Zlasti napis Delo osvobaja je postala priljubljena tarča tatov. Foto: EPA
Zlasti napis Delo osvobaja je postala priljubljena tarča tatov. Foto: EPA
Muzej v Auschwitzu pogosto obiskujejo skupine dijakov z vsega sveta. Foto: EPA

Kot poroča Guardian, fanta obiskujeta elitno šolo Perse v Cambridgeu, kjer znaša letna šolnina 15.000 funtov, med drugimi pa ju je obiskoval tudi Dave Gilmour iz skupine Pink Floyd.

Najstnika, ki sta bila na Poljskem na šolskem izletu, sta obtožena, da sta skušala ukrasti glavnik, žlice, gumbe in koščke stekla iz zgradbe, kjer so nacistični pazniki hranili osebne predmete, ki so jih zaplenili taboriščnikom.

Krakovska policija je fanta zaslišala v ponedeljek in v torek, a nista hotela sodelovati, je sporočil predstavnik policije, načelnik Krzysztof Lach, ki je poudaril, da je muzej zelo pomemben tako za Poljake kot tudi za ljudi po vsem svetu in predvsem za Jude.

Dvojico, ki ji je grozila desetletna zaporna kazen, so že izpustili. Oba je doletela pogojna kazen in 170 funtov kazni.

Obiski pomemben del šolanja
Ravnatelj šole Perse Ed Elliott je dejal, da je še prezgodaj za komentiranje podrobnosti primera, da pa je še posebej žalostno, da se je to zgodilo med obiskom kraja, kot je Auschwitz.
"Celotna skupina se je globoko zavedala razsežnosti tragedije, povezane z Auschwitzem in drugimi koncentracijskimi taborišči. Menimo, da je ključnega pomena, da imajo mladi, ki odraščajo v današnjem svetu, pravo razumevanje dogajanja v tistem času, ti obiski pa so pomemben del tega procesa učenja in razumevanja," je dejal Elliott.

Auschwitz, ki leži nedaleč od Krakova na jugu Poljske, je postal močan simbol holokavsta, ki je terjal življenja šest milijonov Judov po vsej Evropi. Okoli milijon in pol ljudi, večinoma evropskih Judov, so med vojno v Auschwitzu uplinili, ustrelili, obesili ali zažgali.

So pa razstavni predmeti postali mikaven plen nekaterih obiskovalcev, ki občasno poskusijo vzeti kak predmet za spomin. Leta 2010 so tako, denimo, zaprli Šveda, ki je bil odgovoren za krajo zloglasnega napisa "Delo osvobaja" ("Arbeit Macht Frei") nad vhodom v Auschwitz, medtem ko so podoben napis lani ukradli tudi iznad vhoda v Dachaua.