V Egiptu je turizem za številne domačine edina možnost za preživetje. Foto: EPA
V Egiptu je turizem za številne domačine edina možnost za preživetje. Foto: EPA

Hišam Zaazu, egiptovski minister za turizem, je poudaril, da nikakor ne bodo spoštovali zahtev radikalnih salafističnih muslimanov, ki so pozvali k prepovedi alkohola v Egiptu in žensk v kopalkah. "Bikiniji so v Egiptu dobrodošli, alkohol pa strežemo na vsakem koraku," je hitel razlagati Zaazou, ki sicer ni član vladajoče Muslimanske bratovščine, med obiskom v Združenih arabskih emiratih. "Pogovorili smo se s salafističnimi skupinami in zdaj razumejo, kako pomemben je turistični sektor za vse. Kljub temu pa ostaja nekaj posameznikov, ki vztrajajo pri svojih zahtevah."

Vlada predsednika Mohameda Morsija je decembra zvišala davek na alkohol, a je ukrep po hudih kritikah turističnih delavcev in liberalcev kmalu preklicala.

Gonilna sila
Turizem že vrsto let velja za steber egiptovskega gospodarstva. Pred arabsko pomladjo, s katero se je dolgoletni predsednik Hosni Mubarak leta 2011 moral odpovedati svojemu stolčku, je turizem prispeval več kot desetino vse gospodarske proizvodnje v državi. Leta 2010 je državo obiskalo 14,7 milijona ljudi, kar je pomenilo 12,5 milijarde dolarjev zaslužka, naslednje leto pa so se soočili z upadom obiska, saj se je za Egipt kot turistično destinacijo odločilo "le" še 9,8 milijona tujcev.

Po trditvah ministra za turizem se je lani krivulja znova obrnila navzgor, saj so imeli 11,5 milijona obiskovalcev, kar je državi prineslo okoli 10 milijard dolarjev. Obetavne so tudi številke za prvo četrtletje letošnjega leta.

S kamerami ponesti sliko v svet
Dolgoročni cilj je, da bi do leta 2022 Egipt privabil kar 30 milijonov turistov, kar bi pomenilo okoli 25 milijard dolarjev prihodkov. Zaazu je prepričan, da je obuditev turizma nacionalna prioriteta. V ta namen so v vsa večja turistična središča namestili kamere, ki na spletno stran ministrstva prenašajo živo sliko dogajanja v njihovih letoviščih. "Ljudem želimo pokazati, da je Egipt varna država. Naslednji korak bo, da bomo utrinke iz naših krajev namestili na velike plakate na javnih trgih v Parizu in New Yorku."