Aljohina in Tolokonikova sta bili zaprti zaradi 'huliganstva, spodbujenega zaradi verskega sovraštva'. Foto: Reuters
Aljohina in Tolokonikova sta bili zaprti zaradi 'huliganstva, spodbujenega zaradi verskega sovraštva'. Foto: Reuters
Pussy Riot
Obe sta prepričani, da je bila njuna pomilostitev le piarovska poteza. Foto: Reuters

Na snidenju sta razpravljali o načrtih za ustanovitev organizacije za pravice ruskih zapornikov. 25-letna Aljohina, ki je kazen prestajala v Nižnjem Novgorodu, je prišla na snidenje v Krasnojarsk v Sibirijo, kjer je bila zaprta 24-letna Tolokonikova.

Ne bosta odnehali
Glasbenici sta po prihodu iz zapora ostali neomajni in vztrajali, da je bila njuna izpustitev zgolj predstava za javnost. Ob tem sta napovedali, da se bosta borili za pravice zapornikov. "V zadnji kazenski koloniji sem imela prijateljice, ki so povedale aktivistom za človekove pravice, v kakšnih razmerah živijo, in naredila bom vse, da ne bodo izvajali pritiska na njih," je izjavila Aljohina v Krasnojarsku.

Po napovedih bosta imeli Aljohina in Tolokonikova v petek v Moskvi tudi novinarsko konferenco.

Tolokonikova je v ponedeljek po izpustitvi pokazala, da je ni strah političnih pritiskov, in pozvala k bojkotu zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Prav tako ni izključila možnosti novega performansa v prihodnosti, pri čemer je poudarila, da sta s kolegico v preteklih dveh letih odrasli, tako da se bosta verjetno izrazili na drugačen način. Dodala je, da je zakon o pomilostitvi, ki ga je na predlog predsednika Putina sprejela duma, "kozmetični popravek", saj bi tako ali tako čez nekaj mesecev prišla izza zapahov, ter da bi morali osvoboditi mnogo več ljudi. "Pozivam k bojkotu, k odkritosti. Pozivam zahodne vlade, naj se ne uklonijo zaradi pošiljk nafte in plina, ki prihajajo iz Rusije." 24-letna Tolokonikova je Rusijo označila kot "totalitarni stroj" ter dodala, da bi morala biti reforma ruskih zaporov prva v celoviti spremembi ruske družbe.

Članici Pussy Riot sta bili skladno z zakonom o pomilostitvi izpuščeni dva meseca pred iztekom dveletne zaporne kazni, na katero sta bili obsojeni zaradi protesta proti takratnemu premierju Vladimirju Putinu februarja leta 2012.