Caroline Kennedy še nikoli ni imela javne službe, zato številni dvomijo, da je pripravljena za mesto senatorke. Kennedyjeva kritikom odgovarja, da si je kot odvetnica, zagovornica izobraževanja in avtorica knjig o ustavnem pravu nabrala dovolj izkušenj. Foto: EPA
Caroline Kennedy še nikoli ni imela javne službe, zato številni dvomijo, da je pripravljena za mesto senatorke. Kennedyjeva kritikom odgovarja, da si je kot odvetnica, zagovornica izobraževanja in avtorica knjig o ustavnem pravu nabrala dovolj izkušenj. Foto: EPA

Kritiki politično neizkušeno 51-letno Caroline primerjajo z republikansko podpredsedniško kandidatko in guvernerko Aljaske Sarah Palin. Čeprav Caroline Kennedy, ki se poteguje za mesto senatorke New Yorka, ki se bo izpraznilo, ko/če bo Hillary Clinton potrjena za zunanjo ministrico ZDA v vladi Baracka Obame, priznavajo, da je boljša govornica od Palinove, podobno kot aljaška guvernerka nima dobro izdelanih idej.

Podobno kot Palinova, ki je na vprašanje, ali se ima za dovolj izkušeno za podpredsednico, zatrdila, da se čuti pripravljeno, je tudi Kennedyjeva na podobno vprašanje odgovorila, da "ne bi bila tukaj, če ne bi menila, da sem najboljša".

Bolj kot kandidatka ideja o kandidatki
Po pogovoru za New York Times so novinarji zapisali, da se "še naprej zdi manj kot kandidatka in bolj kot ideja kandidatke: trda, a nedoločna, večinoma nedefinirana in zdi se, da je odločena, da taka ostane". Na vprašanje, v čem se ne strinja z županom Michaelom Bloombergom ali guvernerjem Davidom Patersonom, ki bo odločal o njenem imenovanju, ni želela odgovarjati.

Blogarji so si privoščili Caroline
Posebne pozornosti so bile deležne verbalne (ne)spretnosti Caroline, ki je v pogovoru več kot 140-krat uporabila mašilo "veste". Blogi, medmrežje in YouTube so polni zapisov in posnetkov besednih mašil Kenendyjeve. Blogarji so si potomko ene največjih političnih dinastij ZDA privoščili predvsem zaradi takšnih stavkov, kot je "Veste, mislim, zares, um, to je nekako edinstven trenutek, tako v, veste, v zgodovini naše države in, veste, mojem življenju in, veste, soočamo se, veste, z neverjetnimi spremembami," na YouTubu je nastal celo miks Carolininih "veste" z "uh-i" Baracka Obame.

"Veste", "uh", "kar koli", "moji prijatelji" ...
Pozornost, ki so je deležni "veste" Caroline Kennedy, kaže, kako problematičnih je lahko nekaj dodatnih (nepotrebnih) zlogov za javne osebnosti. Namesto, da bi se ljudje osredotočili na njihova sporočila, so v središču pozornosti besedni "spodrsljaji". Carolinin stric, senator Edward Kennedy in bratranec Joseph Kennedy sta oba dobila nadimek "čarovnik uh-ov", nekdanji predsedniški kandidat in nekdanji senator Bob Dole si je velikokrat pomagal z "kar koli", republikanski predsedniški kandidat na zadnjih volitvah John McCain pa je med kampanjo poslušalce (pre)večkrat naslavljal z "moji prijatelji".

T. V.