Pripadniki IS-ja so zapustili Dabik. Foto: Reuters
Pripadniki IS-ja so zapustili Dabik. Foto: Reuters
Sirski uporniki
Dabik ni zelo strateško pomembno mesto, zaradi pomembne vloge v propagandi IS-ja pa ima velik simbolni pomen. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Poročanje uporniških poveljnikov in Sirskega observatorija za človekove pravice je pozneje potrdil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Ob tem je dejal tudi, da bi morale načrtovane operacije za izgon džihadistov iz Mosula začeti iraška vojska in lokalne sile, ne pa šiitske milice.

Observatorij je predtem sporočil, da so uporniki Dabik zasedli, potem ko so se pripadniki IS-ja umaknili, poroča BBC. Dabik strateško sicer ni zelo pomembno mesto, ima pa velik simbolni pomen, saj igra pomembno vlogo v propagandi IS-ja. Mesto je namreč omenjeno v enem izmed hadisov, rekov muslimanskega preroka Mohameda, kot prizorišče apokaliptične bitke med muslimani in nemuslimani pred koncem sveta. IS je po njem poimenoval tudi svoje propagandno glasilo, v zadnjem času pa je začel zmanjševati pomen mesta, češ da zdajšnji boji zanj niso prerokovana bitka.

Trije mrtvi policisti v Gaziantepu
V samomorilskem napadu v Gaziantepu na jugu Turčije so umrli trije policisti, ranjenih je devet ljudi. Kot poroča Reuters, se je napad zgodil med policijsko operacijo na hišo, v kateri je domnevno zatočišče pripadnikov Islamske države. V drugi policijski operaciji v predmestju Gazikent se je razstrelil drugi samomorilec, ranjenih ni bilo.

Zasedba Dabika, ki leži le okoli 10 kilometrov od meje s Turčijo, je sicer del širše ofenzive sirskih uporniških skupin na severu države, bitka zanj pa je ob sodelovanju turških zračnih sil potekala več tednov. Kot je za Reuters dejal Ahmed Osman, poveljnik skupine Sultan Murad, so zasedli tudi sosednjo vas Soran. Glede na poročanje turške državne tiskovne agencije Anadolu je bilo v sobotnih spopadih ubitih devet sirskih upornikov, 28 pa je bilo ranjenih, poroča Slovenska tiskovna agencija. Sirski observatorij s sedežem v Veliki Britaniji je še sporočil, da je IS Dabik branil s 1.200 borci.

Avgusta je Turčija sprožila lastno ofenzivo za pregon džihadistov z mejnega območja, septembra pa je turški premier sporočil, da je mejno območje v dolžini 91 kilometrov "popolnoma zavarovano" in da so "vse teroristične skupine pregnane". Turčija na severu Sirije sicer napada tudi sirske Kurde, saj želi preprečiti vzpostavljanje njihove avtonomije na tem območju.

Diplomati nadaljujejo pogajanja
Z nemškega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da se bodo diplomatska pogajanja za končanje vojne v Siriji nadaljevala prihodnji teden, potem ko so se sobotni pogovori v Lozani, na katerih so sodelovale ZDA, Rusija in več držav regije, končali brez preboja. O tem sta se po telefonu pogovarjala nemški zunanji minister Frank-Walter Steinemeier in ameriški državni sekretar John Kerry, ki sta znova potrdila nujnost humanitarne prekinitve spopadov, dostavo humanitarne pomoči v Alep ter vzpostavitev pogojev za novo premirje.

Sankcije proti sirskim in ruskim gospodarskim subjektom?
Kerry se je srečal tudi z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, s katerim sta sporočila, da zaradi obleganja Alepa ZDA in Velika Britanija razmišljajo o uvedbi sankcij proti gospodarskim subjektom v Siriji in Rusiji. Kerry je bombardiranje civilistov v obleganem Alepu označil za zločin proti človečnosti.