Demilitarizirano območje med obema Korejama, kjer sta se letos sešla tudi voditelja Kim Džong Un in Mun Dže In. Foto: Reuters
Demilitarizirano območje med obema Korejama, kjer sta se letos sešla tudi voditelja Kim Džong Un in Mun Dže In. Foto: Reuters
Meja
Meja med Severno Korejo in Kitajsko ni tako strogo nadzorovana kot meja med obema Korejama. Foto: Reuters

Južnokorejski poslanec Park Byeong-seug je razkril podatke ministrstva za združevanje obeh Korej, da so lani zaznali 1.127 prebegov, kar je precej manj kot 2.706 prebegov iz leta 2011, ko se je na oblast povzpel Kim Džong Un. Park je med glavne dejavnike te spremembe uvrstil strožji mejni nadzor in podražitev "storitev" tihotapcev ljudi, poroča BBC.

Večina prebežnikov sčasoma dobi južnokorejsko državljanstvo. Od sklenjenega premirja med Korejama leta 1953 je mejo nezakonito prečkalo več kot 30.000 ljudi, navaja Seul.

Večina pobegov čez Kitajsko
Večina jih iz države pobegne čez Kitajsko, s katero imata državi najdaljšo mejo, ki jo je tudi lažje prečkati kot demitalirizirano med obema Korejama. Kitajska vstop Severnih Korejcev večinoma obravnava kot nezakonit in jih večkrat vrne v državo.

Pjongjang navedb južnokorejskega ministrstva ni komentiral. Odnosi med Severno in Južno Korejo, ki sta tehnično gledano še vedno v vojni, saj sta leta 1953 vojno prekinili s premirjem, so se v zadnjih mesecih izboljšali.

Pogovori o razoroževanju zastali
Voditelja Kim Džong Un in Mun Dže In sta se letos tudi sešla na meji med državama, kjer sta sprožila pogovore o jedrski razorožitvi Severne Koreje, ki pa je v zadnjem času zastala. V soboto je severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho ameriške sankcije okrivil za pomanjkanje napredka in poudaril, da se brez zaupanja med ZDA in Severno Korejo ta ne bo razorožila.