Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo, ki se je uvrstila že v devet deželnih parlamentov, je izziv, meni kanclerka Merkel. Foto: EPA
Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo, ki se je uvrstila že v devet deželnih parlamentov, je izziv, meni kanclerka Merkel. Foto: EPA
Begunci
Dogovor med EU-jem in Turčijo, po katerem Turčija ustavlja begunce, da ne bi prišli na ozemlje EU-ja, je nemška kanclerka označila za vzornega. Bil naj bi model za prihodnje podobne sporazume z Egiptom, Tunizijo, morda tudi z Libijo. Foto: EPA

Kanclerka je govorila med razpravo o proračunu za prihodnje leto. "Nemčija bo ostala Nemčija - z vsem, kar imamo radi in nam je drago," je dejala. Zavrnila je očitke, da vlada ni bila dejavna pri premagovanju begunske krize. "Razmere danes so bistveno boljše kot pred letom dni," je poudarila in hkrati priznala, da je še veliko treba postoriti.

Branila je tudi marčevski dogovor EU-ja s Turčijo glede omejevanja prihoda beguncev v EU. Kot je dejala, je bil dogovor sprejet v obojestranskem interesu. "Odkar imamo ta dogovor, v Egejskem morju skorajda ni nihče več utonil. Gre tudi za model za prihodnje sporazume z Egiptom, Tunizijo in morda nekoč tudi z Libijo," je še dodala.

Kanclerka je opozorila, da se je Nemčija vse od ustanovitve zvezne republike vedno znova spreminjala, spremembe pa niso slabe. Da Nemčija ostane trdna, pa po njenih besedah potrebuje liberalnost, demokracijo, pravno državo in socialno tržno gospodarstvo. "To se ne bo spremenilo," je poudarila in opozorila še na urejene finance, močno gospodarstvo, kohezijo, človečnost in pripravljenost pomagati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

AfD izziv za vse
Angela Merkel se je v bundestagu dotaknila tudi strankarskega dogajanja v Nemčiji, predvsem nedavnega volilnega uspeha skrajne desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) na lokalnih volitvah v zvezni deželi Mecklenburgu - Predpomorjansko na vzhodu države.

"Afd ni samo izziv za Krščansko demokratsko unijo, je izziv za vse nas v tej hiši," je dejala nemškim poslancem in poslankam. "Če bomo med sabo iskali zgolj samo majhno prednost, samo zato, da bi jo poceni odnesli na naslednjih volitvah, bodo zmagali le tisti, ki stavijo na parole in očitno preproste odgovore. Prepričana sem: Če ostanemo pri resnici, bomo zmagali (...) Najpomembneje, kar moramo povrniti, je zaupanje ljudi," je še dejala.