Ameriški vojaki so po incidentu v Afganistanu še bolj ogroženi. Foto: Reuters
Ameriški vojaki so po incidentu v Afganistanu še bolj ogroženi. Foto: Reuters
Ameriški vojak
Ameriški vojaki pogosto služijo nerazumno dolga obdobja na konfliktnih območjih. Foto: EPA

je po poročanju BBC-ja dejal, da je neimenovani vojak že končal kar tri misije v Iraku. Ob tem je povedal tudi, da je bil obtoženi priča, ko je njegovemu prijatelju dan pred dogodkom razneslo nogo.

Browne je podal izjavo za javnost v Seattlu, kjer je obtoženi vojak nameščen v zloglasni vojaški bazi Lewis-McChord. Baza, o kateri smo že pisali tudi na MMC-ju, slovi po svoji črni statistiki vojakov z duševnimi težavami, postratavmatskim stresom, samomorov in kriminalnih dejanj.
Odvetnik trdi, da je njegova stranka moški "blagega značaja", ki ne goji nobenih zamer do muslimanov. Opisal ga je kot odlikovanega vojaka, ki je imel pred streljanjem zgledno kartoteko.
Neprimeren za služenje?
Browne pa je pripomnil, da vojak ni bil sposoben služenja v Afganistanu zaradi poškodb, ki jih je utrpel na prejšnji misiji. "Mislim, da je zanimivo, da imamo vojaka z zgledno zgodovino, odlikovanega vojaka, ki je v Iraku utrpel poškodbe telesa in možganov, pa so ga kljub temu poslali nazaj." Vojak naj bi služenje sovražil in si nikakor ni želel nazaj.

Browne, ki je zastopal že vrsto medijsko zelo izpostavljenih strank, vključno s serijskim morilcem Tedom Bundyjem in najstniškim tatom, znanem po vzdevku Bosonogi bandit, pravi, da je obtoženi vojak srečno poročen moški z dvema otrokoma, starima tri in štiri leta. Ob tem je zanikal navedbe, da naj bi imel težave z alkoholom ali zakonom.
Spet neki drugi neimenovan vojaški vir je za New York Times povedal, da se je osumljencu preprosto "zmešalo", najverjetneje zaradi kombinacije stresa, alkohola in družinskih težav.

Nedeljski strelski pohod je povzročil še dodatni pritisk na ameriške sile v Afganistanu.
Strmoglavil Natov helikopter
Medtem pa je po strmoglavljenju helikopterja zveze Nato na hišo v predmestju afganistanske prestolnice Kabul umrlo 14 ljudi, med njimi dve deklici. Med nesrečo turškega helikopterja je umrlo tudi 12 turških vojakov na krovu.
"Dvanajst pripadnikov naših vojaških sil na krovu je umrlo," je sporočila turška vojska in dodala, da je helikopter strmoglavil med opravljanjem misije zveze Nato v bližini Kabula. Po navedbah tiskovnega predstavnika afganistanskega notranjega ministrstva so izpod ruševin potegnili tudi trupli dveh deklic. Ženska in še en otrok sta bila v nesreči poškodovana.

Vzrok nesreče še ni znan, preiskava že poteka, na območju nesreče pa niso ugotovili morebitne prisotnosti upornikov in njihovega delovanja.
Današnja nesreča je bila najbolj smrtonosna nesreča sil zveze Nato od lanskega avgusta, ko je v nesreči helikopterja v provinci Vardak v osrednjem Afganistanu umrlo 30 ameriških vojakov. Helikopter naj bi tedaj strmoglavil zaradi napada.