ZDA so zaradi ravnanja z zaporniki v Guantanamu na Kubi skupine za človekove pravice večkrat kritično obravnavale. Foto: EPA
ZDA so zaradi ravnanja z zaporniki v Guantanamu na Kubi skupine za človekove pravice večkrat kritično obravnavale. Foto: EPA
Guantanamo
Predsednik ZDA Barack Obama je kmalu po prisegi napovedal, da bo v roku enega leta zaprl zloglasni zapor. Rok se izteče 22. januarja, jasno pa je, da Obama obljube ne bo mogel izpolniti. Foto: EPA

Vojaki so ameriški reviji Harper's magazine ponudili povsem drugačno razlago smrti 37-letnega Salaha Ahmeda al Salamija iz Jemna ter 30-letnega Manija Šamana al Utadžbija in 22-letnega Jaserja Talala al Zahranija iz Savdske Arabije, kot je zapisana v uradnem poročilu preiskave, ki jo je izvedla vojaška preiskovalna služba. Vojaki namigujejo, da se trojica ni ubila oziroma ni umrla tako, kot trdi ameriška vojska.

ZDA naj bi prikrivale pravi vzrok smrti
"Vsi štirje vojaki trdijo, da jim je njihov poveljnik ukazal, naj ne govorijo o tem dogodku, in ponujajo dokaze, da so oblasti skušale prikriti dogodek," piše Harper's magazine. Ameriška vojska trdi, da so tri zapornike našli obešene v njihovih celicah 9. junija 2006. Vojska je njihovo smrt sprva opisala kot "nesimetrično bojevanje" proti ZDA in ne kot dejanje iz obupa, na koncu pa njihovo smrt razglasila za usklajen samomor.

Harper's piše, da se je 10. junija 2006 zjutraj s približno 50 vojaki v Guantanamu sešel poveljnik, polkovnik Michael Bumgarner, ki je dejal, da so si vsi trije zaporniki v usta potisnili cunje in se zadušili. Dodal je, da bodo medije usmerili v poročanje, da se je trojica obesila. Navzočim je tudi naročil, naj z ničemer ne spodkopavajo uradnega poročila o dogodku.

Namigovanja o skrivnem "Kampu ne"
Poročilo univerze Seton Hall, objavljeno lansko jesen, je vrglo senco dvoma na skoraj vse elemente uradne razlage. Avtorji poročila so se spraševali, kako je mogoče, da so si zaporniki v usta porinili cunje, nato pa se, medtem ko so se dušili in imeli zvezane roke, dvignili do zanke in se obesili. Nekdanji podčastnik v Guantanamu Joe Hickman in pripadnik posebne enote Tony Davila sta razkrila, da so tri ujetnike nekaj ur pred smrtjo v belem kombiju odpeljali v skrivni objekt, o katerem ni smel nihče imeti uradnih podatkov, poimenovan pa je bil "Kamp ne" ("ne" zato, ker naj ne bi obstajal). Šlo naj bi za enega izmed skrivnih zaporov obveščevalne agencije Cia, ki so bili namenjeni zasliševanju s posebnimi metodami oziroma mučenjem. Skrivni objekt naj bil bil od glavnega kompleksa v Guantanamu oddaljen kilometer in pol. Revija namiguje, da ZDA iz Guantanama ne želijo izpustiti Šakerja Aamerja, ker naj bi trdil, da so ga tisti večer, ko je umrla trojica zapornikov, skoraj zadušili med mučenjem.

Vojska vse zanika
Polkovnik Bumgarner je pisanje in navedbe štirih vojakov označil za potvarjanje resnice. Hickmana je obtožil, da si želi slave in da ne ve, kaj se je v resnici zgodilo. Zatrdil je, da sam pozna vso resnico s podrobnostmi, a je ne sme povedati, ker ni dobil dovoljenja od nadrejenih.