V napadu sta se porušila obe stolpnici WTC-ja. Foto: EPA
V napadu sta se porušila obe stolpnici WTC-ja. Foto: EPA
false
Ameriški predsednik Barack Obama nasprotuje predlogu zakona. Foto: Reuters

Resolucija 3815, znana pod imenom Pravica v primeru sponzorjev terorizma (JASTA), ima sicer izjemo, ki zadeva suvereno imuniteto države (to uvaja še zakon iz leta 1976), hkrati pa Američanom dovoljuje, da druge države tožijo za terorizem, če je bil ta izveden na ameriških tleh. Ravno ta zakon je bil uporabljen v primeru, da proti Savdski Arabiji do zdaj ni bila vložena tožba zaradi terorističnega dejanja, izvedenega 11. septembra 2001.

Nato pa je senat novo različico JASTE, ki sta jo predlagala senatorja republikanec John Cornyn iz Teksasa in demokrat Charles Schumer iz New Yorka, maja letos odobril s 100 glasovi podpore in nobenim proti. Administracija predsednika Baracka Obame je že takrat opozarjala, da bi lahko omenjeni zakon zaostril diplomatske odnose med državama in ključnim zaveznikom ZDA na Bližnjem vzhodu ter poslance odvrnil od prihodnjih ravnanj.

Obama predlogu zakona nasprotuje
Zdaj pa so tudi poslanci spodnjega doma soglasno sprejeli predlog novega zakona, s čimer so Obamo postavili v težak položaj, saj bo moral zakon podpisati, pa čeprav mu sam nasprotuje, poroča CNN. Obami sicer zakona ni treba podpisati, a ga bo kongres z lahkoto presegel.

Zakon gre tako v podpis predsedniku dva dni pred 15. obletnico terorističnega napada, ki se je zgodil 11. septembra 2001, v katerem je bilo ubitih 3.000 Američanov. "Upam, da bomo lahko še naprej sodelovali z administracijo, da bomo lahko rešili te težave in bo predlog predsednik potrdil in podpisal zakon," je dejal demokrat John Conyers iz Michigana.

Savdska Arabija zanikala vpletenost
Savdska Arabija je zanikala vsakršno vlogo v napadu in vanj tudi nikoli ni bila formalno vpletena, pa čeprav je 15 od 19 napadalcev, ki so sodelovali v ugrabitvi letal, prihajalo iz Savdske Arabije.

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je že opozoril ameriške oblasti, da bo Savdska Arabija v primeru, če bo zakon odobren, prodala 750 milijard dolarjev (657 milijard evrov) vrednega premoženja v ZDA, med njimi zakladne menice.

Tudi ZDA bi se lahko znašle v podobnem položaju
Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je maja zadrego administracije prikazal na drugačen način. Dejal je, da predlog zakona spreminja mednarodni zakon o imuniteti držav in Obama se boji, da bodo potem ZDA na podoben način izpostavljene nevarnosti tožb v tujini.

Po veljavni zakonodaji ZDA se lahko tožbe žrtev terorističnih napadov vlagajo le proti državam, ki jih ima ameriško zunanje ministrstvo na svojem seznamu podpornic terorizma. Savdska Arabija to uradno ni. Nesojeni 20. napadalec 11. septembra Zacarias Moussaoui, ki so ga obsodili na dosmrtni zapor, je preiskovalcem dejal, da je Al Kaida od savdske kraljeve družine v devetdesetih letih prejšnjega stoletja dobila več milijonov dolarjev.