Avstralska premierka Gillardova s partnerjem Timom Mathiesonom sta bila po volitvah nasmejana. Bosta tudi po objavi končnih izidov volitev? Foto: Reuters
Avstralska premierka Gillardova s partnerjem Timom Mathiesonom sta bila po volitvah nasmejana. Bosta tudi po objavi končnih izidov volitev? Foto: Reuters
Tony Abbott
Abbott, skeptik glede podnebnih sprememb, obljublja strožji imigracijski zakon. Foto: Reuters

Niti laburisti niti konservativci verjetno ne bodo dobili zadostne večine; ABC Australia napoveduje 73 sedežev opozicijski konservativni koaliciji in 72 sedežev vladajočim laburistom. Za oblikovanje vlade je potrebnih 76 sedežev v 150-članskem parlamentu.

Avstralska premierka Julia Gillard meni, da je njena stranka v vsej državi osvojila največ glasov. Voditelj opozicije Tony Abbott po drugi strani trdi, da so laburisti izgubili svojo parlamentarno večino in legitimnost. Po do zdaj preštetih 78 odstotkih glasov imajo laburisti 70 sedežev, konservativci pa 72.

Kako se bodo odločili neodvisni?
Avstralija t. i. visečega (hung) parlamenta ni imela vse od leta 1940. Kdo bo dobil mandat za oblikovanje nove vlade, bo tako verjetno odvisno od neodvisnih poslancev; en sedež naj bi pripadel članu stranke Zelenih, štirje pa neodvisnim poslancem, ki bodo v pogajanjih poskušali izboriti čim ugodnejši dogovor za svoja volilna okrožja.

Dva neodvisna poslanca, Rob Oakeshott in Tony Windsor, sta napovedala, da bosta podprla stranko, najbolj zmožno oblikovati stabilno vlado. Tretji 'neodvisni', Bob Katter, pravi, da bo podprl tistega, ki mu bo dal najboljšo ponudbo, poroča BBC. Vsi trije so nekdanji člani konservativnih strank.

Gillardova se že pogaja
Med govorom v svojem domačem mestu Melbournu je Gillardova citirala nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona: "Ljudje so spregovorili, a potrebnega bo še nekaj časa, da bomo videli, kaj so rekli." "Pred nami so napeti dnevi, a se bom še naprej borila," je še dodala prva avstralska ženska premierka, ki se je že sešla s peterico neodvisnih in poslancem Zelenih. "Jasno je, da nobena stranka ni dobila pravice, da vlada sama," je dejala ob tem. "Nameravam se pogajati v dobri veri za učinkovit dogovor o oblikovanju vlade," je dodala.

Abbott je pred svojimi privrženci napovedal, da bo poskušal oblikovati vlado in da laburistična stranka ne "bo nikoli zmožna učinkovito vladati kot manjšinska vlada". Nekateri analitiki napovedujejo, da bo končni izid verjetno privedel do nestabilne manjšinske vlade pod vodstvom Abbotta s podporo treh neodvisnih poslancev.

Laburisti izgubili v dveh ključnih državah
Laburisti so največ izgubili v dveh ključnih zveznih deželah – Queenslandu in Novem Južnem Walesu, zadržali pa so sedeže v Južni Avstraliji in Victorii. Med predvolilno kampanjo je skušal Abbott izkoristiti razpoke v laburistični stranki, ki so nastale, ko je Gillardova na vrhu stranke zamenjala prejšnjega premierja Kevina Rudda. Gillardova je upala, da bo na predčasnih volitvah osvojila dovolj glasov, ki bi potrdili legitimnost njenega prevzema premierskega položaja, a se ji je "udar" proti Ruddu maščeval, še posebej v njegovi domači deželi, Queenslandu.