sedanjik, kajne? :)
LOOSER
# 18.05.2018 ob 12:02
V tem času , da so take razmere na tem svetu...žalostno..
PomisliSe1x
# 18.05.2018 ob 12:36
Jagoda Lilit
Asad je imel 80% podpore, zdaj jo ima že samo 40%. Erdogan bliskovito napreduje in ga je že dohitel, ko bo prišel čas, bo svojemu carstvu priključil Sirijo. https://www.rt.com/uk/427005-thornberry-syria-russia-peace/
Takrat Asada ne bo rešil ne Putin in ne Allah.
https://www.rt.com/news/427040-syria-assad-delegation-un-talks/


A potem Erdogan svojih bratov Sircev, ce se ze imajo tako radi, ne bo vec posiljal v Evropo?
tore
# 18.05.2018 ob 15:23
pkorošec - zakaj pa samo takrat in ne za vedno? Kaj takrat trpljeneje bratov naenkrat poneha? Ali imajo Egiptcani kaksne druge razloge za to, da nimajo odprte meje s Gazo?

Ker Izrael ne dovoli. Gaza je veliko koncentracijsko taborišče v Izraelu z delno samoupravo, ki ga vzdržujemo in plačujemo Evropejci, ZDA, Arabci, Izrael pa nadzoruje.
Zakaj pa misliš, da kopljejo tunele (1500) v Egipt, sigurno ne za to ker radi kopljejo. Pred leti so Turki z ladjo hoteli pripeljat pomoč, pa jih je napadla Izraelska vojska in nekaj ubila.
Še eno sramotno dejanje Evrope, ki dovoljuje Izraelu taka ravnanja.
PLO
# 18.05.2018 ob 14:34
@ElTorro

se mi je kar zdelo, da ti je že zmanjkalo argumentov :)) pa lep dan še naprej ;))
PLO
# 18.05.2018 ob 14:06
"A še lahko večjo neumnost napišeš?"

za začetek si preberi tole...potem pa le vprašaj, če te še kaj zanima, da drugič ne boš pisal neumnosti :)
PLO
# 18.05.2018 ob 13:42
"Evropa ni skakala v luft zato, ker ne bi mogla prevzeti milijona emigrantov, ampak zato, ker gre za ljudi s popolnoma drugimi vrednotami, kot jih imamo mi."

kaj misliš da med arabci ni razlik? tam živi ogromno različnih plemen, ki imajo popolnoma različne poglede na svet...

"S tistim o ozemlju pa je želel vprašati (to zanima tudi mene), kje je logika - če je cilj Izraela, da se Palestinci izselijo iz Gaze, in če je Egipt neposredno ali posredno (preko SA) velik zaveznik Izraela - potem bi logika velevala, da bo Egipt odprl mejo in s tem ustregel zavezniku Izraelu pri uresničevanju tega cilja."

kot sem že napisal...egipt zaradi gospodarskih težav še svoje prebivalce s težavo nahrani...poleg tega so egipčani (ne oblast ampak prebivalci) zelo nastrojeni proti izraelu in če tamkajšnja oblast ne želi novih revolucij si ne sme privoščiti kakšnih večjih simpatij z izraelom
PLO
# 18.05.2018 ob 13:18
"Egipt ima 93 milijonov ljudi. Pred 100 leti jih je imel le 12 milijonov!
Kje bi se poznala se dva dodatna milijona iz Gaze?"

ravno zato egipt se nahaja v zelo nezavidljivem gospodarskem položaju, par let nazaj jim je celo zmanjkalo pšenice za peko kruha, če se ne motim...in ja 2 miljona revežev ni kar tako...pomisli samo kako je cela evropa skakala v luft zaradi enega miljona emigrantov pa ima EU skupno 5x prebivalcev kot egipt (da o gospodarstvu sploh ne govorim)

"ce bi potem to ozemlje pripadlo Izraelu, mar se ne bi s tem uresnicila zelja Izraela, ki obvladuje politiko ZDA in SA, ki sta obe tesni zaveznici Egipta?
Recimo Egipt je bil pripravljen prodati dva otoka Savdski Arabiji, brez problema...potem takale usluga Izraelu-ZDA-SA ne bi smela biti problem. Tudi Hamas bi dokoncal svojo misijo."

ne vem kaj hočeš povedat s tem...ali me nisi dobro razumel ali pa jaz tebe nisem :)
za_vse_sem_sam
# 18.05.2018 ob 11:22
Dobro delo
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:14
zakaj pa samo takrat in ne za vedno? Kaj takrat trpljeneje bratov naenkrat poneha? Ali imajo Egiptcani kaksne druge razloge za to, da nimajo odprte meje s Gazo?
ElTorro
# 18.05.2018 ob 22:44
@tore
Ta "prevod" je seveda tvoj.
Ob tem je seveda nepomembno, da pregrado podpira tudi Fatah, proti sta le Hamas in Hezbolah (vsi vemo, po čem sta ti organizaciji najbolj znani).

Palestinci v Gazi (in na zahodnem bregu) imajo svojo državo - to priznava večina držav razen zahodne Evrope in Severne Amerike. Nimajo pa nadzora nad to svojo državo, ker Izrael nadzoruje njihovo obalo in zračni prostor, skupaj z Egiptom pa tudi celotno kopensko mejo, tako da so de facto okupirani.

In Egipt se lahko čisto samostojno odloča o statusu meje z Gazo. In če se odloči odpreti mejo, mu lahko Izrael in ZDA to preprečita le z vojaškim napadom.
Ampak dokler jim grozi prihod množice palestinskih prijateljev Muslimanske bratovščine, nima niti najmanjše želje odpreti te meje.
sas
# 18.05.2018 ob 18:23
Ker se mi zdi preprosto nemogoče, da tega ne bi razumel.

Je mogoče ... :-)
tore
# 18.05.2018 ob 16:51
https://en.wikipedia.org
/wiki/Egypt%E2%80%93Gaza_barrier

Tu piše o 11km dolgi in 18m globoki kovinski pregradi na meji. Gradi Egipt s pomočjo ZDA. To prevedeno pomeni, da je Izrael to zahteval, ZDA so plačale (kot vedno), Egipt pa izvede.
Zakaj sploh kopljejo tunele. Ker gre ves material skozi Izraelski mejni prehod in oni odločijo a lahko uvozijo ali ne. Pred leti so se tako odločili, da ne dovolijo uvoza cementa ... Tudi izvažajo lahko samo preko Izraela, seveda če dovolijo in za provizijo.

To, da je meja zaprta, je odločitev Egipta, in ne nekaj kar Izrael dovoli ali ne dovoli...

To bi bilo pa lepo, ker potem bi Egipt odločal o suverenosti Gaze, a ne. Kako enostavno, ne morš verjet. Po tvoje imajo Palestinci v Gazi že svojo državo.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 15:08
za začetek si preberi tole...potem pa le vprašaj, če te še kaj zanima, da drugič ne boš pisal neumnosti :)
http://theantimedia.com/hamas-israel-arch-enemy/
Mene zanimajo podrobnosti, ker nekaj vem, ne pa vsega.
PLO
# 18.05.2018 ob 14:26
"So razlike....ampak med Egipčani in Palestinci ni niti približno toliko razlik kor med Sirci in Slovenci (ali Nemci)"

v evropi že živi več dest miljonov arabcev...zaradi njih pa noben ne skače u luft? :)

"Saj odprja meje javnost ne bi videla kot simpatije z Izraelom - ravno nasprotno, večina bi to videla kot kljubovanje Izraelu. Torej še en razlog za odprtje."

verjemi, da povprečen egipčan veliko bolje pozna situacijo tam doli od povprečnega evropejca ali slovenca, če želiš :)
cairns
# 18.05.2018 ob 14:20
Al Sisi med ramazanom ukazal odprtje meje z Gazo

V naslednjih dneh lahko pričakujemo povečano delovanje prisopatov iz ISIS-a na območju Sinaja in severa Egpta kjer živi več Koptov.
sas
# 18.05.2018 ob 14:00
...poleg tega gazo nadzoruje hamas, ki je financiran s strani izraela in deluje za njihove interese...

A še lahko večjo neumnost napišeš?
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:46
Še več jih bo poslal z nalogo, da se razmnožujejo, prav tako Turke. Njegov cilj je visok in dosegal ga bo prek natalitete.
at111
# 18.05.2018 ob 16:37
"Mislim, za Palestino visi dol vsem, saj so revni."

Samo naš filanotrop Erjavec se bori za te revčke :) ali pa so morda v ozadju kakšni drugi politični interesi?

Pa še nekaj osnovnih informacij o Ramadanu :)
1 , 2
janezi
# 18.05.2018 ob 16:21
"A še lahko večjo neumnost napišeš?"

za začetek si preberi tole...potem pa le vprašaj, če te še kaj zanima, da drugič ne boš pisal neumnosti :)
------------------
in verjameš teli Carey ???
etore
# 18.05.2018 ob 15:06
dunbar
"Ker potem obstaja možnost, da bodo Palestinci tihotapili rakete in jih izstreljevali na Tel Aviv."

Na bazarjih v Kairu so že razstavljene... akcijske cene... pa še tax free, če jih kupci izvozijo... :)
windstorm
# 18.05.2018 ob 13:55
Gazo nadzira palestinsko gibanje Hamas

Teoristična organizacija Hamas! Kot, da so neki nedolžni nevladniki. To je neverjetno.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 13:30
pomisli samo kako je cela evropa skakala v luft zaradi enega miljona emigrantov pa ima EU skupno 5x prebivalcev kot egipt

Evropa ni skakala v luft zato, ker ne bi mogla prevzeti milijona emigrantov, ampak zato, ker gre za ljudi s popolnoma drugimi vrednotami, kot jih imamo mi.

Če bi pred vrati stalo milijon Kanadčanov, Argentincev in Avstralcev, ne bi bilo problema...

S tistim o ozemlju pa je želel vprašati (to zanima tudi mene), kje je logika - če je cilj Izraela, da se Palestinci izselijo iz Gaze, in če je Egipt neposredno ali posredno (preko SA) velik zaveznik Izraela - potem bi logika velevala, da bo Egipt odprl mejo in s tem ustregel zavezniku Izraelu pri uresničevanju tega cilja.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 14:39
se mi je kar zdelo, da ti je že zmanjkalo argumentov :)) pa lep dan še naprej ;))


Hja, kaj ti naj rečem.....če boš trdil, da je trenutno v Ljubljani -10 stopinj, in se skliceval na članek, v katerem nekdo pravi da je bilo januarja res mrzlo....je težko argumentirano odgovoriti.
Lep dan tudi tebi...
ElTorro
# 18.05.2018 ob 14:35
v evropi že živi več dest miljonov arabcev

Vir?

verjemi, da povprečen egipčan veliko bolje pozna situacijo tam doli od povprečnega evropejca ali slovenca, če želiš

Torej situacijo poznajo tisti, ki tam živijo, in pa seveda ti?

In če res poznajo situacijo - potem jim je itak jasno tudi, da Egipt simpatizira z Izraelom, in tega nima smisla skrivati.

Ali pa morda obstajajo tri nivoji poznavanja situacije:
- povprečen Evropejec ve malo
- povprečen lokalec (npr. Egipčan) ve veliko več
- ti veš vse
ElTorro
# 18.05.2018 ob 14:15
potem pa le vprašaj, če te še kaj zanima, da drugič ne boš pisal neumnosti

Mene zanima, če si ti prebral in razumel to, kar navajaš......in če si, me zanima, če razumeš razliko med "pred 30-40 leti pomagal vzpostaviti ali okrepiti" in "danes financirati in nadzorovati"?
janezi
# 18.05.2018 ob 11:39
no pa ni gaza več taborišče.kdo pa jim sedaj vse financira ko ZDA nočejo ?
ElTorro
# 18.05.2018 ob 15:46
Erm - Egipt te tunele ruši.

To, da je meja zaprta, je odločitev Egipta, in ne nekaj kar Izrael dovoli ali ne dovoli...
ElTorro
# 18.05.2018 ob 14:13
kaj misliš da med arabci ni razlik? tam živi ogromno različnih plemen, ki imajo popolnoma različne poglede na svet

So razlike....ampak med Egipčani in Palestinci ni niti približno toliko razlik kor med Sirci in Slovenci (ali Nemci)

poleg tega so egipčani (ne oblast ampak prebivalci) zelo nastrojeni proti izraelu in če tamkajšnja oblast ne želi novih revolucij si ne sme privoščiti kakšnih večjih simpatij z izraelom


Saj odprja meje javnost ne bi videla kot simpatije z Izraelom - ravno nasprotno, večina bi to videla kot kljubovanje Izraelu. Torej še en razlog za odprtje.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 13:17
Kje bi se poznala se dva dodatna milijona iz Gaze?

Po številu bombnih napadov v Egiptu vsekakor.....drugače pa je hudo vprašljiva cela teorija o tem, da se želijo Palestinci od tam izseliti......glede na to, da je z njihove strani vzrok za nasilje to, da želijo dobiti nazaj ozemlja, ki so jih izgubili.
ElTorro
# 18.05.2018 ob 14:32
@PLO
Ja, sedanjik, ker obstaja v sedanjosti. Podobno, kot če vzameš v roko risbo, ki si jo pred leti narisal v vrtcu in rečeš: "To je moja stvaritev".
Skoraj zagotovo danes ne delaš več na tej risbi. Morda se je celo sramuješ (ali pa obžaluješ, kot je izjavil general).

Predpostavljam, da gre za sprenevedanje s tvoje strani, da lahko pač z nekimi fake parolami validiraš svoje izjave. Ker se mi zdi preprosto nemogoče, da tega ne bi razumel.
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 12:09
Asad je imel 80% podpore, zdaj jo ima že samo 40%. Erdogan bliskovito napreduje in ga je že dohitel, ko bo prišel čas, bo svojemu carstvu priključil Sirijo. https://www.rt.com/uk/427005-thornberry-syria-russia-peace/
Takrat Asada ne bo rešil ne Putin in ne Allah.
https://www.rt.com/news/427040-syria-assad-delegation-un-talks/
Bivši uporabnik
# 18.05.2018 ob 11:57
Hec je predvsem v tem, da Izrael financira Hamas in IS. To je rekel spoštovani gospod Erdogan od kogar sem kupila krasni pralni stroj, ki mi opere 8kg umazanih cunj vsaki dan in jih na koncu da ven skoraj suhe. Naj živi Beko! Naj živi Erdogan.
Kazalo