Letala in ladje so končali iskanje boeinga 777. Foto: Reuters
Letala in ladje so končali iskanje boeinga 777. Foto: Reuters
Svojci potnikov, od katerih je bila večina Kitajcev, še vedno obupano čakajo na podatke o pogrešanem letalu. Foto: Reuters

Avstralsko podjetje za geofizikalne raziskave GeoResonance je v torek sporočilo, da je na morskem dnu v Bengalskem zalivu južno od Bangladeša s pomočjo preizkušene tehnologije identificiralo obrise pogrešanega letala.

"Podjetje ne trdi, da gre za polet MH370, a bi bilo vredno preučitve," je v izjavi za javnost sporočil GeoResonance, ki je se lotil samostojnega iskanja letala boeing 777 družbe Malaysia Airlines, ki je izginilo 8. marca po vzletu iz Kuala Lumpurja, od koder je bilo namenjeno proti Pekingu.

Najdišče morebitnih razbitin je tisoče kilometrov stran od območja v južnem Indijskem oceanu, kjer v okviru obsežne mednarodne iskalne akcije trenutno iščejo letalo.

V GeoResonanceu so podatke o morebitnih razbitinah predali malezijski letalski družbi ter malezijskemu in kitajskemu veleposlaništvu v Avstraliji že konec marca in na začetku aprila, a so presenečeni nad njihovo neodzivnostjo.

Na svoji spletni strani podjetje trdi, da ponuja edinstveno in dokazljivo metodo geofizikalnega raziskovanja s pomočjo zaznavanja elektromagnetnega polja različnih kemičnih elementov.

Uraden konec iskanja z letali
Koordinatorji mednarodne iskalne akcije so sporočili, da se sami zanašajo na satelitske in druge podatke pri iskanju kraja nesreče letala, pri čemer se ugotovitve podjetja GeoResonance ne ujemajo z njihovimi ocenami.

Medtem se je uradno končalo iskanje boeinga 777 z letali, po poročanju avstralskih oblasti pa se bodo v prihodnjih tednih posvetili predvsem podvodnemu iskanju razbitin.

Avstralski premier Tony Abott je dejal, da je zdaj zelo malo verjetno, da bi še našli kakšne ostanke letala na morju.

V najobširnejši iskalni akciji v zgodovini letalstva je sodelovalo osem držav - Avstralija, Nova Zelandija, Malezija, Japonska, Južna Koreja, ZDA, Velika Britanija in Kitajska.

Od 18. marca so letala opravila več kot 300 preletov oddaljenega območja in skupaj preiskala več kot 4,5 milijona kvadratnih kilometrov površja, a niso odkrila razbitin letala.

V iskanju letala je sodelovalo tudi 14 ladij iz Avstralije, Velike Britanije in Kitajske, ki so skušale odkriti razbitine ali signal črnih skrinjic pogrešanega letala. Večina ladij se je po neuspešnem iskanju umaknila z območja.