V nasilju v Siriji od lanskega marca je umrlo več kot 12.000 ljudi, po nekaterih ocenah celo več. Foto: Reuters
V nasilju v Siriji od lanskega marca je umrlo več kot 12.000 ljudi, po nekaterih ocenah celo več. Foto: Reuters
Hillary Clinton v Varnostnem svetu ZN
Clintonova je prepričana, da bi Rusi morali spremeniti politiko do Sirije in tako preprečiti tamkajšnjo državljansko vojno. Foto: EPA
Kofi Annan
Nekdanji generalni sekretar ZN-a Annan je sogovornikom v Damasku izrazil ogorčenje zaradi pokola v vasi Hula. Bo priznal, da njegov mirovni načrt ne deluje? Foto: Reuters

Susan Rice je po še enem zasedanju Varnostnega sveta za zaprtimi vrati o Siriji, ki se je končalo brez odločitve, tako rekoč razglasila, da načrt posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana ne deluje ter da ne ostaja veliko drugih izbir, kot je vojaško posredovanje v Siriji brez privoljenja najpomembnejšega organa ZN-a.

ZDA in zahodne države so razočarane zaradi Kitajske in predvsem Rusije, ki onemogočata odločnejše ukrepe proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, proti kateremu že 15 mesecev potekajo protesti.

Riceova se je ostro odzvala na novico, da naj bi v Sirijo prispela ruska ladja s pošiljko orožja. Čeprav s tem ni bil prekršen nobem zakon, je veleposlanica ZDA v ZN-u to označila za "graje vredno, da bo orožje še naprej prihajalo v režim, ki uporablja tako grozljivo in nesorazmerno silo proti svojim lastnim ljudem".

"Ruska politika prispeva k vojni"
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki se v okviru skandinavske turneje mudi na Danskem, je na predavanju študentom v Köbenhavnu poudarila, da ji Rusi govorijo, da ne želijo državljanske vojne v Siriji, ona pa jim skuša dopovedati, da bo njihova politika prispevala k njej. Izpostavila je, da je lanska podpora ZN-a in mednarodne skupnosti omogočila oblikovanje mednarodne koalicije proti libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju, zdaj pa Rusija in Kitajska ovirata podobno akcijo v Siriji. Dejala je, da bodo vojaška prizadevanja v Siriji veliko težja. Opozorila je še, da če se nasilje v Siriji ne bo ustavilo, bi to lahko vodilo v državljansko vojno. Dodala je, da se je pogovarjala z Annanom, ki skuša razširiti svoj mandat, da bi lahko učinkoviteje ukrepal.

Na vprašanje, kdaj bi se ZDA lahko odločile za vojaško posredovanje, je Clintonova dejala, da "je vsak dan argument zanj močnejši", čeprav še posebej Rusija ostaja neomajna in obljublja, da bo onemogočila vsa prizadevanja v ZN-u, da bi odobrili vojaško posredovanje.

Rusija ne spreminja stališča do Sirije
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je dejal, da Rusija sankcijam ni naklonjena. Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovil, da Rusija svojega stališča do Sirije ne bo spremenila. Pred obiskom Putina v Nemčiji in Franciji prihodnji teden je njegov tiskovni predstavnik izrazil mnenje, da je zavračanje nadaljnjih ukrepov proti režimu v Damasku po pokolu v Huli in drugih napadih na civiliste povsem racionalno. Politiko Moskve do Sirije je označil za "uravnoteženo, dosledno in povsem logično".

Persona non grata
Ljubljana je sprejela odločitev, da veleposlanika Sirije v Sloveniji s sedežem na Dunaju razglasi za nezaželeno osebo. Odločitev temelji na načelnih stališčih do zaskrbljujočih razmer v Siriji. Slovenija namreč že vse od izbruha krize v Siriji ostro obsoja stopnjevanje brutalnega nasilja in sistematičnih kršitev človekovih pravic s strani sirskih oblasti, piše na spletni strani MZZ-ja.

Več zahodnih držav je v torek že izgnalo sirske diplomate zaradi pokola v vasi Hula, kjer je bilo v petek pobitih 108 ljudi, med njimi 49 otrok. Za pokol naj bi bili odgovorni pripadniki provladne milice Šabiha, vendar je Riceova vztrajala, da glavna odgovornost leži na Al Asadovi vladi.

Vlada za pokol krivi teroriste
Damask je za pokol nad civilisti v Huli okrivil "teroriste". Okoli 600 do 800 teroristov naj bi s tem skušalo zanetiti državljansko vojno, je dejal general Kasim Džamal Sulejman, vodja preiskovalne komisije, ki jo je imenoval režim za preiskavo pokola. Sulejman je povedal, so "teroristi" v Huli pokol izvršili, ker so ljudje nasprotovali njihovi prisotnosti na območju. Hkrati je tudi zavrnil obtožbe, da naj bi pokol dejansko izvršile vladne sile. "Kot kaže, so vse žrtve prišle iz miroljubnih družin, ki se niso hotele upreti vladi ali prijeti za orožje, a so s tem prišle v konflikt z oboroženimi skupinami," je dejal.

Riceova je ugotovitve Damaska označila za "očitno laž".

Uporniki: Annanov načrt je neuspešen
Varnostni svet ZN-a bo prihodnji teden znova razpravljal o Siriji, v New York pa bo prispel tudi Annan, čigar mirovni načrt se ne uresničuje. Riceova je že izrazila zaskrbljenost, da bo načrt propadel in bo treba poiskati druge načine ukrepanja. Annanov načrt med drugim zahteva takojšen konec nasilja, umik sirske vojske in težkega orožja iz mest ter izpustitev zapornikov.

Sirski uporniki so v sredo režimu predsednika Al Asada dali čas do petka, da zares začne izvajati Annanov načrt. "Če se to ne bo zgodilo, bomo prosti vseh zavez in bomo branili ter ščitili civiliste, njihove vasi in mesta," je sporočila uporniška svobodna sirska vojska, ki jo sestavljajo vojaški dezerterji. Predstavnik upornikov je pozneje sporočil, da niso postavili roka, je pa Annana pozval, naj izda izjavo, da njegov mirovni načrt ni uspešen.

Padec Al Asada udarec za Iran
Medtem je ameriško finančno ministrstvo sprejelo dodatne sankcije proti Mednarodni islamski banki Sirije. Namestnik svetovalca za nacionalno varnost Denis McDonough je iz Katarja sporočil, da bodo režim predsednika Bašarja Al Asada "gospodarsko uničili". "Al Asadova klika bo končala na smetišču zgodovine, in ko se bo to zgodilo, bo to hud strateški udarec tudi za Iran, ki sirski režim podpira materialno in z nasveti," je dejal McDonough.

"Zgodba tirana, ki se oklepa oblasti"
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je po poboju v Huli opozoril, da bi "tovrstni pokoli lahko Sirijo privedli do katastrofalne državljanske vojne, po kateri si država ne bi nikoli opomogla". Na forumu partnerjev Zavezništva civilizacij v Carigradu je od režima v Damasku zahteval uresničitev Annanovega mirovnega načrta, v skladu s katerim od 12. aprila velja prekinitev ognja, ki pa jo sistematično kršijo. Ban je poudaril, da v Siriji ne gre za spopad muslimanske in krščanske civilizacije, ampak za "staro zgodbo tirana, ki se oklepa oblasti".

V sredo je misija neoboroženih opazovalcev ZN-a v Siriji dosegla polno sestavo 300 pripadnikov, ki pa jih je za uspešno delo premalo. ZDA zahtevajo več opazovalcev, a v sekretariatu ZN-a temu niso naklonjeni zaradi njihove varnosti. Opazovalce je Ban označil za "oči in ušesa" mednarodne skupnosti, katerih cilj je, da "storilci odgovarjajo za zločine". Poudaril je, da opazovalci niso tam, da bi bili "pasivni opazovalci neizrekljivih strahot".