Azija z Oceanijo
Rohingi
Več kot 700.000 Rohingov je iz Mjanmara zbežalo pred vojaškim nasiljem. Foto: EPA
Vas
Zračni pogled na požgano rohinško vas. Foto: Reuters

Dodaj v

ZN vzpostavlja tožilstvo za obravnavo grozodejstev nad Rohingi

Mehanizem za zbiranje in analizo mednarodnih zločinov
27. september 2018 ob 20:02,
zadnji poseg: 27. september 2018 ob 20:37
Ženeva - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v Ženevi glasoval za vzpostavitev posebne skupine, ki bo pripravila obtožnice za zločine nad manjšino Rohinga v Mjanmaru.

35 od 47 članic Sveta ZN-a za človekove pravice je glasovalo za resolucijo, ki vzpostavlja to skupino. Sedem članic se je vzdržalo, Burundi, Kitajska in Filipini pa so glasovali proti. Podporniki resolucije po poročanju Reutersa trdijo, da jo podpira več kot sto držav.

Svet ZN-a za človekove pravice bo tako vzpostavil "neodvisni mehanizem za zbiranje, združevanje, ohranitev in analizo dokazov najhujših mednarodnih zločinov in kršitev mednarodnega prava v Mjanmaru po letu 2011", da bi storilci teh zločinov lahko nekoč stopili pred roko pravice. Resolucija tudi poziva vlado te države v jugovzhodni Aziji, da omogoči dostop sodelavcem ZN-a.

Združeni narodi so presodili, da je šlo pri pregonu pripadnikov manjšinskega ljudstva Rohinga za etnično čiščenje in genocid. Preiskovalci misije ZN-a za ugotavljanje dejstev so sredi septembra ob objavi poročila navedli, da je mjanmarska vojska izvajala množične poboje in skupinska posilstva. Pozvali so tudi k mednarodni preiskavi in pregonu načelnika mjanmarske vojske in še petih visokih poveljnikov zaradi genocida nad Rohingi.

Tudi ICC sprožil preliminarno preiskavo
Preliminarno preiskavo dogodkov v Mjanmaru je sprožilo tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Preiskava naj bi ugotovila, ali obstaja dovolj dokazov za začetek celovite preiskave.

Mjanmar: Poročilo neuravnoteženo
Mjanmarski veleposlanik pri ZN-u Kyaw Moe Tun je dejal, da poročilo misije ZN-a za ugotavljanje dejstev, ki ga njegova vlada kategorično zavrača, saj je neuravnotežena, enostranska in spodbuja neenotnost v državi.

Pred letom dni je s severa pokrajine Rakajn zaradi okrutne operacije mjanmarske vojske v Bangladeš pobegnilo okoli 700.000 Rohingov, poročajo o požigih, umorih in posilstvih. Mjanmar odločno zanika očitke o etničnem čiščenju in poudarja, da je šlo zgolj za odgovor na napade upornikov iz vrst Rohingov na policijske točke.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 27.09.2018 ob 20:50
Ne priznavamo tega Sveta ZN in ICC-ja,dokler oba ne uvedeta enakih postopkov za tisoče in tisoče jemenskih žrtev! Do takrat si ne zaslužita popolnoma nobene avtoritete.
cairns
# 27.09.2018 ob 21:21
ZN vzpostavlja tožilstvo za obravnavo grozodejstev nad Rohingi

V ZN bi morali ,ob upoštevanju načela pravičnosti, vzpostaviti tudi tožilstvo ta obravnavo zločinov ki so jih izvršili Rohingi nad Mjanmarci.

Mjanmarci se niso kar tako kar naenkrat brez vzroka ali povoda odločili da bodo nekaj Rohing pobili ostale pa pregnali iz države. Gre za maščevanje oz. ravnanje po zakonu akcije in reakcije.
m72
# 27.09.2018 ob 22:40
V Jemnu se pa nič ne dogaja, a ne? Pa v Siriji, Iraku Libiji, Ukrajini, itd, itd, je menda tudi vse vredu? Qu. pa taka selektivna obravnava zločinov.
patriot1970
# 27.09.2018 ob 21:54
ZN vzpostavlja tožilstvo za obravnavo grozodejstev nad Rohingi

Še en objektiven članek! Zopet spregledana grozodejstva Rohingj nad Hindujci!

http://www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/amnesty-international-oborozeni-rohingi-v-mjanmaru-izvedli-pokol-hindujcev/455831
MZ
# 28.09.2018 ob 06:18

audiac
# 27.09.2018 ob 20:50

Ne priznavamo tega Sveta ZN in ICC-ja,dokler oba ne uvedeta enakih postopkov za tisoče in tisoče jemenskih žrtev! Do takrat si ne zaslužita popolnoma nobene avtoritete.


Točno to. Dokler ne veljajo enaki vatli za vse, je vsaka nadalnja debata brezpredmetna. Samo začuda pa razen ZDA nobena država nima jajc, da bi temu ICC pokazala sredinec.
jojo18
# 28.09.2018 ob 10:00
Super,nova resolucija, ki bo prinesla mir v svetu. Naj živi OZN. Očitno pa imajo vse muslimanski narodi neke dobre lobiste, da se obravnava samo pokole ROhingov, ne pa tudi Hindujcev. Pa se ne postavljam na nobeno stran...
Bivši uporabnik
# 28.09.2018 ob 12:26
jojo18 # 28.09.2018 ob 10:00 Očitno pa imajo vse muslimanski narodi neke dobre lobiste, .

Niso toliko dobri, kot so bogati. A ni en odbor za človekove pravice žensk, ki ga vodi saudijski predstavnik ?? Če je to res, je to vic stoletja !!!
Černibog
# 28.09.2018 ob 12:04
Na Nube v sudanskih gorah, katere pobijajo in lovijo za sužnje mudžahedini z tihim dovoljenjem vlade Sudana pa so tudi vsi pozabili.
Bivši uporabnik
# 28.09.2018 ob 09:53
A veljajo za ICC za vse države enaka pravila? Kdaj bojo na vrsti ZDA KLIK pa Saudska bArabija za zločine v jemnu, pa Anglija in Francija za zločine v Libiji in umor legitimnega predsednika ???
mataj-finance
# 28.09.2018 ob 09:02
Še en dokaz, da ICC deluje samo proti temnopoltim in Balkancem.
Kazalo