Bašar Al Asad je imel v damaščanski operi prvi javni nastop po juniju 2012. Foto: Reuters
Bašar Al Asad je imel v damaščanski operi prvi javni nastop po juniju 2012. Foto: Reuters
Bašar Al Asad med govorom v damaščanski operi
Za govorniškim odrom in Bašarjem Al Asadom je kraljevala sirska zastava, sestavljena iz obrazov žrtev državljanske vojne. Foto: Reuters
Asad predlagal nacionalno spravo

V redkem javnem nastopu, ki ga je v živo prenašala sirska državna televizija, je predsednik Bašar Al Asad nagovoril več tisoč podpornikov, ki so se zbrali v operi v središču Damaska.

Al Asad je odločno zavrnil opozicijo in upornike kot nekakšno revolucionarno silo ter jih označil za lutke Zahoda. "Potrebovali bi mislece, ki bi izhajali iz ideje. Potrebuje vodstvo, a kdo je vodja te revolucije?" Upornike je Al Asad vseskozi nazival kot teroriste, ob tem pa tudi poudaril, da se s teroristi njegova vlada ne bo pogajala.

Ponujen nacionalni dogovor
Vodja režima družine Al Asad in stranke Baas je obljubil, da bo začel konferenco za nacionalni dialog, kjer se bo sestavila nova državljanska pogodba, o kateri bodo nato Sirci odločali na referendumu. Po sprejetju novega temelja Sirije bi sledile splošne parlamentarne volitve, po katerih bi se oblikovala nova vlada.

V napadu je upornike napadel kot "sovražnike Boga", ki se gredo lažno sveto vojno, ob tem pa označil nasprotno stran za lutke Zahoda. "Z lutkami Zahoda ne bo dialoga," je bil odločen predsednik.

Izpostavljal Zahod, ne pa tudi arabskih sosed
Ob tem je 47-letni vodja režima ponudil zahodnim silam neposredno soočenje: "Sirija se želi pogovoriti z gospodarjem, ne pa s služabniki," je Al Asad nakazal, koga ima za neposrednega sovražnika v sirski državljanski vojni.

Ob več kot uro dolgem govoru pa Al Asad začuda ni izpostavil deleža Katarja, Savdske Arabije in Turčije, ki z denarjem in tudi orožjem pomagajo Sirski svobodni armadi. Posredno jih je omenil le, ko je pozval zunanji svet, naj nemudoma preneha oboroževati "teroristične skupine."

Poziv Sircem: Branite svojo državo
V čustvenem govoru je Bašar Al Asad izpostavil trpljenje sirskega naroda. "Trpljenje je preplavilo sirsko zemljo. Nikjer ni mesta za radost, medtem ko sta varnost in stabilnost odsotna z ulic države," je bil poetičen predsednik Sirije, ki je nato vse državljane pozval k obrambi miru in države. "Država je za vse in moramo jo braniti," je klic Bašarja Al Asada.

Sirski predsednik je javnost nazadnje nagovoril junija lani, novembra pa je imel intervju za rusko televizijo, kar so bile njegove zadnje objavljene izjave. Takrat je med drugim dejal, da bo "živel in umrl v Siriji".

V vse bolj krvavi vojni že 60 tisoč mrtvih
Po tem intervjuju je uporniškim silam uspelo prevzeti nadzor nad večjimi deli sirskega ozemlja. Oblikovana je bila tudi širša opozicijska koalicija, ki jo je kot legitimno zastopnico sirskega naroda priznala vrsta zahodnih držav. Po podatkih Združenih narodov je vojna v Siriji, ki traja že vse od marca 2011, vzela več kot 60.000 življenj.

Opozicija: Asad želi preprečiti Brahimijev načrt
Asadov govor je pričakovano sprožil številne odzive. Kot prva se je oglasila Sirska nacionalna opozicija, ki je za več kot 130 držav sveta že legitimni predstavnik Sirije. "Asad je želel presekati pot do politične rešitve, ki bi jo lahko prineslo načrtovano srečanje ZDA in Rusije s posebnim odposlancem Združenih narodov Lakdarjem Brahimijem," so poudarili pri krovni opozicijski organizaciji sirskih upornikov proti režimu Bašarja Al Asada.

EU ponavlja: Asad mora najprej sam odstopiti
Hitro in ostro se je odzvala tudi Evropska unija, ki je ponovila, da mora Bašar Al Asad odstopiti in s tem odpreti možnost politični rešitvi za državljansko vojno. "Skrbno bomo preučili govor, če je v njem kaj novega, a ostajamo pri stališču, da mora Asad odstopiti in dovoliti politično tranzicijo," so zapisali v uradu "evropske zunanje ministrice" Cathrine Aston. Britanski zunanji minister William Hague je Asadov govor označil za "več kot hinavskega". "Smrti, nasilje in zatiranje vladajo v njegovi Siriji, zato prazne obljube o reformi ne bodo zavedle nikogar," je bil oster Hague.

Pomemben odziv je prišel iz Turčije, sirske sosede, ki želi posredovanje Varnostnega sveta ZN-ja. "Očitno je, da Asad ne bo naredil nič novega. Zdaj se mora Varnostni svet Združenih narodov odločiti glede stanja v Siriji. Prva odločitev bi morala biti glede človekoljubne pomoči," je poudaril turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Asad predlagal nacionalno spravo