Berlusconi je razsodbo ustavnega sodišča označil za nesmiselno. Foto: EPA
Berlusconi je razsodbo ustavnega sodišča označil za nesmiselno. Foto: EPA

Prizivno sodišče je enkrat že potrdilo obsodbo zaradi utaje davkov, primer pa gre zdaj na tretjestopenjsko sodišče.

Berlusconi se je na ustavno sodišče pritožil zaradi postopka, saj je menil, da sojenje ni veljavno, ker mu sodniki niso ugodili v prošnji po prestavitvi obravnave marca leta 2010, ko je trdil, da se ne more udeležiti zaslišanja zaradi obveznosti, ki mu jih nalaga položaj predsednika vlade.

Če bi ustavno sodišče ugodilo njegovi pritožbi, bi morala slediti ponovitev sojenja, s tem pa bi bil 76-letni nekdanji italijanski premier praktično že rešen, saj bi za ponovitev procesa ostalo le še dobro leto, preden bo primer prihodnje leto zastaral.

Berlusconi lahko zdaj upa le še na uspeh pritožbe na kasacijskem sodišču, ki naj bi odločilo do konca letošnjega leta.

Poleg štiriletne zaporne kazni je bil Berlusconi obsojen tudi na prepoved opravljanja javne funkcije za obdobje petih let. Če bo obsodba obveljala tudi na tretji stopnji, bo moral tako Berlusconi zapustiti senatne klopi.

Dopisnica RTV slovenija iz Rima Mojca Širok je pojasnila, da zaradi starosti Berlusconiju ne bi bilo treba v zapor in bi lahko zaporno kazen prestajal doma.

Koalicija na preizkusu
Berlusconi je odločitev ustavnega sodišča označil za nesmiselno in v nasprotju s prejšnjimi razsodbami istega sodišča, a ob tem zatrdil, da to ne bo vplivalo na njegovo osebno zavezo podpori vlade premierja Lette, čigar levosredinska Demokratska stranka vlada v koaliciji z Berlusconijevo stranko Ljudstvo svobode.

Kljub Berlusconijevim zagotovilom pa poznavalci menijo, da bo krhka koalicija, ki je bila posledica nejasnega zmagovalca februarskih parlamentarnih volitev, zaradi že tako vse bolj napetih odnosov na resnem preizkusu.

Prihodnji ponedeljek se sicer napoveduje še ena razsodba za Berlusconija, tokrat zaradi obtožb spolnih odnosov z mladoletno prostitutko ter zlorabe položajav primeru Ruby. Tožilstvo zahteva šest let zapora in dosmrtno izključitev iz politike.