V Amsterdamu je prostitucija zakonita od leta 2002. Foto: Guliver/Getty Images
V Amsterdamu je prostitucija zakonita od leta 2002. Foto: Guliver/Getty Images

Amsterdamske oblasti so ravnale pravilno, ko so lastniku bordela preklicale licenco, ker ni znal govoriti madžarsko ali bolgarsko, je razsodilo ECJ. Razsodbe ECJ-ja so pravno zavezujoče za vseh 28 članic EU-ja.

"Sodišče je mnenja, da se od lastnika javne hiše lahko zahteva, da komunicira v istem jeziku, kot ga govorijo v dotični javni hiši zaposlene prostitutke," je zapisalo ECJ. "Samo tako se lahko javna hiša, vključno s slovitimi amsterdamskimi "izložbami", organizira, da se preprečijo zlorabe in kazenski prekrški nad spolnimi delavkami."

Prevajalci niso dovolj
Do četrtkove razsodbe prihaja, potem ko oblasti v Amsterdamu niso hotele izdati novih dovolilnic lastniku bordela, ki daje prostitutkam v najem izložbe v tamkajšnji rdeči četrti. Sodišče meni, da je bila odločitev upravičena, ker ni znal govoriti ne madžarsko ne bolgarsko (jezik njegovih prostitutk), da bi jih vprašal, ali so bile v prodajo svojih teles prisiljene. Lastnik bordela se je branil, da bi za to lahko uporabil prevajalce ali pa spletni prevajalnik.

Pri tem se je skliceval na EU-jeva pravila enotnega trga, češ da je amsterdamski župan "diskriminatoren" in "nesorazmeren", a ga je ECJ zavrnil na podlagi "pomembnejših razlogov, povezanih z javnim interesom".

Prostitucijo so na Nizozemskem legalizirali leta 2002, po tamkajšnji zakonodaji pa se morajo zaposleni v tem poslu registrirati pri gospodarski zbornici in plačevati davke. A amsterdamske oblasti v zadnjih letih skušajo zaostriti zakonodajo, da bi zajezili trgovino z belim blagom in organizirani kriminal. Približno 75 odstotkov žensk, ki delajo v amsterdamski seksindustriji, so tujke, večinoma iz vzhodne Evrope, Afrike in Azije.