Taylor je vse obtožbe vojnih zločinov označil za laži. Foto: Reuters
Taylor je vse obtožbe vojnih zločinov označil za laži. Foto: Reuters
Kot priča je nastopila tudi Naomi Campbell. Foto: Reuters

Kazen bo sodišče izreklo 30. maja. To je prva razsodba zoper nekdanjega državnega voditelja, ki jo je izreklo mednarodno sodišče po Nürnberških procesih.

Taylorja je po razsodbi sodišča kriv oboroževanja in podpiranja upornikov Revolucionarne združene fronte (RUF) med državljansko vojno v Sierri Leone med letoma 1991 in 2002, so poročale tuje tiskovne agencije. Pripadniki RUF-a so vstopili v Sierro Leone iz Liberije leta 1991, v zameno za podporo pa je Taylor od njih prejemal "krvave diamante", ki so jih v suženjskih razmerah v Sierri Leone kopali vojni ujetniki.

"Sodišče je ugotovilo, da ni dvoma, da je obtoženi kazensko odgovoren za pomoč in podporo pri izvajanju zločinov v vseh 11 točkah obtožnice," je dejal predsedujoči sodišču sodnik Richard Lussick. Po navedbah Lussicka je 64-letni Taylor upornike oskrboval z orožjem, razstrelivom in komunikacijsko opremo ter jim pomagal pri načrtovanju zločinov med državljansko vojno.

11 točk obtožnice Taylorja poleg zločinov proti človečnosti bremeni umorov, posilstev, zasužnjevanja in mobilizacije otrok za vojsko. Enote RUF-a so med svojimi operacijami izvajale poboje, posiljevale, požigale hiše in pohabljale ljudi. Do konca vojne leta 2002 so pohabili okoli 400.000 ljudi. Skupaj pa naj bi v vojni umrlo najmanj 120.000 ljudi. Kljub materialni pomoči pa Taylor po navedbah sodnika ni poveljeval in nadziral upornikov, ki so izvajali zločinska dejanja.

Kazen bo prestajal na Otoku
Taylor naj bi zaporno kazen prestajal v Veliki Britaniji, lokacija in kategorija zapora pa bosta odvisni od podrobnosti razsodbe. Taylorjevi odvetniki so sicer že sporočili, da se bodo pritožili na razsodbo, če bo Taylor obsojen. Kot je med procesom dejala tožilka Brenda Hollis, je Taylor "oblikoval, oboroževal, podpiral in nadziral RUF v desetletni kampanji terorja zoper civilno prebivalstvo Sierra Leone". Nekdanji liberijski predsednik je bil po njenih besedah "vodja, oče in boter uporniških sil v sosednji Sierri Leone".

Nekdanjega liberijskega predsednika so aretirali leta 2006, ko je skušal prečkati mejo med Nigerijo in Kamerunom. Najprej so ga predali sedežu posebnega sodišča ZN-ja za Sierro Leone v Freetownu, potem pa so ga zaradi varnostnih razlogov prepeljali v Haag, kjer se je sojenje začelo leta 2007.

Med sojenjem je pred sodiščem na strani tožilstva nastopilo 94 prič, 21 pa na strani obrambe. Avgusta 2010 sta pred sodnikom nastopili tudi supermodel Naomi Campbell in ameriška igralka Mia Farrow, ki sta pričali o diamantih, ki jih je Taylor dal Campbellovi za darilo. Taylor je med svojim pričanjem, ki je trajalo skupaj 81 ur, sicer vso odgovornost zanikal.

Današnja razsodba posebnega sodišča ZN-ja za Sierro Leone, ki ga financira več kot 40 držav in ZN, je prva razsodba zoper nekega nekdanjega državnega voditelja, ki jo je izreklo mednarodno sodišče po Nürnberških procesih. Sodišče je bilo ustanovljeno z odločitvijo VS-ja ZN-ja leta 2000, med svojim delovanjem pa je zaradi zločinov v državljanski vojni v Sierri Leone obtožilo 13 ljudi, med njimi Taylorja. Osem so jih že obsodili zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, trije so umrli v zaporu, četrti pa na begu.