Natov napad je v pakistanski javnosti izzval veliko ogorčenje. Foto: EPA
Natov napad je v pakistanski javnosti izzval veliko ogorčenje. Foto: EPA

Skupna patrulja afganistanskih in ameriških vojakov je v petek padla v zasedo talibanov, ki so se po krajšem obstreljevanju umaknili proti pakistanski meji, Američani pa so jim sledili. Ko so prišli do pakistanske obmejne postojanke, ki so jo zamenjali za oporišče upornikov, so poklicali na pomoč letalo in helikopterje. V napadu, ki je sledil, je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Poveljnik ameriškega osrednjega poveljstva (CENTCOM), general James Mattis, je za vodjo preiskave spornega napada imenoval brigadirja Stephena Clarka, ki ima za nalogo pridobiti podatke od udeležencev spopadov, kakor tudi od afganistanske in pakistanske vlade. V administraciji ameriškega predsednika Baracka Obame menijo, da je šlo za tragedijo, ki so jo odločeni temeljito preiskati.

Čeprav se je preiskava šele začela, naj bi se preiskovalci že nagibali k teoriji, da so talibani namenoma izvedli napad tam, kjer so ga, se pravi na slabo označenem obmejnem območju, da bi izzvali spopad med Natovimi silami in pakistansko vojsko.

Nadim: Šlo je za namerno agresijo
Na pakistanski strani so še vedno povsem prepričani, da ni šlo za nobeno pomoto in pakistanski general Ašfak Nadim je v torek povedal, da je šlo za namerno agresijo Natovih sil in sam ne verjame, da te ne bi vedele, da napadajo pakistansko vojsko. Nadim tudi pretirano ne zaupa ameriški preiskavi, saj so bili v zadnjih dveh letih priča že dvema podobnima, ki pa nista ugotovili ničesar.

Sobotni napad je znova poslabšal že tako krhke odnose med ZDA in Pakistanom, ki je v odgovor blokiral vse mejne prehode, prek katerih se oskrbujejo Natove sile v Afganistanu. Islamabad je Američanom tudi ukazal, da morajo zapustiti pakistansko vojaško oporišče Šamski, ki ga Cia uporablja za napade z brezpilotnimi napadi.