Biserni trg v Manami je postal simbol upora šiitske večine proti sunitski nadvladi. Foto: EPA
Biserni trg v Manami je postal simbol upora šiitske večine proti sunitski nadvladi. Foto: EPA

V majhni zalivski kraljevini še vedno protestirajo pripadniki šiitske večine, ki so se po ljudskih vstajah v arabskem svetu tudi sami podali na ulice in zahtevali konec diskriminacije sunitske manjšine na čelu s kraljevo družino, ki državi vlada že več kot 200 let.

V sredo so oblasti uporabile tanke in helikopterje, da bi razgnale protestnike, ki so zasedli središče prestolnice Manama in si na osrednjem Bisernem trgu postavili svoje oporišče. Pri tem je umrlo šest ljudi, trije protestniki in trije policisti. Vojska je prepovedala vse proteste in uveljavila policijsko uro, ki velja v več delih Maname.

Nočne aretacije
V noči s srede na četrtek so oblasti prijele več opozicijskih voditeljev, med njimi vodjo gibanja Hak Hasana Mušaima in vodjo gibanja Vafa Abdela Vahaba Huseina. Onadva sta bila na čelu tistih, ki so pozivali k strmoglavljenju kraljeve družine, ki nadzoruje vse pomembne vzvode oblasti.

V zmernejši opozicijski stranki Vefak so bili zmernejši v svojih pozivih in so zahtevali politične in ustavne reforme.

Zaradi nemirov je v ponedeljek sosednja Savdska Arabija v Bahrajn napotila več kot tisoč svojih vojakov, temu pa so sledile še napotitve iz Katarja in Združenih arabskih emiratov. Predvsem Savdska Arabija se boji upora svoje šiitske manjšine na z nafto bogatem vzhodu države.