Svet
Največ prebežnikov v Evropo še vedno pride po Sredozemskem morju, a število upada. Foto: EPA
Letos je 6.000 prebežnikov po kopenskih mejah vstopilo v španski enklavi Ceuta in Melilla na obali Severne Afrike. Foto: Reuters
Avstrijski minister Kickl je predlagal preverjanje pravice do azila že na ladjah. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstrijski minister Kickl bi prebežnikom pravico do azila preverjal kar na ladjah

Evropo letos po kopnem doseglo 18.000 prebežnikov, po morju več kot 70.000
14. september 2018 ob 20:51
Dunaj,Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Evropo je po kopnem letos doseglo sedemkrat več prebežnikov kot lani v enakem obdobju, še vedno pa jih največ prispe po morju, zato je avstrijski notranji minister Herbert Kickl predlagal, da se pravica do azila preveri kar na ladjah v Sredozemskem morju.

Mednarodna organizacija za migracije je v poročilu objavila, da je najpogostejša pot prebežnikov po kopnem v Evropo iz Turčije v Grčijo. Po tej poti je od januarja do začetka septembra prispelo okoli 12.000 ljudi, še 6.000 jih je vstopilo v španski enklavi Ceuta in Melilla na obali Severne Afrike.

Prihodi prebežnikov po kopnem so pogostejši tudi zaradi nekoliko nižjega števila prihodov prek Sredozemskega morja, potem ko je libijska obalna straža začela strože nadzorovati in ustavljati ladje s prebežniki. Še vedno pa je večina prebežnikov letos Evropo dosegla po morju, in sicer okoli 74.500. To je precej manj od 129.000, kolikor jih je prispelo v enakem obdobju lani.

Preverjanje na ladjah
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl se je na Dunaju med razpravo o azilnih centrih v Afriki zavzel, da bi upravičenost prebežnikov do azila preverjali že na ladjah, ki jih rešijo iz morja. Na ta način bi bile ladje tudi zasedene in jih ne bi mogli več uporabljati pri tihotapljenju ljudi, je dejal Kickl.

Kickl, ki prihaja iz vrst avstrijskih svobodnjakov, je to sporočil na skupni novinarski konferenci z italijanskim zunanjim ministrom Matteom Salvinijem ob robu konference EU-Afrika. Salvini se je od te ideje ogradil in dejal, da prebežnikov ne bi smeli nadzirati na ladjah, saj bi "lahko prišlo do obtožb, da s tem osebe zadržujejo kot zapornike".

Salvini: Ohranimo Italijo za Italijane
Je pa zato Salvini dvignil prah na zasedanju notranjih ministrov EU-ja na Dunaju z izjavo, glede "uvoza afriških sužnjev", ki da bodo "namesto Evropejcev rojevali otroke". V posnetku, ki ga je objavil na svojem profilu na Facebooku, se je Salvini obregnil ob izjavo luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna, da Evropa zaradi demografskih sprememb in starajočega se prebivalstva potrebuje priseljence.

"Moje mnenje je popolnoma drugačno," je dejal Salvini, sicer glasen kritik migracijske politike EU-ja. Dejal je, da je kot član vlade plačan za to, da pomaga ustvarjati razmere, ki mlade spodbujajo, da imajo več otrok, ne pa, da bi spodbujal uvoz afriške mladine, ki bo zamenjala Evropejce. "V Italiji menimo, da je nujno pomagati mladim, da imajo več otrok. Ne pa, da imamo nove sužnje, ki bodo nadomestili otroke, ki jih naši otroci ne rojevajo več," je dejal Salvini.

V videoposnetku je jasno videti Asselborna, ki je sedel nekaj sedežev stran od Salvinija in ogorčeno vzkliknil: "To je šlo predaleč!" Salvini se ni pustil motiti in je nadaljeval: "Morda v Luksemburgu potrebujete več priseljencev, jaz pa raje vidim, da ohranimo Italijo za Italijane in da bomo ponovno imeli otroke." Asselborn je, vidno razburjen, na tej točki Salvinija prekinil in dejal: "V Luksemburgu, gospod, imamo več tisoč Italijanov! Prišli so kot migranti, delali v Luksemburgu, da ste vi v Italiji imeli več denarja za svoje otroke."

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
NOPCBS
# 14.09.2018 ob 21:03
iz morja se resuje na najblizjo obali

Libija je relativno varna, saj vanjo preko sahare prihajajo africani iz podsaharske Afrike, kjer NI vojn!

ce pa se komu Libija ne zdi varna pa so bliznje obale tudi v Alziriji in Egiptu

Italija ni najbilzja obala

konec debate!
samo.jug
# 14.09.2018 ob 21:24
In tale luksemburški kljukec, ko je Salviniju zabrusil, da imajo pri njih veliko Italijanov, bi mu Salvini moral samo dejati: "Niso se Italijani švercali k vam na čolnih, ampak so prišli z vizami, ki ste jih izdali Luksemburžani." In me zanima, kaj bi na to odvrnil Luksemburžan.
zala10
# 14.09.2018 ob 21:20
Kakšni prebežniki spet? Ilegalni migranti in socialni turisti! Obrnt in poslat nazaj!
Sorrento
# 14.09.2018 ob 21:05
Odlična ideja.

Ampak naj ladje plujejo kje ob afriški obali. Južnoafriški!
DrKult
# 14.09.2018 ob 21:44
Homer. "Dvomim da je zakonsko to izvedljivo!
V mednarodnih vodah nobenega vsiljenega preverjanja ne more biti!"


Zakoni so samo sosledje besed, natisnjeni na papir. Možno jih je spreminjati. In mislim, da že ptički na vejah čivkajo, da bo potrebno veliko zakonov, ki so tako ali drugače povezani z migracijami, korenito spremeniti. Kajti ko stotisoče ekonomskih migrantov, ki bi morali skozi postopek pridobivanja vize, izkorišča azilni sistem, ki je namenjen vojnim beguncem, je čas za alarm. Lahko pa seveda ti in tebi podobni dalje trmarite in rinete z glavo skozi zid, ampak ne se čez pet let čudit, ko bodo po celi Evropi vladali sami skrajno desni, ki bodo počeli, kar so že počeli.
Strezni se že enkrat, človek. Opciji sta samo 2. Ali bo meje zaprla zmerna politika, ali pa jih bodo čez par let zaprli skrajni desničarji. Evropejcev prepričal v to, da naj spremenijo svoje stališče do migrantov, ne boš.
DrKult
# 14.09.2018 ob 21:28
Jaz bi jim jo že v Afriki in jih v Evropo brez vnaprej potrjene pravice sploh ne bi spustil.
Tetameta
# 14.09.2018 ob 21:19
Kar v Afriki naj jih preverjajo...
kapljač
# 14.09.2018 ob 21:06
Kr na ladijah preverit! najbolj racionalno!
DrKult
# 14.09.2018 ob 21:54
mb128, jaz ne bom streljal, brez skrbi. Bodo pa verjetno streljali skrajni desničarji, ki bodo prišli na oblast, če se teh migracij ne reši po kaki mirnejši, politični poti.
Kaka je tvoja rešitev? Gremo dalje tako kot do zdaj? Pustimo, da EU zaradi migracij razpade na prafaktorje? Da bo vojna?
Tu me obravnavaš kot nekega "populističnega idiota". Jaz ti samo serviram dejstva na pladnju. Vsak novi čoln na evropski obali pomeni dodatnih par promilov glasov za skrajno desne stranke.
Zdaj si pa sam izbiraj, kako prihodnost hočeš.
samo.jug
# 14.09.2018 ob 21:22
Najboljše je seveda, da se vsak migrant prijavi za vizo doma, kot to mi počnemo, če hočemo iti kamorkoli. Izjemo bi naredili samo za države v vojni, pa še tam je tako, da se vedno nudi zatočišče v najbližji varni sosednji državi. Zame ti migranti kršijo zakonodajo. Konec debate.
zamudnik
# 14.09.2018 ob 22:19
A bomo dočakali tudi članek o izidu knjige srednješolske učiteljice iz dunajskega becirka Favoritten o stanju na tamkajšnjih šolah? Pa ne gre samo za številke, ampak za način in tudi vsebino pouka, npr. za skupinsko bojkotiranje poglavij iz biologije in zgodovine.
veza
# 14.09.2018 ob 21:11
Avstrijski minister Kickl bi prebežnikom pravico do azila preverjal kar na ladjah

tega ne razumem, prebežnik mora priti na ladjo, šele potem postane problem, zakaj ne bi tega reševali že na obali ali kar v državah, od koder se izseljujejo ljudje, ki jih mafija in humanitarci vozijo za mastne denarce v Evropo?
anny22
# 14.09.2018 ob 21:47
Preverjati pravico do azila v Afriki. Tudi, kdor nima dokumentov, ostane tam.
Sonce.sije1
# 14.09.2018 ob 21:44
Vazno je, da so nasi nevladniki postali kriminalne druzbe in takorekoc "tihotapijo" migrante cez mejo. Hrvati so dost pametni in jih sploh ne popisujejo vec. Povedal predsednik drzavnega sveta. Glede na to, da so Ahmeda pripeljali celo v parlament, nic cudnega.
Samo ne vem, zakaj z nasim denarjem. Levi izdajalci. Ja saj je komunizem enak terorizmu.
zala10
# 14.09.2018 ob 21:30
samo.jug,

saj mu je točno to rekel. Spet jo je zagodel tiskarski škrat, pa je izpadlo iz članka. :)))
DrKult
# 14.09.2018 ob 22:31
mb128: "Moja reśitev? Se bom omejil samo na Afriko. Kitajci&arabci naj zemljo&vodne vire vrnejo domorodcem! To je namreč pognalo ljudi v Evropo. Ergo Evropa mora glede tega vršiti pritisk na te države. Druge rešitve, vsaj miroljubne, jaz ne vidim."

To je daleč od poglavitnega vzroka za migracije. Če bi bil, bi bila glavnina migrantov ženske in otroci. Kolikor jaz vem, je poglavitni razlog za migracije obljuba tihotapcev, da EU vsakega sprejme in da se tukaj cedita med in mleko. Torej ne le, da tvojega predlaganega ukrepa ne boš nikoli in nikdar uspel izpeljati, ker Kitajci nanj ne bodo pristali, temveč tudi če bi ga, ta ne bi imel nobenega efekta. Torej nimaš nikakršnega predloga. Smo torej nazaj na začetku. Ali bomo zaprli meje, ali pa jih bo zaprla skrajna desnica, ki bo zraven tega seveda naredila še celo štalo.

Važno, da sem jaz, volilec Cerarja, ker opozarjam na kaos v primeru nadaljevanja trenutne migracijske politike, populist.
DrKult
# 14.09.2018 ob 23:52
mb128, nič se ne sprenevedam. To, kar ti navajaš, so skrajnodesničarske napovedi, ki so vedno bile kataklizmične. Tudi gibanje Tukaj Je Slovenija, ki je imelo mogoče vsega 150 članov, je napovedovalo isto stvar. Ampak jaz ne napovedujem, da ne bo več Nemčije, ali da ne bo več Italije. Jaz napovedujem to, da če ne bo konca migracij, se bodo točno take skupine povzpele na oblast.
A opaziš razliko?
Točno te skupine, ki svarijo pred tem, da Nemčije več ne bo za prepoznat, se bodo povzpele na oblast zaradi migracij.
In zakaj mi mečeš Trumpa pod nos? Danes je bil članek o Manafortu, pojdi si pogledat moj komentar pod njim, če misliš, da sem Trumpov podpornik.

Sicer pa ne vem, zakaj si ne pogledaš kakega intervjuja s komunistom Slavojem Žižkom, ki ti v bistvu pove iste stvari. Tudi on razlaga o tem, da je socialna država mogoča edino v primeru, da imaš močno nacionalno državo, ali zvezo le-teh. Da imaš močne zunanje meje in da so prejemniki sociale zgolj in samo državljani, ki v ta sistem tudi vplačujejo.
Žižek v intervjujih za BBC in še marsikatere druge televizije, pojasnjuje isto kot jaz. Da so Trump, Brexit in ostali nedavni kaotični dogodki posledica faliranih levičarskih politik.
Z Žižkovega vidika imamo pravzaprav 3 opcije:
1. Močno nacionalno državo s socialo in strogim mejnim režimom
2. Odprte meje brez socialne države
3. Vojno

Isto stvar pravzaprav razlagam tudi jaz. Pa me iz nekega razloga ti označuješ za skrajno desnega populista. Pa volim f***ing Cerarja.
karambo
# 14.09.2018 ob 23:34
Koliko ilegalnih migrantov je sprejel Luksemburg?
astro
# 15.09.2018 ob 09:34
Homer,
v Afriko je šlo že ne vem koliko milijard vseh vrst valut. Rezultat? V večini držav ga ni!
Precej afriških študentov ima diplome odličnih univerz, a se njihovo znanje uporablja le za lastno bogatenje.
Spremeniti miselnost glede odnosa do dela, do kontrole rojstev, do poštene politike, je v Afriki Sizifovo delo.
Kopirano: Pred 50 ali celo 40 leti so bili obeti precej drugačni. Afriške države so se zdele bolje pripravljene na gospodarsko rast od večine azijskih. Imele so kolonialno infrastrukturo in razvijajoče se denarne sisteme, ki so preraščali v regijske. Švedski nobelovec Gunnar Myrdal je tedaj spisal knjigo Azijska drama, v kateri je napovedal, da ni upanja za Azijo. Danes, v obdobju tektonskih okoljskih sprememb, se marsikdaj zdi, da je vse manj upanja prav za Afričane.
Kaj je šlo narobe na črni celini? Eden od sogovornikov, bančnik, ki je dolga leta obiskoval Afriko, je dejal: »Nerad izrečem to, vendar gre za plemensko ureditev, ki spodjeda družbo, pravno državo in s tem gospodarski razvoj.« Mnogo Afričanom bi se takšna ocena zdela rasistična, toda ironično gre pri plemenski ureditvi pogosto prav za to. »Pripadniki enega plemena se nočejo ali ne nameravajo mešati z drugimi. To je pogosta drža prebivalcev Afrike, ki se povrhu ukvarja z zapuščino kolonializma, za katerega lahko rečemo, da je le napol opravljeno delo.«
krtmenedva
# 14.09.2018 ob 23:11
Avstrijski minister Kickl bi prebežnikom pravico do azila preverjal kar na ladjah.

26 naših nevladnikov pa v jok.
DrKult
# 14.09.2018 ob 23:17
mb128, če je bilo na Arte, potem pa res mora to držati. Pustimo torej ob strani izjave migrantov samih, statistične podatke, dejstvo, da prihajajo sami moški, medtemko je za ženske in otroke očitno dovolj vode v Afriki. Če je bilo na Arte, je sveto in tako je pa pika. Omenjaš Kosovarje, kot da ima to kako vezo. Jaz sem proti ilegalnim in nekontroliranim migracijam. Poudarek je na ILEGALNIM in NEKONTROLIRANIM. Če si je človek pridobil delovno vizo, ali če ima EU sklenjeno dvostransko liberalizacijo za državljane določene države, je to za mene čisto okej. Kontrolirane migracije namreč ne povzročajo problemov.
Problem nekontroliranih ilegalnih migracij tiči v tem, da predstavljajo varnostno grožnjo, da pritiskajo na socialne sisteme in da, kot si že sam povedal, zbijajo plače lokalnemu prebivalstvu ter zvišujejo cene najemnin.

Sicer sva pa back to square one. Evropska unija ima maksimalno 2 leti časa, da dokončno konča migracije. Če bo do takrat potekalo vse tako kot do zdaj, bomo "beyond the point of no return". Takrat skrajne desnice več ne bo mogoče ustaviti in ta kontinent bo podoživel obdobje druge svetovne vojne, ampak kvadrirane. Lahko ti meni nasprotuješ kolikorkoli te je volja in me zmerjaš s populistom, ampak na koncu bo še vedno tako. Jaz sem zelo zelo zmeren nasprotnik migracij v primerjavi s tistimi hardcore nasprotniki, ki jih je čedalje več. Tistih nezmernih se je zelo zelo za bati. Šiškota in takih modelov. Tega bo čedalje več, če se to ne bo zaključilo.
Nikolaj
# 14.09.2018 ob 22:17
Avstrijski minister Kickl bi prebežnikom pravico do azila preverjal kar na ladjah

Moje mnenje: Še najbolje bi bilo, da se pravica do azila preverja v morju.
Nikolaj
# 14.09.2018 ob 22:29
Za razliko od Kitajcev, seveda bogati zahod raje vlaga v oborožitev Saudske Barabije , ISISa in Al-Kaide...

Pravilna ugotovitev Grenadirja !!
grenadir
# 14.09.2018 ob 22:14
Trenutno edina država, ki vsaj nekoliko preprečuje še večje migracije k Evropi je kitajska s svojim nepogojnim vlaganjem v različne afriške projekte in obenem z gradnjo infrastrukture vsaj malo milijo, afriški exodus....... Za razliko od Kitajcev, seveda bogati zahod raje vlaga v oborožitev Saudske Barabije , ISISa in Al-Kaide....Ali pa morda le ni tako bogat, kot se rad hvali....
Joze Koder
# 15.09.2018 ob 07:58
Salvini ima prav, treba je ustvarjati pogoje, da bodo evropejci imeli več otrok. Ne pa, da se spodbuja proces zamenjave EU avtohtonih narodov s prišleki.

Vsaka izjava, da je potrebno uvažati nove prebivalce ja v bistvu škandalozna, saj pomeni, da želiš svojo državo dolgoročno predati v roke tujcem.
mali_piscek
# 15.09.2018 ob 06:30
Dejstva so naslednja:
- Tok ilegalnih migrantov se ne bo ustavil. V Afriki in nekaterih delih Azije so življenjske razmere takšne, da se ne da preživeti. In vedno huje je, ker je prirastek prebivalstva hitrejši kot gospodarska rast. Kandidatov za migracije je torej vedno več, ne manj, ne glede na to, koliko jih Evropa sprejme.
- Evropa je premajhna, da bi lahko sprejela vse, ki želijo sem.
- V bistvu gre za invazijo revežev v kraje, kjer naj bi vsi lepo živeli, ki pa ne vedo, da bo masovni prihod uničil standard evropejcev do te mere, da bo enak afriškemu.
- Ilegalni migranti ne prihajajo sem, da bi postali evropejci. Prihajajo zgolj po evropski standard. Se ne bodo ne asimilirali, ne integrirali.
- Evropa že zgublja svoje civilizacijsko bistvo.
- Da se prepreči propad Evrope, bodo potrebni zelo radikalni ukrepi. Bolj se bo čakalo, slabše bo.
- Konflikt je neizbežen.
Lunatix
# 15.09.2018 ob 02:15
Ne rabimo povečanje prebivalstva; moramo vzdrževati to število, ne pa da nenehno raste število prebivalcev, ker potem bi bili na istem , kot izvorne države migrantov. In seveda je treba temu primerno ekonomski model za pokojnine spremenit, ker bit baziran na nenehno rast je neumno. Nekje se prej ali slej ustavi... pa še z uvedbo robotov namesto delavcev, se bo marsikaj spremenilo oziroma se bo moralo...in zato na podlagi tega nevzdržnega ekonomskega sistema, nekateri pravijo, da potrebujemo nove "sužnje"...
delfino_
# 15.09.2018 ob 00:02
Pa naj nekdo tem bruseljskim birokratom že enkrat dokončno dopove, da tudi če bi evropske države potrebovale delovno silo, gre tu za kategorijo skilled, ki pa ne prihaja na tihotapskih čolnih čez Sredozemlje.
Churchill W.
# 15.09.2018 ob 15:08
@Chopin
Ko ravno omenjaš mafijo.....

Te nevladne organizacije ki v sredozemlju pobirajo ljudi so tiste, ki mafijo zalagajo s sužnji - ali na plantažah ali pa za kriminalna dejanja. Absurd pa je, da mafija sploh ne rabi odpreti denarnice zato da sužnje kupi. Nevladniki jim jih dostavijo zastonj!

Kakšen humanitarec je to?
Tomazzzinho
# 15.09.2018 ob 07:34
Kakšnih ladjah neki. Na Libijski obali! Kdor nima dokumentov, nima na ladji kaj početi. Če letiš v ZDA te niti na letalo ne spustijo če nimaš papirjev. Zakaj bi bilo za neevropejce drugače ko želijo v Evropo.
zapravico
# 15.09.2018 ob 07:08
Na kratko,brez dokumentov ni vstopa in pika.
unitrode
# 15.09.2018 ob 20:08
Ne vem zakaj se nihče ne spomni enostavne formule za porazdelitev "prebežnikov". Razdelijo naj jih po ključu kolonij: Etipija in Eritreja Italiji, Alžirija Franciji, Kongo Belgiji itd. Saj so v prejšnjih stoletjih za to dobili avans. Balkanske države kot je meni znano niso imele kolonij... (razen Madžari Prekmurja in Italija Primorske).
Amenhotep
# 15.09.2018 ob 09:46
Asselborna lepo naložit na helikopter in odvrečt sredi Sahare.
veza
# 15.09.2018 ob 06:39
torek1
# 15.09.2018 ob 06:36

Ne bi se ravno strinjal da so vlagsnja Kitajcev "nepogojna". Nič na tem svetu ni zastonj.

točno tko, pa čudno, da Afričani ne silijo na Kitajsko, k svojim zaveznikom, bi se lahko skrili na kakšno ladjo in skušali priti v Šanghaj, a jim Kitajska očitno ne diši.
veza
# 15.09.2018 ob 06:37
zala10
# 14.09.2018 ob 21:20

Kakšni prebežniki spet? Ilegalni migranti in socialni turisti! Obrnt in poslat nazaj!

ja, turisti, so v Belgiji ugotovili, da veliko teh "azilantov" potuje z letali domov, gredo pa v Nemčijo ali kam drugam, da se izognejo kontroli, in od tam letijo na izlet domov.
Churchill W.
# 15.09.2018 ob 19:27
@unitrode
Bi držala ta tvoja trditev če bi jih bilo 80% ali pa vsaj 50 iz Libije. Tako pa jih je manj kot 3%. Največ je Alžircev Tunizijcev, Maročanov in Nigerijcev.
Churchill W.
# 15.09.2018 ob 15:33
@monk.
zaradi takih kot si ti in take izjave kot si jo podal smo potem vsi, ki ne podpiramo ilegalnih migracij označeni kot skrajneži.
pacoman
# 15.09.2018 ob 14:09
@mb128

"Ja nič za točno določene postopke so potrebni ustrezni prostori in ustrezno kvalificirani ljudje! Torej naj zagotovi oboje ustrezno kvalificirani ljudje pa naj po možnosti ne bodo samo avstrijci.
Sicer pa še ena populistična, ki ne more postati operativna nikakor."

-----

Stvar je popolnoma izvedljiva. Ko ladja prispe v italijansko pristanišče, se takoj preveri, kdo je opravičen do azila in kdo ne. Tako se lahko ilegalce takoj pošlje nazaj na afriške obale.
Joze Koder
# 15.09.2018 ob 12:36
Mislim, da se ilegalnih migracij ne da popolnoma ustaviti. Se jih pa da z voljo relativno hitro in enostavno zelo zmanjšati.

Primeri so Makedonija, kot majhna država so ustavili množičen migrantski tok po balkanski poti. Madžarska je bistveno zmanjšala število ilegalnih prehodov. Italija je bistveno zmanjšala ilegalne prehode preko morja, prav tako Avstralija. Če zmanjšaš prehode iz 100.000 na 1.000 je že veliko narejenega. In Nobene strojnice niso potrebne za to.
Alchemist
# 15.09.2018 ob 11:04
Postopek, ki lahko traja mesece, bodo izvajali na ladjah? Ali bodo te azilne ladje s prebežniki v postopku postale kar splavi sredi sredozemlja? Ali bodo postopek primerno "skrčili" in ga naredili torej povsem nepravičnega.

Skratka, ali se zmenijo za azilne centre s Turčijo, Marokom, Libijo in Tunizijo....ali pa treba primerne centre vzpostaviti pač na tleh EU in potem tudi vzpostavit primeren mehanizem zavračanja ljudi, ki niso upravičeni do azila.

@NOPCBS
i]Libija je relativno varna, saj vanjo preko sahare prihajajo africani iz podsaharske Afrike, kjer NI vojn!

To je ena največjih neumnosti, kar sem jih prebral na tem forumu.

Zemljevid vojn in konfliktov v Afriki v tem trenutku

Seznam konfliktov v Afriki

Severna Afrika in Sahel sta trenutno med najbolj nevarnimi območji na svetu. PIKA!
Celo področje od Mavretanije do Somalije je v zadnjih 20 letih en velik pekel na zemlji, s tem pa se lahko trenutno mogoče primerjajo zgolj še Jemen, Sirija in Afganistan, ki se nahajajo v Aziji.
Kermit
# 15.09.2018 ob 08:49
Tale Oselborn je pozabil, da so Italijani v Luksembourg prišli z diplomami, delovnimi vizami, z denarjem za štart (nepremičnine, avtomobili) in da so plačali Luksu ohoho davkov, predno so lahko nahranili družine v Italiji.
zapravico
# 15.09.2018 ob 07:03
Edino pravilno
Ratomira
# 15.09.2018 ob 06:59
točno tko, pa čudno, da Afričani ne silijo na Kitajsko, k svojim zaveznikom, bi se lahko skrili na kakšno ladjo in skušali priti v Šanghaj, a jim Kitajska očitno ne diši.
Ko bo Evropa plačala za kolonializacijo Iraka, Afganistana, Sirije in Libije bomo mi prosili za azil na Kitajskem. Ivo Boscarol bo imel tam doli celo lepo življenje.
Ratomira
# 15.09.2018 ob 06:55
A vam je kaj žal za Gadafija? Ne. No prav, mogoče Kurz postavi zid na meji s Slovenijo. Takrat bomo pa res rabili Štajersko vardo. Za zdaj je namreč v redu, ker gre vse skoz.
kapljač
# 16.09.2018 ob 16:33
Salvini: Ohranimo Italijo za Italijane
------------------------------------------
Ohranimo Slovenijo za Slovence!
Springbok
# 16.09.2018 ob 16:11
Avstrija nima morja, niti mornarice. Zato lahko Kicklov predlog pospremimo z besedami naših južnih bratov:“Brigo moja prijeđi na drugoga”.

Namesto, da bi se sami ukvarjali z migranti, bi Avstrijci to skrb "prepustili" Grkom, Italijanom in Špancem.
unitrode
# 15.09.2018 ob 20:02
@W.Ch.
res jih večina (prebežnikov) ni Libijcev, vendar jim je prej že zlobni Gadafi dal delo, sedaj ko pa je tam demokracija pa jim bo kvečjemu še bolje...
Murko
# 15.09.2018 ob 19:57
Ko so enkrat na obali, se jih ne rešiš več.
alenka2012
# 15.09.2018 ob 19:53
Dobro ga je nasadil Liksemburžan...zgodovinsjo gledano je od vseh narodov skozi sriletja emigriralo prav Itakijanov, ki so v novih dezelah sicer bili pridni delavci hkrati pa zelo uspesni mafijski gangsterji ki so pobili in se pobijajo na tisoce nedolznih ljudi ki v tisockratnike presega zrtve muslimanskih teroristicnih fanatikov
cairns
# 15.09.2018 ob 16:48
Avstrijski minister Kickl bi ILEGALCEM pravico do azila preverjal kar na ladjah

ki so zasidrane v libijskih lukah.
Kazalo