Ban se je prvič srečal z Aung San Su Či, saj mu med obiskom Mjanmara leta 2009 to ni uspelo. Foto: Reuters
Ban se je prvič srečal z Aung San Su Či, saj mu med obiskom Mjanmara leta 2009 to ni uspelo. Foto: Reuters
Pot reformam v Mjanmaru je odprta,

Na prvem srečanju z Nobelovo nagrajenko za mir je Ban pohvalil Aung San Su Či, ker je pokazala "prilagodljivost" pri pogajanjih s parlamentom in se tako izognila zastoju pri sprejemanju reform.

Njena stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) je slavila na aprilskih nadomestnih volitvah, a zaradi nasprotovanja besedilu prisege še ni sodelovala pri delu parlamenta, saj so njeni poslanci nasprotovali besedilu prisege, s katero se poslanci obvežejo, da bodo "varovali" ustavo.

Aung San Su Či je namesto besede "varovati" v prisegi želela izreči besedo "spoštovati".

Ban: Težka odločitev
V ponedeljek je opozicijska voditeljica sporočila, da se bo njena stranka udeležila seje parlamenta, kjer imajo sicer večino vojska in njeni zavezniki. Napovedala je, da bo prisegla, da bo "varovala" ustavo.

"Zavedam se, da je morala biti to zelo težka odločitev," je njeno napoved komentiral Ban.

"Toda pravi voditelj izkaže prilagodljivost v imenu višjih načel ljudstva. To je Aung San Su Či storila, njeno odločitev pa resnično občudujem in spoštujem. Prepričan sem, da bo kot poslanka v parlamentu igrala zelo konstruktivno in dejavno vlogo za blaginjo te velike države," je še dodal.

"Vedno smo verjeli v prilagodljivost, v politični proces. To je edini način, da lahko dosežemo svoj cilj brez nasilja. Naši volivci so nas volili, ker nas želijo videti v parlamentu," je povedala Nobelova nagrajenka, ki je zagotovila, da je njena glavna naloga sprejetje sprememb ustave iz leta 2008, ki je podelila številne privilegije vojski.

Pot reformam v Mjanmaru je odprta,