Gorenc je general s štirimi zvezdicami. Foto: www.mo.gov.si
Gorenc je general s štirimi zvezdicami. Foto: www.mo.gov.si
Frank Gorenc in Roman Jakić
Gorenc in Jakič sta največ govorila o aktivnostih Nata. Foto: www.mo.gov.si

Pri Natu je najpomembnejše vzpostavljanje skupnih in standardiziranih taktik, tehnik in procedur, kar omogoča "vzpostavljanje kredibilne sile, in ker je kredibilna in ker ima zmogljivosti, je zmožna odvračati konflikt," je poudaril Gorenc, ki je avgusta na predlog ameriškega predsednika Baracka Obame prevzel vodenje ameriških sil v Evropi in Afriki, s tem pa tudi poveljevanje zračnim silam Severnoatlanstkega zavezništva.

Gorenc je pojasnil, da imajo slovenski vojaki znanje usmerjanja zavezniških letal s tal na cilje (t. i. JTAC - Joint terminal air controller), kar je po njegovih besedah "zadnja vez poveljevanja, ki omogoča, da se izvede natančen napad iz zraka". S tem znanjem imajo slovenske sile zato "možnost uporabe celotnega sistema vodenja in poveljevanja" na področju letalstva, čeprav ima Slovenija sama majhno vojaško letalstvo.

Ameriški general je spomnil, da Slovenija sodeluje tudi v skupnem projektu več držav pri zagotavljanju strateškega transporta, to je pri nakupu transportnega letala.

"Prispevki v smislu razvijanja tovrstnih zmogljivosti, medtem ko zagotavljate pomemben prispevek v silah Kfor (na Kosovu) in seveda tudi v Isafu (v Afganistanu) ... Bom rekel takole, za majhno letalsko silo boksate v precej višji ligi, kar je impresivno," je dejal Gorenc po srečanju s slovenskim obrambnim ministrom Romanom Jakičem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, brigadirjem Dobranom Božičem.

Slovenci in Američani s skupnimi vrednotami
Gorenc je bil rojen v Ljubljani leta 1957 in se pri štirih letih s starši podal v ZDA. Kot je dejal, "se je lepo vrniti v državo", kjer se je rodil.

V Sloveniji je bil dvakrat in povedal je, da se vsakič čuti zelo povezanega. Pojasnil je še, da je odraščal v slovenski skupnosti v Milwaukeeju v Wisconsinu, kjer je velika slovenska skupnost.

"Ko sem odraščal, je bilo vse, kar sem poznal, slovensko. Hodili smo v slovensko cerkev, hodili smo v 'Triglavski park', kjer so si mnogi Slovenci uredili počitniške hišice. Tam je tudi jezero in na njem otoček, na katerem je postavljena replika cerkvice z Blejskega otoka," je opisal.

"Vedno, ko se vrnem, pa imam občutek, da imamo skupne vrednote, cilje v svetu, zato je Slovenija postala tudi članica Nata," je še dejal.

Gorenc obiskal Slovenijo
Gorenc obiskal Slovenijo