Svet
Donald Trump in Mahmud Abas
Trump je maja letos Abasu v Beli hiši obljubil, da se bo zavzemal za mir na Bližnjem vzhodu. Selitev veleposlaništva ali priznanje Jeruzalema za prestolnico bi bil korak v nasprotno smer, svari mednarodna skupnost. Foto: EPA
Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan
Putin je Abasu zatrdil, da Rusija podpira mirovna pogajanja med Izraelom in Palestino, Erdogan pa je Trumpa opozoril, da je vprašanje Jeruzalema za muslimane zelo kočljiva tema. Foto: Reuters
VIDEO
Bo Trump veleposlaništvo...

Dodaj v

Bela hiša: Trump bo odločitev o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem sporočil v sredo

Tudi Macron in Erdogan posvarila Trumpa
5. december 2017 ob 20:10,
zadnji poseg: 5. december 2017 ob 22:15
Ramala,Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ameriški predsednik Donald Trump bo v sredo spregovoril o svoji odločitvi glede selitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Saders in dodala, da je Trump "trdno prepričan v svojem mišljenju".

Pred tem je Trump o svoji nameri selitve ameriškega veleposlaništva po telefonu obvestil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, so sporočile palestinske avtonomne oblasti.

Abas je Trumpa opozoril na "nevarne posledice tovrstne odločitve za mirovni proces in stabilnost ter varnost v regiji in svetu" ter dodal, da bo še naprej pozival svetovne voditelje, naj preprečijo namero. Potrdil je "trdno stališče, da ne more biti palestinske države brez Vzhodnega Jeruzalema kot njene prestolnice v skladu z mednarodnopravnimi resolucijami in arabsko mirovno pobudo".

Ni jasno, ali namerava Trump veleposlaništvo preseliti takoj ali v prihodnosti, saj drugih podrobnosti pogovorov palestinski tiskovni predstavniki niso sporočili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je o nameri obvestil tudi jordanskega kralja Abdullaha II. Kralj je Trumpa posvaril pred "nevarnimi posledicami za stabilnost in varnost v regiji". Jordanija namerava glede dogajanja okoli Jeruzalema sklicati krizni sestanek Arabske lige in Organizacije islamskega sodelovanja v soboto in nedeljo, je sporočil jordanski zunanji minister Ajman Safadi.

Savdska Arabija je medtem sporočila, da sta "telefonski pogovor o dogajanju v regiji in po svetu" opravila tudi Trump in savdski kralj Salman. Savdski kralj je glede na izjavo Trumpa posvaril, da bi premik veleposlaništva pred sklenitvijo trajnega mirovnega sporazuma razplamtel čustva muslimanov zaradi pomembnega statusa Jeruzalema in mošeje Al Aksa.

Trump je govoril tudi z egiptovskim predsednikom Fatahom Al Sisijem. "Egiptovski predsednik je potrdil egiptovsko pozicijo za ohranjanje legalnega statusa Jeruzalema znotraj mednarodnih priporočil in resolucij ZN-ja," so sporočili v predsedniški izjavi in dodali, da je Al Sisi Trumpa pozval, naj ne sprejema ukrepov, ki bi zmanjšali možnosti za mir na Bližnjem vzhodu.

Iz Bele hiše so potrdili Trumpove pogovore z navedenimi voditelji in sporočili, da se je z njimi pogovarjal o morebitnih odločitvah glede Jeruzalema. Trump je ob tem ponovil svojo zavezanost nadaljevanju izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, je še sporočila Bela hiša.

Nelegitimna priključitev Izraelu
Nekateri ameriški mediji napovedujejo Trumpovo priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela že več dni. Mednarodna skupnost celotnega Jeruzalema sicer ne priznava za izraelsko prestolnico. Izraelsko priključitev vzhodnega dela mesta leta 1967 Združeni narodi obravnavajo kot nelegitimno. ZDA bi postale prva država, ki bi po ustanovitvi Izraela leta 1948 celotni Jeruzalem priznale za prestolnico države.

Trump ni podpisal preložitve selitve
V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega bi moral predsednik podpisati odlok, s katerim bi veleposlaništvo ZDA v Izraelu vsaj še pol leta ostalo v Tel Avivu. V ZDA namreč že več kot dve desetletji velja zakon, ki zahteva prestavitev veleposlaništva v Jeruzalemu, a vsi predsedniki brez razprav redno podpisujejo odloke, s katerimi v imenu nacionalne varnosti in bližnjevzhodnega mirovnega procesa vsakič še za pol leta preložijo selitev.

Bela hiša: "Vprašanje je le, kdaj"
Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da bo Trump zamudil omenjeni rok, in dodali, da končne odločitve še ni sprejel. "Predsednik je bil glede zadeve jasen od samega začetka: ni vprašanje, ali, vprašanje je le, kdaj," je zatrdil tiskovni predstavnik Hogan Gidley in dodal, da bo odločitev o selitvi veleposlaništva znana v prihodnjih dneh.

Erdogan in Macron svarita Trumpa
Po Jordaniji in Arabski ligi je Trumpa pred selitvijo veleposlaništva in priznanjem Jeruzalema posvaril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. "Gospod Trump! Jeruzalem je rdeča črta za muslimane. Lahko gremo tako daleč, da prekinemo diplomatske stike z Izraelom," je v televizijskem nagovoru Erdogan neposredno naslovil Trumpa.

V telefonskem pogovoru je Trumpa proti priznanju Jeruzalema za prestolnico pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Status Jeruzalema mora biti razrešen skozi mirovna pogajanja med Izraelci in Palestinci," je po poročanju New York Timesa Trumpu dejal Macron.

Rusija podpira mirovna pogajanja
Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem po telefonu govoril z Abasom in mu sporočil, da Rusija podpira nadaljevanje izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanj, vključno glede statusa Jeruzalema, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Emmure
# 05.12.2017 ob 20:39
resolucija OZN leta 48 je bila diskriminatorna do Arabcev.Enostavno so jim vzeli zemljo na kateri so živeli stoletja.In ta resolucija je še danes izgovopr za vso sranje,ki ga dela Izrael,med drugim tudi skrito propagando med libijskimi begunci,da naj vsi navedejo državo svojega cilja Nemčijo.
Golda Meir.."We Will NEVER Forget!
royayers
# 05.12.2017 ob 20:36
ZDA so os zla.
Guinness
# 05.12.2017 ob 20:33
brezvezna provokacija
Druga Švica
# 05.12.2017 ob 20:30
ZDA pač potrebujejo novo vojno za zagon gospodarstva. S. Koreja, Iran, Rusija, Palestina .... ni hudič, da jim jo nekje ne bo uspelo sprovocirat.
1970b
# 05.12.2017 ob 20:49
Razmere v Siriji se stabilizirajo.
Očitno je potrebno razpihati žerjavico nekaj sto 100 km južneje.
aktivist
# 05.12.2017 ob 20:20
@veza

Tam so ziveli ze prej naseljeni Arabci, ki so istega leta tudi zaceli prvo palestinsko vojno. Izraelci so bili naseljeni na najbolj nevaren kraj. Bolj realno bi bilo ustvarit Izraelsko drzavo nekje v Braziliji, kot so sprva nacrtovali.
SamoRes
# 05.12.2017 ob 20:45
Izraelsko priključitev vzhodnega dela mesta leta 1967 Združeni narodi obravnavajo kot nelegitimno.

mednarodna skupnost bi morala vzpostaviti sankcije proti Izraelu in ga v skladu z izvažanjem demokracije bombardirati
themetun
# 05.12.2017 ob 20:43
Države, ki se s tem ne strinjajo, bi lahko v Jeruzalemu odprla veleposlaništva v Palestini.
veza
# 05.12.2017 ob 21:28
black_barn
# 05.12.2017 ob 21:25

od kdaj pa so bili stari Egipčani Arabci, prvič slišim
strube12
# 05.12.2017 ob 20:55
Tudi Arabci so prišli v te kraje z nasiljem kot okupatorji!!!
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 21:35
"In jo vrnili Izraelcem ki so tam živeli tisočletja.

Izraelci so tudi ustanovili Jeruzalem. In Betlehem. in Nazaret..................."... Saj v principu nikoli ne komentiram več teh zadev,ker nima smisla, endar pa kar se bedarij tiče je pale preveč... Kakšni zgodovinski Izraelci neki.. Judi ( Židi ) so v današnjem Izraelu krepka manjšina. V veliki večini so Hazari in skoraj 50 % je materin jezik Ruščina... Dajte se no vsaj malo pozanimat predno pišete Holywoodske nesmisle.... In na drugi strani imamo Palestince, ki so po halpo grupi mnogo bližje prvotnim židovskim plemenom, kot današnji prebivalci Izraela... Vendar, kot sem že napisal.. Oboji so en velik smrad... Zakaj, si pa sami googlajte , si kaj preberite ali kaj poglejte...
nightwing
# 05.12.2017 ob 21:03
Priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela pomeni še več oboroženih konfliktov, hkrati pa bo tudi ameriški proračun večji.
patriot1970
# 05.12.2017 ob 20:56
Moram pogledat na CNN,......če Trumpovo potezo pozdravljajo, tako kot v primeru izstrelitve tomahawkov na Sirijo,........potem ga je Trump res polomil!
K_ris
# 06.12.2017 ob 00:58
@veza

glej, Judje se borijo za preživetje

Pod borbo za preživetje zelo težko razumem težnje po širjenju svojega ozemlja, ki jih Izrael dokazuje že 70 let ... Najprej je zasedel 40% ozemlja, ki ga je resolucija ZN dodelila Arabcem. Nato so zasedli Sinaj in Golansko planoto. Zdaj se z gradnjo židovskih naselij širijo še naprej na Zahodni breg.

Kako je to, kar sem naštel, razumeti kot borbo za preživetje? A če ne bo vse njihovo, potem ne preživijo?
veza
# 05.12.2017 ob 22:10
direndaj
# 05.12.2017 ob 21:54

primerjava Primorske in Judeje je nesmiselna, a na koncu odloča orožje, če ne bi bilo druge vojne in partizanov, bi bila meja še vedno pri Postojni.
veza
# 05.12.2017 ob 21:33
cairns

Namesto da bi z Izraelom sodelovali in trgovali jih napadajo od kar je postal Izrael samostojna država.

no, večina Plaestincev normalno sodeluje z Izraelci, sem gledal eno ANG reportažo, Gazo oskrbujejo Židovske trgovske verige, množica Palestincev vsak dan na delo v Izrael, večina na obeh straneh sodeluje in si želi mir, so pa na vsaki strani skrajneži, ki nočejo pomiritve.
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:36
Skippy
# 05.12.2017 ob 23:20

Izraelci so tudi ustanovili Jeruzalem. In Betlehem. in Nazaret...................

Ampak saj veš, da naši Youtube strokovnjaki niso preveč brihtni in zgodovino pač odsekajo tam, kjer njim ustreza. Resnica gor ali dol.


Kaj se to greste denacinalizacijo Jeruzalema, Betlehema in Nazareta?
Upam da Argonavti ne pridejo nazaj po Ljubljano..........eni ste res kekci........kregate se kaj je bilo prej, kura ali jajce in pretepate za oslovo senco.

Prvo naselbino na kraju, kjer danes stoji Ljubljana, naj bi, kot pravi legenda, ustanovili Argonavti, oziroma starogrški junak Jazon, ki naj bi kralju Aitesu ukradel zlato runo, nato pa s tovariši zbežal pred zasledovalci na ladji Argo, potoval čez Črno morje ter nato po Donavi in Savi prišel vse do Ljubljanice. Tu naj bi argonavti ladjo razstavili, jo prenesli po kopnem med dvema plovnima potema in na ta način prispeli vse do Jadranskega morja. Na poti k morju, ob izviru Ljubljanice, so se ustavili ob velikem jezeru na barju, kjer je živela pošast. Jazon se je spoprijel z njo, jo premagal in ubil. Ta pošast naj bi bila Ljubljanski zmaj, ki je danes prepoznavni simbol mesta in se pojavlja tudi v ljubljanskem mestnem grbu, vendar šele od baročnega obdobja napre
1970b
# 05.12.2017 ob 22:02
Razprave o tem kdo je avtohton na katerem področju so nesmiselne.
Vsi smo priseljenci (gledamo zgodovinsko).
Ori
# 05.12.2017 ob 21:53
Vse se je začelo Haavara sporazumom (Avgust, 1933), ki je Judom omogočil prihod v Palestino z vsemi svojim premoženjem in celo finančno podporo. V tem trenutku je bila Palestina izgubljena. IN vse to so Judom omogočili njihovi "najhujši sovražniki". Ta sporazum je medijsko blokiran z več desetletno medijsko propagando.
veza
# 05.12.2017 ob 21:03
aktivist
# 05.12.2017 ob 20:20

@veza

Tam so ziveli ze prej naseljeni Arabci, ki so istega leta tudi zaceli prvo palestinsko vojno. Izraelci so bili naseljeni na najbolj nevaren kraj. Bolj realno bi bilo ustvarit Izraelsko drzavo nekje v Braziliji, kot so sprva nacrtovali.


ena opcija je bila tudi Mandžurija, a zgodovnsko gledano je bila to domovina Judov, od koder so jih Rimljani pregnali pred 2.000 leti, so pa kljub temu bili še vedno prisotni, potem so jih Arabci številčno prekosili, v začetku 20.stol. so se Judje začeli načrtovano vračati, kupovali so zemljišča, ustanavljali kibuce in se počasi širili.
Skratja, podobna zgodba kot Kosovo, kako se bo tam končalo, bomo videli.
WeeBay
# 05.12.2017 ob 20:42
To bo po mojem mnenju sploh prva gromozanska napaka Trumpa. Erdogan je že rekel, da bodo prekinili diplomatske stike z Izraelom v primeru, da Trump to tudi stori. Oglasili so se tudi iz SA, kjer so opozorili Trumpa, da naj še enkrat premisli. Celo Jered Kushner si včeraj ni upal odgovoriti na vprašanje in rekel, da bo vse skupaj raje prepustil Trumpu. Res ne razumem te poteze. V bistvu sem bil 100% prepričan, da bo v zadnjem hipu spremenil svoj pogled. Zanimivo. Trumpa očitno boli K...

Saudi Arabia hopes U.S. will not recognize Jerusalem as capital of Israel
direndaj
# 06.12.2017 ob 00:07
veza
# 05.12.2017 ob 23:44
nove genetske raziskave kažejo, da smo tu staroselci, kakšni argonavti so bili samo potujoči trgovci ali turisti


Šur..........izraelci pa so imeli državo že pred 2000 leti kaneda. Izraelci so tudi ustanovili Jeruzalem. In Betlehem. in Nazaret...................
Nehajte bluzit, Izrael ja nastal po drugi svetovni in nikakor niso mogli kar koli ustanavljat pred tem.
Če že bluzite vsaj pravilne termine uporabljajte.
K_ris
# 06.12.2017 ob 00:02
@veza

a vedno pridemo na leto 1948, pa na holokavst in bežanje Judov iz Evrope, ko so jih bratje Arabci sprejemali s puškami.


1948 in holokavst in bežanje judov iz Evrope? Si siguren, da si zapisal pravo letnico?

Naj še enkrat poudarim, da je spodnji načrt razdelitve iz leta 1947, ko je bila druga svetovna vojna že davno končana.
K_ris
# 05.12.2017 ob 23:46
@neprilagojen

potem naj se Izraelu vrne Sinaj, ker so se ga odrekli v zameno, za Jeruzalem, oziroma obmocje Gaze

Seveda si pri tem čisto slučajno pozabil omeniti, kdaj in kako je Izrael sploh prišel do Sinaja ...
veza
# 05.12.2017 ob 23:40
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:29

ne, Primorske niso hoteli razdeliti, hoteli so nas izseliti ali pobiti ali poitalijančiti, prenehaj s to primerjavo, ne drži vode...
WeeBay
# 05.12.2017 ob 22:52
neprilagojen
zakaj slaba poteza

Preprosto zato ker je Trump obljubljal, da bo pošten do obeh strani. Abbasu je obljubil, da bo storil vse kar je v njegovi moči da vzpostavi mir. Ta poteza bo zgolj pokvarila mirovni proces. Eden izmed razlogov zakaj sem med kampanjo podpiral Trumpa je bil njegov pogled na Palestino in Izraelom. Bil je edini kandidat, ki je bil pripravljen prisluhniti Palestini. Vsi ostali so bili za "status quo" Izraela resnično ne prenesem Bibi pa je eden največjih hinavcev, ki ga svet pozna.
direndaj
# 05.12.2017 ob 22:26
veza
# 05.12.2017 ob 22:10
primerjava Primorske in Judeje je nesmiselna, a na koncu odloča orožje, če ne bi bilo druge vojne in partizanov, bi bila meja še vedno pri Postojni.

Tudi v primeru, če bi bila Italija na strani zaveznikov bi verjetno Primorska ostala italijanom.

Primerjava Primorska - Palestina je skoraj identična.
V obeh primerih je nekdo tretji delil tuje ozemlje brez da bi kakorkoli vprašal kaj si o tem mislijo avtohtoni prebivalci.
Primorci so se proti okupatorju borili z terorizmom, požigali so šole, knjižnice, uničevali proge in tudi pripravljali samomorilski napad na Musolinija. Žal Musolini ni prišel in je ta atentat propadel. Tigr se je boril enako kot Hamas. Tigrovci so danes junaki in heroji, kaneda.....
Edina razlika je v tem da Italijani niso tako masovno dovažali priseljencev, kot je to primer v Palestini. Drugače pa identična zgodba.
direndaj
# 05.12.2017 ob 21:54

veza
Prijavi neprimerno vsebino
Jeruzalem bi moral biti prestolnice obeh držav, po resoluciji OZN iz leta 1948, vprašanje pa je, zakaj Arabci tega takrat niso sprejeli in so začeli vojno proti Judom?


Tretjina slovenskega ozemlja bi po rapalski pogodbi 1920 morala biti v Italiji. Vprašanje pa je zakaj Slovenci tega niso nikoli sprejeli in si Primorsko 1945 priborili nazaj.
Ko govirite neumnosti o Palestini se vedno spomnite na rapalsko pogodbo. Kaj lahko bi Primorska ostala za vedno v Italiji. Seveda bi avtohtoni prebivalci zaradi tega skakali od veselje kaneda. Tako kot palestinci, ko so dobili priseljence z celega sveta in tako kot mi skačemo od veselja, ko dobivamo tisoče migrantov.
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 21:47
Če hoče kdo razumeti kako in zakaj glede Izraela močno priporočam stran True Torah - Jews against Zionism... Morda se bodo pa kakšnemu posameznemu Kranjcu vremena le zjasnila...
STANE
# 06.12.2017 ob 12:39
Čakam,da bo ameriško veleposlaništvo pri nas preselil v Sevnico,...he,he,...
Kaj si ta človek in sploh Amerika predstavlja,da je.....čista provokacija in podpora Izraelu,ki si sam tega "ne upa"narediti.Bruh...
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:29
veza
# 05.12.2017 ob 23:12
spet mešaš Primorsko zraven, Palestino so OZN hoteli samo razdeliti, dovolj ozemlja je za vse, še danes, a res ne ločiš hrušk in kamenja?


Saj so tudi Slovenijo hoteli samo razdeliti.........
Ti živiš v svoji hiši. Prostora več kot dovolj. Zato nekdo tretji dodeli eno etažo tvoje hiše nekim priseljencem. Se boš strinjal?
Lej, meni je vseeno za ene ali druge. Izraelci ali palestince, isti šmorn kar se mene tiče. Kar je je.........samo Izrael naj se drži svojih mednarodno priznanih meja. Če jih bodo napadali naj jih po buči, podpiram. A vse dokler se izraelci z silo širijo izven svojih mednarodno priznanih meja so okupator. Vse jasno?
neprilagojen
# 05.12.2017 ob 22:58
@WeeBay

povedal ti bom zakaj je odlicna poteza
do sedaj in pod vladavino teh kvazi predsednikov ZDA so muslimani urejali in govorili kaj je prav in kaj ne
vse pravice in zakoni so se samo njim prilagajali, Trup je z to potezo le povedal, da imajo vsi pravico na tem svetu odlocati o svoji drzavi ne pa muslimani kaj je le njim vsec
zato se dodatno podpiram Trumpovo odlocitev, ce imajo muslimani pravice jo imamo tudi ostali in o tem nimamo kaj debatirati, ce jim pa ni prav je njihov problem
direndaj
# 05.12.2017 ob 22:48

neprilagojen
zanimivo ponovno izbrisan komentar ko nekdo omeni da je Jeruzalem glavno mesto Izraela


Jeruzalem je glavno mesto Izraela.
Ampak po Izraelskem zakonu.
Jeruzalem ima štiri četrti: judovsko, krščansko, armensko in muslimansko. Od kod Izraelu pravica da si z nekim svojim zakonom lasti mesto?
tocco
# 05.12.2017 ob 22:36
Veza ne gre se za zemljo kot vir hrane ampak kot mesto z širšim religioznim pomenom saj se spomniš svete vojne iz 60 ali 70.
tocco
# 05.12.2017 ob 22:32
1970b gledano zgodovinsko ti ne pomeniš nič ampak se še vseeno boriš.
veza
# 05.12.2017 ob 21:41
granadir
# 05.12.2017 ob 21:35

imaš prav, gre bolj za vero, kot genetski izvor, smrad smo pa vsi ljudje, tudi jaz in ti...
veza
# 05.12.2017 ob 20:17
Jeruzalem bi moral biti prestolnice obeh držav, po resoluciji OZN iz leta 1948, vprašanje pa je, zakaj Arabci tega takrat niso sprejeli in so začeli vojno proti Judom?
Nadja92
# 06.12.2017 ob 08:31
Še ena izmed posledic kolonializma. Do tega pride, če ti vzameš zemljevid in greš z ravnilom risati črte in razdeljevati ozemlje. V tem primeru gre za Britance in njihov mandat nad Palestino.
glasnost
# 06.12.2017 ob 07:19
Izrael počne podobno, kot so počele ZDA z indijanci. Prilaščale so si vedno več rodovitne zemlje, najprej vzhodno od Mississipija, potem že zahodno od reke, postopoma vse do zahodne obale, in cel čas indijance odrinjale v pustinjo ali zaraščene predele, nato pa jih trpale v rezervate (primer Gaze). Ker so se indijanci občasno upirali, so bili pa 'savages' oziroma divjaki (danes bi jim rekli 'terrorists').
K_ris
# 06.12.2017 ob 00:18
@veza

včasih tudi ti ne razumeš vsebine, leta 1948 so Arabci napadli Izraelce, ki so po holokavstu bežali v svojo zgodovinsko domovino.


Mislim, da boš moral ponoviti znanje zgodovine, saj glede na letnico, ki jo ponavljaš, očitno priznavaš le drugi del te vojne - po tistem, ko so Britanci že odšli.
bajbajslo
# 05.12.2017 ob 23:56
Ste se vprašali, kaj bi bilo, če bi krščani hoteli imeti polovico Meke?
Ali bi se tedaj vsi libtardirani novinarji & komentatorji zgražali nad Muslimani, da so nori, ker jim tega ne dovolijo?
veza
# 05.12.2017 ob 23:44
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:36
nove genetske raziskave kažejo, da smo tu staroselci, kakšni argonavti so bili samo potujoči trgovci ali turisti
AndrejP
# 05.12.2017 ob 23:19
Provokacija. Radi bi podrezali teroriste, da se bi lahko doma poenotili proti zunanjem sovražniku.
veza
# 05.12.2017 ob 23:12
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:04

spet mešaš Primorsko zraven, Palestino so OZN hoteli samo razdeliti, dovolj ozemlja je za vse, še danes, a res ne ločiš hrušk in kamenja?
direndaj
# 05.12.2017 ob 23:04
ajvard
# 05.12.2017 ob 22:23
ampak v resnici vsi prebivalci slovenskega ozemlja, ki so kdaj "ostali" v Italiji ali v Avstriji, živijo bolje, kot bi živeli v matici.


Lahko je modrovati po sedemdesetih letih in biti pameten.
Bi bil pripravljen živeti med 1920 - 1945 kot Slovenec na Primorskem? Verjetno ne, kaneda....
Na koroškem je bilo malo boljše, pa vendarle, niti pod razno takrat ne bi želel živeti, kot Slovenec.
Pa še dolgo let po koncu vojne, Slovencem, ki so ostali v Avstriji in Italiji ni bilo prijetno biti Slovenec. Še danes se dogaja marsikaj........
Po tvoje je tako: nima veze koliko so moje stare tepli po glavi, važno je, da se imam jaz danes fajn.
K_ris
# 05.12.2017 ob 23:03
@veza

prvo znano ime je Tergeste, kaj terg pomeni v našem jeziku, je vsem znano, kaj pomeni v latinskem, pa nam razloži ti, ki vse veš...


Dajva se midva tako zmeniti. Ti jaz povem, kaj pomeni terg v latinščini, če mi ti poveš, kaj pomeni este v slovenščini.
veza
# 05.12.2017 ob 22:32
direndaj
# 05.12.2017 ob 22:26

nekaj veš, nekaj ne, Musso je prišel, a atentator ni sprožil bombe, ker so bili otroci zraven.
Judje in Arabci so vedno skupaj živeli v sedanjem Izraelu, lahko bi se dogovorili, še posebej po holokavstu, kljub vsemu gre za skoraj puščavsko ozemlje, pa koliko je tega, od zemlje tam ne moreš živeti.
veza
# 05.12.2017 ob 22:13
Trst ni bil nikoli slovenski......

prvo znano ime je Tergeste, kaj terg pomeni v našem jeziku, je vsem znano, kaj pomeni v latinskem, pa nam razloži ti, ki vse veš...
cairns
# 05.12.2017 ob 21:19
Emmure
resolucija OZN leta 48 je bila diskriminatorna do Arabcev.Enostavno so jim vzeli zemljo na kateri so živeli stoletja.

In jo vrnili Izraelcem ki so tam živeli tisočletja.

Izraelci so tudi ustanovili Jeruzalem. In Betlehem. in Nazaret...................
HOR
# 07.12.2017 ob 12:31
@direndaj

Mesto Trst ima rimljanski izvor (Tergeste) še pred našim štetjem. Za časa frankovske oblasti, od 796 do 948, je sedanje ozemlje tržaške pokrajine sodilo v okvir Istrske krajine. Leta 948 je Trst postal samostojna pokrajina in vključeval ozemlje današnjih občin Trst in Dolina, ostalo ozemlje pa je še dalje sodilo k Istri. Od leta 1382 je pod okriljem Habsburžanov, leta 1719 je bil razglašen za svobodno pristanišče, 1813 pa so prevzeli oblast nad današnjo Tržaško pokrajino in Istro Avstrijci.
Trst je bil na začetku 20. stoletja s 56.000 slovenskimi prebivalci (po popisu 1910) tudi največje slovensko mesto (Ljubljana je, z nemško govorečo manjšino vred, takrat štela 52.000 prebivalcev). Skupaj s številnimi Čehi, Srbi, Hrvati, Slovaki, in Rusi so bili številčnejši od Italijanov. Predmestje je bilo skoraj popolnoma slovensko, vasi pa v celoti. Trst je bil tudi prvi in največji center slovenskega kapitala, organiziranega delavskega gibanja in tudi pomembno središče slovenske družbeno-kulturne dejavnosti.
Z razpadom Avstro-Ogrske ob koncu prve svetovne vojne leta 1918 in po podpisu mirovne pogodbe v Rapallu novembra 1920, je Trst skupaj z Istro in Kvarnerskimi otoki prešel (PRVIČ) pod Italijo. Tako je bila k Italiji priključena nekdanja avstrijska dežela Trst z okolico, Goriško-Gradiščanska, Istra, ter okraja Postojna in Idrija bivše Kranjske.

V času druge svetovne vojne je bil Trst predmet spopadov, saj so si ga lastile vse strani. V mestu samem so bili močno zastopani Judje, italijanski iredentisti, Slovenci, pripeljani domobranci, ustaši, četniki, Ukrajinci, Poljaki in razni drugi kolaboracionisti iz vsega vzhodnega dela Evrope, kar je povzročalo nevarna trenja. Ko so leta 1944 Nemci začeli uporabljati Rižarno kot koncentracijsko taborišče s krematorijem, je tudi napetost med prebivalci pogubila veliko ljudi. Ocenjuje se, da je v Rižarni bilo pobitih okoli 5000 internirancev, v veliki večini Slovencev.

V Trstu je ves čas vojne deloval tudi posebni inšpektorat italijanske policije Kraljevine Italije, nato pa Republike Salo, od katerega je najbolj znana njegova politična sekcija, imenovana Banda Collotti. Skozi prostore tega inšpektorata je šlo okrog 5000 antifašistov, po večini Slovencev. Trst je imel tudi močno kolaboracionistično Guardio civico (mestna straža), ki je pobite aktiviste OF in partizane metala v opuščen bazoviški rudnik, danes italijanski nacionalni spomenik Foiba di Basovizza.

Po podatkih ANED, je od 42 vlakovnih kompozicij, ki so z območja Italije odpeljale deportirance samo v taborišče Dachau, kar 30 odpeljalo s tržaške železniške postaje, večina vlakov iz Trsta pa je šla za Auschwitz, večinoma Slovencev, Hrvatov ter Judov, vendar o njiovem številu ni ohranjenih podatkov.

1. maja 1945 so enote 4. armade Jugoslovanske armade, Komande mesta Trst, delavskih bataljonov pod vodstvom OF in 9. korpusa slovenske NOVJ osvobodile Trst iz rok nemške vojske, ki je bila Trst zasedla po kapitulaciji fašistične Italije leta 1943. Takoj za tem so še istega dne prispele v Trst tudi novozelandske zavezniške enote, ki so do tedaj čakale v Štivanu, na robu občine. Ko so šli proti že osvobojenemu Trstu so puške namerili kar v prsi prvih partizanov, ki so jih srečali.

Oblast v mestu so prevzeli Jugoslovani. Kot razlaga Poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, so "Slovenci doživeli dvojno osvoboditev: izpod nemške okupacije in izpod italijanske države. Hkrati pa so Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine doživljali jugoslovansko zasedbo kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini, tudi zato, ker jo je na Tržaškem, Goriškem in Koprskem spremljal val nasilja, ki se je izražal v aretacijah več tisočev, po večini Italijanov, a tudi Slovencev, ki so nasprotovali jugoslovanskemu komunističnemu političnemu načrtu - del aretiranih je bil v presledkih izpuščen; v stotinah naglo izvršenih obsodb - žrtve so bile večinoma vržene v kraška brezna, imenovane fojbe; ter v deportaciji velikega števila vojakov in civilistov, ki so deloma shirali ali bili ubiti med deportacijo, po zaporih in po taboriščih za vojne ujetnike v raznih krajih Jugoslavije (med njimi je treba omeniti zloglasnega v Borovnici)."[2]

Pod pritiskom zahodnih zaveznikov je Jugoslovanska armada zapustila Trst 12. junija 1945.

po Drugi svetovni vojni[uredi | uredi kodo]
Po 40-dnevnem obdobju jugoslovanske ljudske oblasti v Trstu, ob koncu Druge svetovne vojne , so bile jugoslovanske vojaške enote zaradi angloameriškega diktata prisiljene zapustiti Trst in se umakniti za t.i. Morganovo linijo. Po sporazumu, ki je bil podpisan v Devinu 20. junija 1945, med angloameriško in jugoslovansko stranjo, je bila ponovno uvedena Julijska krajina. Z uveljavitvijo mirovne pogodbe je bilo septembra 1947 ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO) pod upravo zavezniških sil.

Glavni članek: Svobodno tržaško ozemlje.
Angloameričani so upravljali njegov severni del (cono A), ki je obsegala Trst z okolico in železniško progo Trst-Gorica. Cona B, ki je obsegala severni del Istre do reke Mirne, je bila pod jugoslovansko vojaško upravo. Z londonskim memorandumom iz leta 1954 je STO prenehalo obstajati, cona A s Trstom vred je bila priključena Italiji, cona B pa Jugoslaviji. Dokončno je bila meja med Italijo in Jugoslavijo potrjena z osimskim sporazumom, ki sta ga podpisali Socialistična federativna republika Jugoslavija in Republika Italija 10. novembra 1975 v italijanskem mestu Osimo.

In zakaj naj bi bil Trst predhodno zgodovinsko bolj upravičeno pripadal Italiji, kot pa ex Jugoslaviji, oziroma Sloveniji....!?

Italija je (neupravičeno) dobila Trst zaradi rezultata geopolitike ne pa zaradi zgodovinske upravičenosti!
Kazalo