Na spletu se je pojavil posnetek stanovanja, v katerem je bil Merah med 30-urnim obleganjem. Foto: EPA
Na spletu se je pojavil posnetek stanovanja, v katerem je bil Merah med 30-urnim obleganjem. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy na pogrebu ubitih vojakov v Montaubanu
Francoski predsednik je s soglasjem dekletu ubitega vojaka omogočil, da bo deležena ugodnosti in pomoči, ki pripadajo družinam padlih vojakov. Foto: EPA
Konec lova za morilcem

Abdelkaderja Meraha, ki je od srede v priporu, so prepeljali v Pariz na zaslišanje, kjer jim je povedal, da je ponosen na bratovo dejanje. Policija je pridržala tudi njegovo dekle, mater obeh moških Zouliko Aziti pa so medtem izpustili. Njen odvetnik je sporočil, da je "užaloščena in skesana". Mučijo jo očitki vesti, saj se sprašuje, ali bi lahko napade preprečila. "Jezna je. Sprašuje se, zakaj je njen sin to storil, in do neke mere krivi samo sebe. Boji se maščevanja, zato se za zdaj ne bo vrnila domov," je povedal odvetnik.

Za bratov morilski načrt naj ne bi vedel
V avtomobilu 29-letnega Abdelkaderja, ki naj bi bil tudi povezan s francoskimi skupinami džihada, so našli razstrelivo in ga prepeljali na sedež notranje obveščevalne agencije v francoski prestolnici. Priznal je, da je bratu pomagal ukrasti motor, s katerega je streljal, zanikal pa, da bi vedel za bratov morilski načrt.

Merahutov stric je v intervjuju za časopis Le Point dejal, da je bil Mohamed vedno malo "neuravnovešen", a si nikoli ni mislil, da bi bil njegov nečak zmožen terorizma. "Ko sem ugotovil, da morilec napada Severnoafričane in Jude, sem si dejal: Naslednjič bom na vrsti lahko jaz," je povedal stric, ki je za identiteto morilca izvedel iz medijev.

Smrt sejal na motorju
Islamistični skrajnež je skupno umoril sedem ljudi. Prvi napad je 23-letnik izvedel 11. marca, ko je v mestu Toulouse ubil pripadnika padalskega logističnega polka. Čez štiri dni je streljal na vojake blizu vojašnice v mestu Montauban na jugozahodu Francije. V napadu sta umrla dva padalca, tretji je bil huje ranjen in se še vedno bojuje za življenje. Vsi trije ubiti vojaki so bili severnoafriškega rodu, tako kot Merah.

Zadnji napad se je zgodil 19. marca pred judovsko šolo v Toulousu, ko je ustrelil 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja, njegova sinova, petletnega Arieha in štiriletnega Gabriela, ter sedemletno Myriam Monsonego, hčerko ravnatelja šole. Zadnja dva napada je Merah izvedel na črnem skuterju sredi belega dne, vse tri napade pa je tudi posnel.

Pet let nadzora brez ukrepanja
Policija je v četrtek po več kot 30-urnem obleganju stanovanja napadalca Meraha ubila s strelom v glavo. Morilec na skuterju iz Toulousa je pretresel Francijo, kjer se javnost sprašuje, zakaj protiobveščevalna služba proti njemu ni nikoli ukrepala, čeprav ga je spremljala pet let.

Noseče dekle enega izmed francoskih vojakov, ki ga je umoril Mohamed Merah, se bo s svojim partnerjem lahko poročila posmrtno, kar je odobril sam predsednik Nicolas Sarkozy. "Iz Elizejske palače smo dobili dovoljenje, da se dekle Abela Chennoufa z njim poroči posmrtno," je povedal odvetnik Gilbert Gollard. Francoski predsednik namreč lahko v določenih primerih dovoli posmrtne poroke.

Chennouf je bil eden od dveh vojakov, ki ju je 15. marca samooklicani pripadnik Al Kaide Merah umoril v strelskem pohodu blizu mesta Montauban na jugozahodu Francije. Chennoufovo visoko noseče dekle Caroline se je v četrtek na invalidskem vozičku udeležila slovesnosti v spomin ubitih vojakov. Prvotno se je par nameraval poročiti po rojstvu otroka.

Na spletu se je pojavil posnetek iz stanovanja v Toulousu, kjer se je zadrževal Merah med 30-urnim obleganjem. Posnetek (ogledate si ga lahko spodaj) naj bi nastal 23. marca.

Konec lova za morilcem