Sirski uporniki se še naprej bojujejo proti vladnim silam v Homsu, trdnjavi upora proti predsedniku Al Asadu. Foto: Reuters
Sirski uporniki se še naprej bojujejo proti vladnim silam v Homsu, trdnjavi upora proti predsedniku Al Asadu. Foto: Reuters
Navaf Fares
Navaf Fares je zatrdil, da bo Asadov režim padel le z uporabo sile. Foto: EPA
Hamas
Damask se znova spreminja v bojišče. Foto: EPA
Annan obiskal sirsko zaveznico Rusijo

Svobodna sirska vojska, v kateri so dezerterji sirske vojske in oboroženi civilisti, je potrdila, da so začeli bitko za osvoboditev Damaska in da je ne bodo končali do padca prestolnice.

Predtem so v ponedeljek zvečer sporočili, da so po državi sprožili vseobsežno operacijo "Vulkan Damaska in potres Sirije", ki pomeni odgovor na "pokole in barbarske zločine" režima predsednika Bašarja Al Asada.

V izjavi so sporočili, da so začeli izvajati napade na položaje varnostnih sil po državi in k temu pozvali tudi druge. Pozvali so tudi k prekinitvi oskrbovalnih poti za vladne sile.

Od nedelje o spopadih poročajo iz več četrti v Damasku, prvič pa danes vladne sile uporabljajo tudi bojne helikopterje, ki obstreljujejo uporne četrti. Po vojaških virih spopadi med drugim potekajo v četrti Midan, ki leži blizu mestnega središča.

Kritična točka krize
Kofi Annan je v pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi poudaril, da je kriza v Siriji dosegla kritično točko. Vladimir Putin mu je obljubil, da bo Rusija storila vse, kar je v njeni moči, v podporo njegovim naporom za mir v Siriji.

"Od samega začetka, od prvih korakov podpiramo vsa prizadevanja, katerih cilj je dosega miru," je dejal ruski predsednik v pogovoru s posebnim odposlancem ZN-a in Arabske lige za Sirijo.

Po pogovoru Putin ni dajal izjav, Annan pa je izrazil upanje, da bo Varnostnemu svetu ZN-a uspelo doseči dogovor o resoluciji o Siriji in da bo članicam VS-ja uspelo najti besedilo, ki bo sprejemljivo za vse.

Annan je to dejal, potem ko se v VS-ju ne morejo dogovoriti o novi resoluciji o Siriji, saj zahodne države v predlogu predvidevajo sankcije, kar Moskva vztrajno zavrača. Rusija je na drugi strani predložila svoj osnutek resolucije.

V njem je predlagala podaljšanje mandata opazovalne misije ZN-a v Siriji za tri mesece, ni pa predlagala novih sankcij. VS ima sicer do petka čas, da podaljša mandat opazovalni misiji v Siriji.

"Al Asad pripravljen uporabiti kemično orožje"
Visoki sirski predstavnik, ki je pred dnevi prestopil na stran opozicije Navaf Fares, trdi, da režim predsednika Asada ne bo okleval, ko in če bo treba uporabiti kemično orožje.

Nekdanji sirski diplomat v Iraku je za britanski medij BBC dejal, da krožijo nepotrjene informacije, da je sirska vojska že posegla po kemičnem orožju, in sicer v okolici mesta Homs. Prav tako trdi, da je za več napadov po Siriji odgovorna sirska vojska, ki naj bi sodelovala s pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Navaf Fares je bil prvi sirski diplomat, ki je zapustil Asadovo vlado. Ni je želel podpreti, saj meni, da se je ta spremenila ''v sredstvo prisile in represije.'' V intervjuju za BBC je še izjavil, da s sirskim režimom sodelujejo suniti iz teroristične mreže Al Kaida, ''sodelovanje manjšinskih šiitskih alavitov pa bo številne presenetilo".

''Sovražniki sodelujejo, če imajo isti cilj''
Trditve sirskega diplomata so zanimive predvsem zato, ker Asad ves čas trdi, da sirska vojska ne sodeluje s terorističnimi skupinami, ki naj bi bile po njegovih besedah odgovorne za večino pokolov v Siriji.

''Že če pogledamo v zgodovino, lahko vidimo, da so sovražniki sodelovali, če so imeli skupni cilj … Al Kaida si utira svojo pot pod svobodnim soncem in pri tem uporablja vsa ukrepe, ki jih ima na razpolago, sirski režim pa išče poti, kako bi lahko napadel Sirce.''

Annan obiskal sirsko zaveznico Rusijo