Bela hiša preiskuje uporabo zasebne elektronske pošte v službene namene v samem vrhu administracije. To je bil sicer eden glavnih očitkov Trumpovih podpornikov zoper demokratsko kandidatko Hillary Clinton pred lanskimi volitvami. Foto: Reuters
Bela hiša preiskuje uporabo zasebne elektronske pošte v službene namene v samem vrhu administracije. To je bil sicer eden glavnih očitkov Trumpovih podpornikov zoper demokratsko kandidatko Hillary Clinton pred lanskimi volitvami. Foto: Reuters
Donald Trump
Predsednik Trump naj bi bil zaradi porabe javnih sredstev v zasebne namene nezadovoljen s Priceom. Foto: Reuters

Da zasebno elektronsko pošto za službeno komunikacijo uporablja predsednikov zet Jared Kushner, je prvi poročal portal Politico. Pozneje je prišlo na dan, da to počnejo tudi drugi svetovalci Donalda Trumpa, med njimi tudi njegova hči Ivanka.

Informacije o aferi želijo tudi v kongresu, na čelu s tistimi, ki so leta preganjali demokratko Hillary Clinton zaradi podobnega početja, ko je bila zunanja ministrica.

Afera z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte med vodenjem ministrstva je prispevala k njenem porazu na lanskih predsedniških volitvah. Mediji so namreč tej zadevi namenili ogromno pozornosti.

Minister letel na stroške davkoplačevalcev
Z očitki se spoprijema tudi zdravstveni minister Tom Price, ki so ga ujeli pri zapravljanju proračunskega denarja za zasebne polete. Price je po preiskavi Politica od maja letos do avgusta opravil 26 čarterskih poletov po ZDA za skupno 400.000 dolarjev, pri čemer je mešal poslovne in zasebne poti, z njim pa je potovala tudi žena. Politico je v četrtek poročal, da v to sploh niso všteti mednarodni poleti z vojaškimi letali po Afriki, Evropi in Aziji, ki so stali še dodatnih več kot pol milijona dolarjev.

Med nedovoljenimi Priceovimi poleti je bil polet iz Washingtona v Nashville za eno popoldne. Tam je prebil le 90 minut na dveh dogodkih in kosilu s sinom. Samo ta polet tja in nazaj je stal davkoplačevalce skoraj 18.000 dolarjev, poročanje Politica navaja BBC. Vladni uslužbenci, razen tistih, ki delujejo na področju državne varnosti, morajo za službene namene leteti s komercialnimi prevozniki.

Minister, ki naj bi tako s poleti povzročil za približno milijon dolarjev stroškov, je v četrtek povedal, da bo plačal le za stroške svojega sedeža na domačih poletih, kar znaša okoli 52.000 dolarjev. Zatrdil je, da se je vse življenje bojeval za majhno in namensko proračunsko porabo, zato bo plačal stroške svojega sedeža in se bo odslej vozil z rednimi letalskimi linijami. Do priznanja je prišlo dan po tem, ko je Trump dejal, da z njegovim ravnanjem "ni zadovoljen", poroča BBC. Na vprašanje, ali bo zaradi tega ministra za zdravje odpustil, je Trump dejal: "Bomo videli."

Preiskavo Priceovih poletov vodi generalni inšpektor ministrstva za zdravstvo, poleg tega podatke o tem zahtevajo tudi v kongresu. Price nima težav z varčevanjem, ko ne gre zanj, saj je kot minister nemudoma predlagal odvzem šestih milijonov dolarjev Nacionalnemu inštitutu za zdravje in krčenje porabe svojega ministrstva za 18 odstotkov.

Zasebne polete na državni račun je opravljal tudi minister za finance Steve Mnuchin, generalni inšpektor Agencije za varstvo okolja (EPA) pa vodi preiskavo o podobnem početju upravitelja agencije EPA Scotta Pruita.