Ann Romney na republikanski konvenciji na Floridi je bila zadetek v polno. Foto: EPA
Ann Romney na republikanski konvenciji na Floridi je bila zadetek v polno. Foto: EPA
Novi prvi par ZDA? Foto: EPA
Ann Romney je dejala, da je po vseh teh letih še vedno enako zaljubljena v fanta, ki je peljal v srednji šoli na ples. Foto: EPA
Družinski portret številne mormonske družine Romney. Foto: Reuters
Ann Romney se v prostem času ukvarja z jahaštvom, v katerem je tudi svoj čas tekmovala. Foto: EPA

Mitt Romney, izzivalec Baracka Obame na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA, po mnenju mnogih (vključno z republikanci) ni najbolj simpatičen. Ali prepričljiv. Ali ljudski. Poleg tega je še nesramno bogat, njegove pretekle politične odločitve pa niso ravno v skladu s tem, kar oglašuje zdaj. Toda Ann Romney, njegova 63-letna soproga (kaže jih kakšnih 20 let manj), ki med kampanjo deli novinarjem piškote, spečene po receptu svoje babice, je druga zgodba. V Ann Romney Američani vidijo potencialno prvo damo.
Romneyjeva sta poročena 42 let, med zaroko pa ga je vdana (in zaradi njega spreobrnjena) Ann čakala dve leti in pol, medtem ko je on v Franciji opravljal delo mormonskega misijonarja. V zakonu se jima je rodilo pet sinov, imata pa tudi 18 vnukov. Romney se je še med republikanskimi preliminarnimi volitvami, ko je bil oster boj s tekmeci, večkrat pohvalil s svojim vzornim, dolgim zakonom (v nasprotju s strankarskim kolegom, "serijskim prešuštnikom" Newtom Gingrichem).
Ne sanjski, pravi zakon
Toda njegova soproga je v svojem po mnenju vseh odličnem govoru na konvenciji v Tampi skušala razbiti predstave, da gre za sanjski zakon, s katerim se "običajni" Američani ne bi mogli primerjati. "Nekje sem prebrala, da imava zakon kot v pravljici. Toda v pravljicah nikoli nisem brala o dolgih, dolgih zimskih deževnih popoldnevih v hiši, kjer hkrati kriči pet fantov. In te pravljice nikoli nimajo poglavij o multipli sklerozi in raku na dojkah. Zakon iz pravljice? Ne, sploh ne. Z Mittom Romneyjem imava pravi zakon," je dejala.

V 90. letih, ko ji je bilo nekaj čez 40, je imela spontani splav. Potem so ji leta 1998 zdravniki postavili diagnozo multiple skleroze. Romneyjeva pravi, da se mora zahvaliti kombinaciji tradicionalne in alternativne medicine, da danes živi bolj ali manj brez omejitev, ki bi ji jih postavljala bolezen. Leta 2008 se je uspešno spopadla še z rakom na dojki.
Poklic: mati
In v torek je skušala s svojim govorom (simbolno) zakoličiti soprogovo predsedniško nominacijo. To ji je uspelo, čeprav se je morala še pred govorom spopadati s kritikami demokratske komentatorke Hilary Rosen, kako lahko govori o gospodarskih težavah žensk gospodinja, "ki ni delala niti dneva v svojem življenju". "Sklenila sem, da ostanem doma in vzgajam pet fantov. Verjemite mi, bilo je trdo delo," je Rosenovi tvitnila v odgovor Romneyjeva. Rosenova se ji je že naslednji dan opravičila.

"Nihče ne bo delal bolj trdo. Nikogar ne bo skrbelo bolj. Nihče ne bo premaknil nebes in zemlje kot Mitt Romney, da bi naredil to državo za boljšo," je dahnila Ann Romney, medtem ko so kamere kazale njenega vidno ganjenega moža. Ne samo, da je bila to demonstracija klasične ameriške predstave, v kateri je Romneyjeva pokazala nesluten politični talent, mnogi so menili celo, da je s svojim govorom zasenčila celo svojega soproga. Res pa je, da njen soprog nikdar ni veljal za najbolj spretnega govornika.
Druga plat Mitta
V domoljubni rdeči obleki je Ann Romney nadrobno opisala svojo bitko z boleznimi in kako je vzgajati pet otrok - zgodbo, iz katere je bilo jasno razvidno, da Romney zelo veliko dolguje svoji pogumni soprogi. Nastop Romneyjeve je imel toliko večji pomen, ker so se kritiki, ki Romneyju očitajo hladnost, nepriljudnost, karierizem in robotski videz, morali zamisliti, če morda le obstaja tudi druga plat človeka, ki je z 250 milijoni dolarjev premoženja najbogatejši predsedniški kandidat v zgodovini ZDA.

"Lahko vam povem, zakaj sem se zaljubila vanj. Bil je visok, veliko se je smejal, malo je bil tudi živčen. Dekleta imajo to rada, ker kaže, da je fanta malce strah. In bil je prijazen do mojih staršev, vendar pa povsem zadovoljen, ko jih ni bilo zraven," je razlagala Romneyjeva, ki se je na vse pretega trudila, da svojega soproga prikaže kot povsem običajnega človeka, ki ga vsi privilegiji in bogastvo, s katerimi se je že rodil, niso zaslepili in pokvarili.

Še posebej pa je skušala dokazati, da je njen na Harvardu šolan soprog za bogastvo zaslužen izključno sam. "Mitt ne govori rad o tem, koliko je pomagal drugim, ker misli, da je to privilegij, ne pa politična točka," je povedala Romneyjeva, ki se ji je "pošten in marljiv Mitt" pridružil na odru ob zvokih pesmi "My Girl".
"Mittu lahko zaupate"
V odločilnih zveznih državah, kakršna je Iowa, volivci že govorijo o Ann Romney kot o največjem in odločilnem adutu Mitta Romneyja in pravijo, da jih je njen govor ganil do solz. Nastop Romneyjeve je bil toliko večji uspeh, saj edina izmed govorcev na konvenciji v svojem govoru ni izrekla kritik na račun zdajšnjega predsednika Baracka Obamo, temveč se je povsem osredotočila na Mitta Romneyja.

"Mittu lahko zaupate. Ljubi Ameriko. Popeljal nas bo na bolje, prav tako, kot je mene popeljal varno s tistega maturantskega plesa. Dajte mu to priložnost. Dajte Ameriki to priložnost," je sklenila svojo torkovo predstavo ženska, ki bo morda Mitta Romneyja popeljala vse do Bele hiše.