Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 19 glasov Ocenite to novico!
Piranski zaliv
Če gre verjeti pogovorom med Sekolcem in Drenikovo, naj bi slovenska stran dobila dve tretjini Piranskega zaliva, s tem pa izhod na odprto morje. Foto: BoBo
Jernej Sekolec
Jernej Sekolec je slovenski član arbitražnega sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO
Simona Drenik
Simona Drenik je slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem. Foto: BoBo
VIDEO
Sekolec komuniciral v nas...

Dodaj v

Avdio: "Guillaume mi je dejal, da smo dobili, kar smo hoteli na morju"

Večernji list objavil pogovore med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik
22. julij 2015 ob 17:36,
zadnji poseg: 22. julij 2015 ob 20:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko so hrvaški mediji poročali, da je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec MZZ-ju prenašal zaupne informacije, a je slovenska stran to zanikala, je Večernji list na svoji spletni strani objavil posnetke omenjenih pogovorov.

Kot poroča Večernji list, naj bi slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec konec prejšnjega in na začetku letošnjega leta večkrat poklical Simono Drenik, agentko Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu, ter ji poročal o zaupni razpravi na sodišču, tudi izjave in mnenja predsednika sodišča Gilberta Guillauma ter preostalih arbitrov, Nemca Bruna Simme, Britanca Vaughana Lowa in Hrvata Budislava Vukasa. Takšna komunikacija članov sodišča sicer ni dopustna.

Sekolec in Drenikova sta se trikrat pogovarjala 15. novembra leta 2014 ter 11. januarja letos, potem ko sta obe strani sodišču že predali vse svoje dokumente. Končana je bila tudi že ustna razprava na sodišču, kjer sta Slovenija in Hrvaška predstavili svoje argumente, in so bili na potezi, da odločijo o meji med državama, sodniki arbitražnega sodišča.

"Slovenci dobili, kar so želeli na morju"
Sekolec je Drenikovi prenesel izjavo predsednika sodišča, ki naj bi mu zagotovil, da so "Slovenci dobili, kar so želeli na morju". "Guillaume mi je med odmorom za kavo dejal, da ni treba tako pritiskati nanj. Rekel je: 'Dobili ste, kar ste hoteli na morju, zato vam ni treba tako pritiskati.'" je Drenikovi povedal Sekolec in dodal, da mu je predsednik večkrat dejal, da ima v glavi enostavno rešitev: Slovenija naj bi dobila odprto morje, na kopnem pa naj ne bi delala nobenih težav. Ob tem je dodal še, da bo tudi glede kopnega še vztrajal pri pomembnih stvareh.

Sekolec je Drenikovi povedal, da naj bi bila meja na morju oz. razdelitev Piranskega zaliva rešena tako, da bi potekala po načelu ena tretjina Hrvaški, dve tretjini Sloveniji, meja pa naj bi potekala od izlitja reke Dragonje v morje v ravni črti do italijanske meje. Drenikova se je s takim izhodom strinjala in dejala, da Vukas s tem zagotovo ne bo zadovoljen. Sekolec je ob tem povedal še, da je predsednik sodišča Guillaume navdušen nad sporazumom Drnovšek-Račan in da je dejal, da to, kar je tam zapisano, ni slabo.

Razpravljala sta o meji na kopnem
Drenikova je bila zadovoljna z razdelitvijo na morju in popustljiva do meje na kopnem, Sekolec pa tudi glede meje na kopnem ne bi popuščal. "Sodnik Guillaume ni navdušen nad tem, da bi ozemlje južno od Dragonje podelil Sloveniji," je povedal Sekolec in dodal, da so gledali slike, googlali in gledali Google Earth, ter da ga moti, da predsednik sodišča preveč poudarka daje na leto 1955. "Jaz sem naše politike pripravila, da smo okoli Dragonje precej pesimistični, tako da to vedo," je povedala Drenikova in vprašala, kaj je sodnik Vukas dejal o meji na kopnem, Sekolec pa ji je odgovoril, da je molčal.

"Lahko pa Guillaumu enkrat samo rečeš, da nam kopno ni nepomembno, da pa so pomembne samo štiri stvari: nasipi na Muri, ki smo jih gradili za obrambo pred poplavami, del naselja Brezovec, Draga in soline. To reci in ne kompliciraj," je Sekolcu naročila Drenikova in nadaljevala: "Te štiri stvari so za nas pomembne, za Hrvate pa ne. In če jih izgubimo, bo to katastrofa."

Sekolec in Drenikova sta v pogovoru analizirala tudi sodniška mnenja in se dogovarjala o strategiji, kako naj bi skušal Sekolec tudi zasebno vplivati na posamezne sodnike, da bi svoje mnenje spremenili v korist Sloveniji.

Drenikova naj bi pomagala pri pripravi dokumentov
Sekolec je Drenikovo pri tem zaprosil tudi za konkretno pomoč pri pripravi dokumentov, s katerimi naj bi skušal vplivati na sodnike, v kar je Simona Drenik privolila in dejala, da je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec seznanjen z njenim delom. Šlo naj bi za popis katastra, ki naj bi bil nepopoln. Dokumente naj bi Sekolec skušal prikazati kot svoje zapiske, ki jih je naredil ob pregledu katastra in naj bi jih sodniki vseeno upoštevali, saj novih dokazov v spis ni več mogoče vložiti. Ob tem naj bi skušala zabrisati avtorstvo Drenikove, da se ne bi videlo, da jih je pripravila ona, Drenikova je Sekolcu predlagala tudi, da dokumentov ne bo poslala po elektronski pošti, ampak naj jih pride iskat, ko bo v Ljubljani.

Trem posnetkom pogovorov med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos, ki jih je objavil Večernji list, lahko prisluhnete spodaj:B. T.
Prijavi napako
Komentarji
ferit
# 22.07.2015 ob 17:51
Pa imamo res amaterje na zunanjem ministrstvu. Nezavarovano se pogovarjajo o naši pogajalskih strategijah in pogajalskih izhodiščih, da jih lahko hrvaški obveščevalci snemajo. Bravo!
Gerold III
# 22.07.2015 ob 17:48
A prisluškovanje telefonskim pogovorom je pa sprejemljivo? Ne razumem kje živijo ti ljudje da se o takšnih občutljivih temah pogovarjajo po telefonu??
OMNIC
# 22.07.2015 ob 17:44
Odkod Večernjemu zaupni in po njihovem natančni podatki?
Iz naslova prisluškovanja agentov hrvaške OZNE?
No comment....
elektrupunk
# 22.07.2015 ob 17:46
Men j epa zanimivo kako lahko tak pogovor Hrvati sploh snemajo..oziroma kdorkoli ...a ni to kaznivo? pa nima veze a se pogovarjata o tem kako paradižnik zori al o meji..ma pa Korl prav..predvolilna kampanija..če so bili pogovori "prisluškovani" že mesece nazaj kako to da so ravno sedaj ven prišli...
Shreder
# 22.07.2015 ob 17:43
Drenikova naj bi pomagala pri pripravi dokumentov
Sokolec je od Drenikove pri tem zaprosil tudi za konkretno pomoč pri pripravi dokumentov, s katerimi naj bi skušal vplivati na sodnike, na kar je Simona Drenik pristala in dejala, da je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec seznanjen z njenim delom. Šlo naj bi za popis katastra, ki naj bi bil nepopoln. Dokumente naj bi Sokolec skušal prikazati kot svoje zapiske, ki jih je naredil ob pregledu katastra, in ki naj bi jih sodniki vseeno upoštevali, saj novih dokazov v spis ni več mogoče vložiti. Ob tem naj bi skušala zabrisati avtorstvo Drenikove, da se ne bi videlo, da jih je pripravila ona, Drenikova je Sokolcu predlagala tudi, da dokumentov ne bo poslala po elektronski pošti, ampak naj jih pride iskati, ko bo v Ljubljani.


Blamaža in povsem nestrokovno obnašanje. Škoda.
Šmorn
# 22.07.2015 ob 18:14
A te pogovore pa hrvati razumejo? Ko sem bil na morju par dni nazaj, niso niti besede slovensko znali.
krumpek
# 22.07.2015 ob 17:52
Da ne bo dvoma. CELOTEN Zahodni del Istre je bil vedno poseljen z Italijani. Ponekod so oni predstavljali tudi do 95% prebivalstva. Lahko si podatke ogledate na Wikipediji. Torej, po 2.sv vojni so v dar dobili območje , ki nikoli etnično ni bilo nikoli hrvaško, poleg tega imajo tudi 5,835.3 km obale, in kaj storijo? Z umazano igro ,kot je prisluškovanje hočejo sosedom , ki imajo pičlih 42 km morja in jih stalno ponižujejo s tem "kako so majhni" hočejo odvzeti še par kilometrov. Pahor se pa vmes še poljublja Kosorjevo. Kakšen bratski narod lepo vas prosim.
5tane
# 22.07.2015 ob 17:53
Glede na prisluhe so se res dogovarjali. Katastrofa je to, da se take zaupne podatke pogovarjajo preko telefona. Totalno nesposobno. Vedelo se je da bodo Hrvati prisluškovali.
meteoriterain
# 22.07.2015 ob 17:44
Mogoče bo pa razvpita vojaška parada v Zg poleg neljubih stvari, kot je nedovoljeno dogovarjanje med SLO akterji v arbitraži, navrgla tudi imena kdo je kasiral pri prodaji orožja.
flupi
# 22.07.2015 ob 17:48
še enkrat bom zapisal da arbitri lahko iščejo zunanjo strokovno pomoč, in to piše v arbitražnem sporazumu, blamažo stem si je naredila samo hrvaška ker je tem pogovorom prisluškovala
Mindmaster
# 22.07.2015 ob 17:58
Nemogoče, nacional interesenti pravijo, da se Telekomu v državni lasti ne more prisluškovati. Po drugi strani pa kazensko preganjajo tiste, ki opozarjajo na varnostne luknje v sistemu.

Našalastpress
LjudjeSoOvce
# 22.07.2015 ob 18:07
No pa je Pušićeva dobila nekaj o čemer lahko kokodaka in se ob tem počuti pomembno.
zerohedge
# 22.07.2015 ob 17:39
Guillaume mi je dejal, da smo dobili, kar smo hoteli na morju

No comment...
meteoriterain
# 22.07.2015 ob 20:55
Kdo je prisluškoval je vprašanje za male otroke. Ve se, da vsi vsem prisluškujejo. Tu seveda prednjačijo cowboyi. Problem je neprofesionalnost ali otroška naivnost uslužbenke MZZ ter slovenskega arbitra. Je pa velika odgovornost v prvi vrsti na strani zunanjega ministra, ki bi moral bdeti nad operacijo arbitraža in ne dovoliti take šlamastike. Če Karlo preživi, potem ... naj si vsak misli kar hoče o SLO politiki.
ZeK
# 22.07.2015 ob 19:13
povsem logično, da se je naš arbiter sodeloval z našo vlado, tudi njihov gotovo je.

problem je, ker naši kekci tega niso uspeli ohraniti za 4 stenami.

in kaj počne Sova?

pa tu gre za vitalne interese države, imamo pa kekca na mestu ministra, neoperativno Sovo...bananadržava.
Ogroženi
# 22.07.2015 ob 18:35
Manj, kot odstop Erjavca, ne bi smelo priti v poštev. Če je dokazano, da je Erjavec vedel, da se slovenski sodnik pripravlja, kako zasebno vplivati na druge sodnike, je vedel za nezakonito početje slov. sodnika, pa je bil tiho. To je prekršek, ki je nedopusten.
Hkrati pa bi bil to drugi preklic ministrskega mandata nekomu in bi bilo politično nehigienično, če bi Erjavec še kdaj v življenju kandidiral za kakršno koli službo v državnem zboru.
Bivši uporabnik
# 22.07.2015 ob 22:39
Amaterji.
mihael1
# 22.07.2015 ob 19:16
In v čem je tak problem , če se je slovenski arbiter pogovarjal s slovensko stranjo ?

Ali mislimo, da se hrvaški s svojimi ni in se pretvarjamo , da vsi živijo v vati?
Anar Hija
# 22.07.2015 ob 17:52
Pa smo spet tam. Kdo je imenoval Sokolca? Pahor. Kdo je imenoval Pahorja? Šmarnica v otroštvu...
flupi
# 22.07.2015 ob 17:51
ta članek je tako biased da bi lahko reku da je plačan s strani hrvatov in ne slovenskih rtv prispevkov
zaplotnik9
# 22.07.2015 ob 18:21
Ubadanje s tem kdo je prisluskoval, kako itd. je stranskega pomena . Skoda, ki sta jo storila ta dva po telefonu je neizmerno vecja, saj lahko zdaj Hrvaska odstopi od arbitraze.

Ti dve goflji sta Hrvatom podarili zicer, ki ga bodo slednji z veseljem izkoristili.
intelekt
# 22.07.2015 ob 22:11
Mi je pa res zanimivo, da se Slovenija uradno ne odzove na to, da so hrvati prisluškovali našemu ministrstvu.
patria
# 22.07.2015 ob 18:26
Ne razumem kako lahko Hrvati pridejo do posnetkov tel. pogovorov , pa to imamo res varnostno službo na nivoju banana držav kjer še računalnikov ne poznajo dobro.
abastein
# 22.07.2015 ob 18:09
Če posnetek natačno poslušaš je hitro jasno, da je posnet na "slovenski strani žice" oz. pri Simonci ... zanimivo ...
veza
# 22.07.2015 ob 22:18
če ne moremo dobiti na ključne pozicije zavednih in sposobnih Slovenskih državljanov, potem nima pomena, da imamo lastno državo...
TineB
# 22.07.2015 ob 18:57
ERJAVEC MORA NEMUDOMA ODSTOPITI!

Iz subjektivnih razlogov, če je vedel, kaj dela Drenikova. Ali pa objektivnih, če ni vedel, kaj dela njegova desna roka. V vsakem primeru je šalabajzer na kubik, ki samo škodo dela MZZ in Sloveniji tudi. In ne le na zunanjepolitičnem področju, ampak na splošno. Naš Berlusconi v malem ... il piccolo pagliaccio.
TineB
# 22.07.2015 ob 18:35
Drenikovo takoj odpustiti, Erjavec mora pa nemudoma odstopiti ali pa naj ga DZ na predlog Cerarj TAKOJ razreši.

Takšni diletanti pač ne morejo harati po MZZ!!!

Arbitraža je pa mrtva. Ker takšno splektarjenje našega arbitra je nezaslišano! Hrvati bodo poskušali ustaviti in razveljaviti postopek arbitraže - in najmanj kar jim bo uspelo, bo vsaj menjama našega arbitra, če ne celo vseh 5.

To, da je nekdo prisluškoval arbitrom ali našim uradnikom na MZZ je sekundarnega pomena zdaj. Dva škandala, a to spletkarjenje na relaciji Drenikova-Sekolovec pač prekaša dejanje prisluškovanja po teži.
ZeK
# 23.07.2015 ob 00:35
Simona Drenik: "pusti Trdinov vrh".

veleizdaja!

.................

sploh če pride v javnost.
jaz bi se pokopal od sramu!

še vsak mali švercer cigaret, kaj šele "diler" marihuane, menja številke, govori preko predplačniških številk...

...............................

naši "odgovorni" pa o eni zgodovinsko najbolj vitalnih mednarodnih vprašanjih Slovenije (ena teh redkih zgodovinskih priložnosti, ko bi lahko kaj obrnili nam v prid)- govorijo dobro uro o strategiji preko fiksnega telefona??????

.................

a lahko (vsaj zaradi okusa pljunka), vsi vpleteni odstopijo!

sramota, kakšna diplomacija, Sova, intelekt, narodna zavest...
veza
# 22.07.2015 ob 22:47
Machete
# 22.07.2015 ob 22:39

se strinjam, že Karel je nekaj namigoval o izidu arbitraže, totalno zabit tip, na MZZ pa so sami nesposobneži ali tuji vrinjenci-plačanci...
TineB
# 22.07.2015 ob 18:39
Pojavili so se baje celo indici, da so posnetek naredili naši obveščevalci!!! Kdo je to naročil??? Kako je ta prišel v roke hrvaških oz srbskih novinarjev, je pa drugo - in še bolj zanimivo - vprašanje.
Surikate
# 22.07.2015 ob 18:02
Obstaja že pregovor: raje ne govori, hrvati vedno prisluškujejo...
royayers
# 22.07.2015 ob 22:51
Hrvatarji prisluškujejo, naši pa nič? Hja, bo Cmerar kaj pametnega povedal, itak da ne.
zemljemerec
# 22.07.2015 ob 19:42
Karel ni sposoben brez sodnikov reševat niti kante za smeti ali osebne probleme, kako mu sploh zaupajo državno diplomacijo...lahko zavaja dementne upokojence, ne more pa mentalno zdrave ljudi.
superstar
# 22.07.2015 ob 18:40
Jaz se bojim, da v kolikor se izkaže, da je vse to res, je tudi Cerar zrel za odstop. Ker teh ljudi očitno ne moti, da se igrajo s slovenskimi interesi. In znova se postavlja vprašanje, kakšne ljudi volimo.
viper81
# 22.07.2015 ob 22:13
Sekolec je Drenikovi povedal, da naj bi bila meja na morju oz. razdelitev Piranskega zaliva rešena tako, da bi potekala po načelu ena tretjina Hrvaški, dve tretjini Sloveniji, meja pa naj bi potekala od izlitja reke Dragonje v morje v ravni črti do italijanske meje.

V opisani rešitvi poteka meje na morju nekak ne prideš do mednarodnih vod in takšna rešitev bi prosto po Erjavcu pomenila da sodišče ni opravilo svojega dela, ali si napačno predstavljam?
Sploh pa ne vem zakaj ljudje pišejo da gre za zmago Slovenije - Piranski zaliv je vedno bil v celoti naš, prav tako vsaj nekaj zaselkov na južni strani Dragonje, Hrvati bi pa torej dobili sedaj tretjino zaliva - nekako se mi zdi da bodo Hrvati zmagovalci te sodbe...
superstar
# 22.07.2015 ob 21:06
Tru-bar pa veš, da nisem zihr, da tudi če ne bi bili v SFRJ, ne bi bilo nič drugače. Ovce smo bili pod Avstrijo in ovce smo sedaj. Ovce volimo in ovce nas vodijo.
tru-bar
# 22.07.2015 ob 21:00
To, kar se dogaja pri nas - vsesplošno moralno-intelektualno razsulo - je posledica 70-letne partijske kadrovske selekcije. Če hočeš vzgojiti majhne pse, izbiraš za parjenje pritlikavce. Če imajo moralno-intelektualni pritlikavci vse možne prednosti v družbi nekaj generacij zapored, ne moreš iz njih dobiti nič drugega kot Butalce.
trepal
# 22.07.2015 ob 19:53
Nazadnje bodo povedal,da so prisluškoval z našim vohunskim avtom,ki so ga jim ga pujsln v Razkrižju! Amaterji!!!
ro004
# 22.07.2015 ob 19:34
Naša država ima najbolj nesposobne politike in diplomate na celem svetu. Kako se lahko gredo take stvari dogovarjati po telefonu!?
CarlosNorris
# 22.07.2015 ob 19:14
Diletantsko s slovenske strani, obenem me pa zanima kakšna je legalnost po mednarodnih zakonih tega da prisluškuješ in tudi da razkriješ da prisluškuješ drugi državi?
Mindmaster
# 22.07.2015 ob 18:42
Če bi ta blamaža pomenila konec politične kariere Karla Erjavca, bi takoj podpisal, da se arbitraža razveljavi in se postopek določanja meje začne znova. Ampak teflonski mož se bo tudi iz tega nekako izvlekel brez prakse.
pravapot
# 22.07.2015 ob 18:39
Sicer so pa variante sledeče:
1.prisluškovala je hrvaška obveščevalna služba
2.prisluškovala je neka NATO prisluškovalna služba in prodala podatke hrvatom
3.prisluškovala je slovenska obveščevalna služba in en "izdajalec" je prodal podatke hrvatom (glede na to, da je veliko obveščevalcev v Sovi iz Balkana)
4.pogovor je prodal eden izmed dvojice sodelijočih v pogovoru (verjetno ona)
pobrisan
# 23.07.2015 ob 08:03
Pričakujem Erjavčev odstop. 100% je bil tudi on seznanjen s temi podatki, drugače ne bi o tem blebetal.
dalton1
# 23.07.2015 ob 03:00
Neverjetno je, da tak pogovor med eksperti o vsej problematiki meje lahko posluša 2 milijona Slovencev in 4 milijone Hrvatov ter vsi zainteresirani, Številke malo karikiram. Direktno na pladnju je podana celotna strategija, ki bi morala imeti največjo stopnjo konspirativnosti. A se bo Karel spet izgovarjal na nižje uradnike, medtem ko je za velenjsko TV že dal vedeti da nekaj ve, namesto da bi bil tiho.
mornar1310
# 22.07.2015 ob 22:13
meteoriterain
Kaj pa če so nam to uštimal bratje Srbi, da se mal kregamo s Hrvati.


Eni pa res vse kar se zgodi na tem balkanu kažete na srbe. Še malo pa bote začeli srbe obtoževati za potrese pa neurja pa zemljske plazove. Nekateri bodo vedno IMELI FOBIJE .
mrki1
# 22.07.2015 ob 20:25
BRAVO Slovenčki - spet ste zajebali , kar se je zajebat dalo s KAHLO na čelu. Mogoče pa vam do sedaj jasno kakšna je "prijatelska" Hrvatska. Pa še kar hodte na morje v "lepo njihovo"!!
amalija
# 22.07.2015 ob 20:16
politika je politika, moj dopust pa moj dopust...če imamo nesposobne ljudi v vladi, je to problem naše vlade, meni je le nerodno, da imamo takšne ljudi, ki ne znajo prefinjene diplomacije in držati skup...jaz pa sem rada na morju pri sosedih, ker je čisto in lepo morje, barvno v odtenkih modre in zelene...imajo prireditve in prijazne ljudi....smo na nivoju nad politiko...tako eni kot drugi...smo čisto navadni ljudje....delavci v turizmu služijo svoj kruh kot mi svojega......politiki nas pa razočarajo...
mi smo samo navadni človečki....
REsnica
# 22.07.2015 ob 19:30
vsekakor pa mora karl odstopit, ker je malo prej vse zanika, pa mu en "levi" časopis direktno dokaže, da je kohl lagal do konca in naprej.

najbolje da kohl kar ostane na podaljšanem dopustu na mont blancu... za nedoločen čas
Kekec99
# 22.07.2015 ob 18:43
@pravapot
ZDA destabilizira Evropo, posnetke so predali brez plačila.
barezi
# 22.07.2015 ob 17:52
Eksplozivna vest! PRISLUŠKOVALI ZASEBNEMU TELEFONSKEMU POGOVORU MED dr. SEKOLCEM (slovenskim arbitrom) in mag. SIMONO DRENIK (MZZ)

Logični zaključek bi bil, da je prisluškovala verjetno hrvaška obveščevalna služba, ki je posnetke podtaknila ali odstopila srbskim medijem - srbskemu portalu Newsweek, da bi zakrili svoje protislovensko delovanje.

Iz posnetka telefonskega razgovora se lahko razbere, kar v SSN že dolgo vemo, da slovenski predstavniki v arbitrarnem postopku razen deloma dr. Sekolca, pojma nimajo o meritumu (materialnih dokazih, zgodovini in stanju v Istri) in se popolnoma posvečajo v glavnem le procesnim oz. postopkovnim zadevam. SSN in drugim zainteresiranim osebam ter nevladnim organizacijam glede arbitrarnega postopka, je MZZ (vlada Boruta Pahorja) vseskozi zavračala prinešena dokazila, ki bi zelo pripomogla k slovenskim argumentom.

Vir: YouTube, NEWSWEEK Srbija, Ekskluzivno: Transkripti kako je Hrvatska izgubila Piranski zaliv 1,2,3
Kazalo