Protestniki na trgu Biser že mesec dni zahtevajo spremembe na oblasti, policija pa jih je danes skušala razgnati. Foto: Reuters
Protestniki na trgu Biser že mesec dni zahtevajo spremembe na oblasti, policija pa jih je danes skušala razgnati. Foto: Reuters
Napete razmere v Bahrajnu

Na trg Biser je v tankih in oklepnikih prispelo več sto pripadnikov posebnih enot bahrajnske policije in vojakov iz Zalivskih držav, v spopadih med varnostnimi silami in protestniki so umrli najmanj trije ljudje, več sto pa je bilo ranjenih. Policiste naj bi povozili protestniki, ki so z avtomobilom z veliko hitrostjo zapeljali v policijski kordon.

Tuji mediji poročajo, da je bilo na trgu, kjer je bilo okoli 500 protestnikov, tudi davi slišati strele, več šotorov, ki so jih postavili demonstranti, večinoma šiiti, pa je zagorelo. Policijske enote se razmeščajo po vsem središču mesta in odganjajo protestnike z ulic, zato so se protestniki s trga zatekli v stranske ulice, nad trgom Biser pa so krožili helikopterji. Varnostne sile so zaprle vse glavne ceste v Manamo.

Bahrajnske varnostne sile naj bi se zjutraj namestile v finančni četrti prestolnice. Oblasti pa so sporočile, da bahrajnska borza do preklica ostaja zaprta.

Pozivi mednarodni skupnosti, naj priskoči na pomoč
Šiitski verski dostojanstveniki so ponoči pozvali mednarodno skupnost in muslimanske države, naj posredujejo v konfliktu v Bahrajnu, da bi preprečili "pokol" v državi. Bahrajnski kralj Hamad je v torek razglasil izredne razmere, potem ko sta v spopadih med policijo in demonstranti umrli dve osebi, več sto pa je bilo ranjenih. Dan prej je bahrajnskim silam na pomoč prišla tudi vojska iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Napete razmere v Bahrajnu