Gillardova je prva avstralska premierka. Foto: EPA
Gillardova je prva avstralska premierka. Foto: EPA

Na parlamentarnih volitvah 21. avgusta Avstralci prvič po 70 letih niso dobili prepričljivega zmagovalca, saj so opozicijski konservativci pod vodstvom Tonyja Abbota osvojili 73 poslanskih sedežev, vladajoči laburisti pa sedež manj.

Zaradi negotovega izida so jeziček na tehtnici predstavljali trije neodvisni poslanci in po 17 dneh napetih pogajanj je konservativcem uspelo pridobiti glas enega izmed njih, laburisti pa podporo preostalih dveh, kar je bilo dovolj za oblikovanje manjšinske vlade, ki lahko v parlamentu računa na podporo 76 poslancev.

Prav odločitev Tonyja Windsorja in Robba Oakeshotta, da podpreta vladajoče laburiste, pomeni, da so se Avstralci izognili razpisu novih volitev. Tako bodo tudi prvič po drugi svetovni vojni imeli manjšinsko vlado.

Gillardova, ki je ostaja na čelu vlade kot prva avstralska premierka, je izid pogajanj označila kot znak, da je Avstralija "zelo, zelo trdna demokracija". Premierka bo z novim mandatom lahko nadaljevala svoje načrte za uvedbo 30-odstotnega davka za premogovnike in rudnike železove rude.