Vodja preiskovalcev Nikolaj Primak je dejal, da so nekatere informacije o letu zaradi poškodb  izgubljene. Foto: EPA
Vodja preiskovalcev Nikolaj Primak je dejal, da so nekatere informacije o letu zaradi poškodb izgubljene. Foto: EPA

Rusija je začela preiskovati črno skrinjico letala, ki naj bi kršilo turški zračni prostor. Črno skrinjico so odprli ob navzočnosti novinarjev in diplomatov iz Velike Britanije, Indije in Kitajske. Odprli so jo z izvijači in vrtalnikom.

"Imamo dovolj dokazov, da rusko letalo ni kršilo turškega zračnega prostora," je ob tej priložnosti povedal drugi mož ruskih zračnih sil Sergej Dronov, ki je dodal, da naj bi letalo letelo v sirskem zračnem prostoru, od turške meje pa je bilo oddaljeno 5,5 kilometra. Rezultati analize črne skrinjice bodo objavljeni v ponedeljek. Tedaj bo morda tudi jasno, kje je bilo letalo, ko je bilo sestreljeno.

Poslabšani odnosi med državama
Sestrelitev letala je močno poslabšala odnose med Rusijo in Turčijo. Moskva je od Turčije zahtevala opravičilo, a se Ankara na poziv ni odzvala. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obžaloval sestrelitev letala, a se ni želel opravičiti, Rusija pa je zaradi incidenta uvedla številne gospodarske sankcije. Turčija vztraja, da je letalo, ki je bilo na misiji na severu Sirije, večkrat kršilo turški zračni prostor in se ni zmenilo za opozorila.

Rusija in Turčija sta obe vpleteni v konflikt v Siriji, a podpirata nasprotni strani. Rusija podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Turčija pa je proti njegovemu režimu in je naklonjena opoziciji, sta pa obe proti silam tako imenovane Islamske države.