ANC je na oblasti od konca apartheida leta 1994. Foto: Reuters
ANC je na oblasti od konca apartheida leta 1994. Foto: Reuters

Po treh četrtinah preštetih glasov se stranki, ki jo je nekoč vodil ikona boja proti apartheidu Nelson Mandela in ki državi vlada že dve desetletji, obeta 63 odstotkov glasov in je očitno niso prizadeli politični škandali skupaj z opešanostjo južnoafriškega gospodarstva.

Še dopoldne je po tretjini preštetih glasov kazalo, da bo ANC dobil dobrih 58 odstotkov glasov in da je stranki očitno prvič po padcu apartheida podpora padla pod simboličnih 60 odstotkov. A čez dan se je s štetjem glasov slika za ANC občutno izboljšala.

Manj kot 60 odstotkov doseženih odstotkov bi lahko pomenilo pretrese v stranki in dvome o vodenju predsednika stranke Jacoba Zume.

Zumi se tako zdaj zagotovo obeta še drugi mandat na položaju predsednika države. Vendarle pa je vladajoči stranki tokrat ušla dvotretjinska večina, ki bi ji omogočala nemoteno spreminjanje ustave. Potem ko je na prejšnjih volitvah prejela 65,9 odstotka glasov, ji je podpora že drugič zapored padla.

Po drugi strani se občutno krepi največja opozicijska stranka, Demokratično zavezništvo (DA), in sicer predvsem na račun urbanega prebivalstva. Glede na doslej preštete glasovnice se jim tokrat obeta okoli 23-odstotna podpora, na prejšnjih volitvah leta 2009 so prejeli 17 odstotkov glasov.

Za volitve se je tokrat registriralo rekordnih 25 milijonov volilnih upravičencev, volilna udeležba naj bi presegla 70 odstotkov. Prvič so lahko volili tudi tisti, ki so bili rojeni že v svobodni Južni Afriki, torej po koncu apartheida.

Ljudi naj bi sicer na volišča prignalo predvsem nezadovoljstvo zaradi visoke brezposelnosti, neenakosti in razraščene korupcije.