Po podatkih kubanske obveščevalne službe naj bi se Castro leta 1963 za las izognil smrti. Foto: EPA
Po podatkih kubanske obveščevalne službe naj bi se Castro leta 1963 za las izognil smrti. Foto: EPA
Kuba živi svoje življenje, kaj se dogaja s Castrom pa ni nikomur popolnoma jasno. Foto: EPA

Nekdanji vodja kubanske varnostnoobveščevalne službe Fabian Escalante trdi, da je bila ameriška obveščevalna agencija najbližje umoru Castra leta 1963, ko so ga hoteli zastrupiti s strupom, zamešanim v mlečni napitek.

Atentatorju, ki je bil takrat natakar v hotelu Havana libre, kamor se je prišel okrepčat Castro, poskus ni uspel, saj naj bi se kapsula, pretihotapljena na Kubo s pomočjo Cie in ameriške mafije, v hladilniku uničila.

Castro najbolj preganjan politik
Nekdanji vodja tajnih agentov na Kubi, ki je napisal knjigo, v kateri je opisal kar 167 poskusov atentata na Castra, je povedal še, da je Castro v svojem življenju preživel že več sto poskusov atentatov od svojih sovražnikov, zastrupljenih cigar, avtomobilskih zasedb do napadov z granatami. "Niti najmanjšega dvoma nimam o tem, da je bil Castro najbolj preganjan politični, socialni ali verski voditelj v zgodovini," je dejal Escalante.

Cia razkrila svoje pretekle akcije
Cia je prejšnji teden na svoji spletni strani objavila podatke o svojih preteklih nezakonitih operacijah, med katerimi je navedla tudi večkratne poskuse atentata na kubanskega voditelja v 60. letih prejšnjega stoletja.

Cia je za poskus umora "el comandanteja" večkrat najela tudi pripadnike mafije, a vsakokrat neuspešno, prvič pa je priznala tudi, da je načrt za umor Castra osebno odobril direktor Cie med predsednovanjem Johna F. Kennedyja Allen Dulles.

Kaj se v resnici dogaja s Castrom?
Kljub vsem poskusom umorov Castro še vedno ostaja uradni vodja Kube, čeprav je zaradi bolezni oblast začasno predal svojemu bratu Raulu. Kubanci že skoraj leto dni ugibajo, ali se bo 80-letnik sploh še kdaj vrnil na oblast ali ne, čeprav je zadnje čase vse bolj dejaven in v kubanskih medijih objavlja kometarje na aktualna politična dogajanja v svetu. Zelo malo pa je takšnih, ki vedo, kjer natančno je Castro, ali je v bolnišnici ali pa v svoji predsedniški rezidenci v Havani, ki se imenuje "Točka nič".

B. T.