Maratonska pogajanja so potekala na gradu Hillsborough v bližini Belfasta, ki je tudi uradna vladna rezidenca Severne Irske. Foto: EPA
Maratonska pogajanja so potekala na gradu Hillsborough v bližini Belfasta, ki je tudi uradna vladna rezidenca Severne Irske. Foto: EPA
Severni Irci dosegli dogovor

Podrobnosti dolgo pričakovanega dogovora še niso znane, vodja protestantske Demokratske unionistične stranke (DUP) Peter Robinson pa je poudaril, da je njegova stranka "enoglasno podprla pot naprej". Prenos se bo zgodil do 12. aprila.

Tudi pretežno katoliški Sinn Fein je dejal, da so po maratonskih pogajanjih dosegli osnovo za dogovor o izhodu iz politične krize, v kateri se je Severna Irska znašla v zadnjih tednih. Če se stranki ne bi uspeli dogovoriti, bi lahko prišlo tudi do razpada koalicije, predčasnih volitev ter nove negotovosti, morda tudi nasilja.

Preberite več o pogajanjih med protestanti in katoličani na Severnem Irskem.

Bosta prišla tudi Cowen in Brown?
Na podpis dogovora bi lahko v Belfast prišla tudi premierja Irske in Velike Britanije, Brian Cowen in Gordon Brown, ki sta s skupnim obiskom Belfasta pred desetimi dnevi sprožila misijo reševanja severoirske usode. Obe državi podpirata prenos pristojnosti glede pravosodja in policije na Belfast, severnoirski protestanti pa so ga do zdaj zavirali, saj so želeli od Sinn Feina izsiliti določene koncesije.

Omenjeni dogovor je zadnji, a obenem najspornejši in eden najpomembnejših korakov v severnoirskem mirovnem procesu. V tej pokrajini se je tridesetletno nasilje, ki je zahtevalo 3.600 življenj, z velikonočnim sporazumom končalo leta 1998.

Severni Irci dosegli dogovor