Posredovanje policije po odkritju Meraha v stanovanjskem bloku je že naletelo na kritike. Foto: EPA
Posredovanje policije po odkritju Meraha v stanovanjskem bloku je že naletelo na kritike. Foto: EPA
Toulouse
Policija je od včeraj oblegala večstanovanjsko hišo, v kateri je živel Mohamed Merah, domnevni morilec francoskih vojakov in judovskih otrok. Foto: Reuters
Merah je bil v teh dneh glavna zgodba francoskih - pa tudi svetovnih - medijev. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy bo danes nadaljeval s predvolilno kampanjo, ki jo je prekinil po napadu na judovsko šolo. Foto: EPA
Konec lova za morilcem

Francoska policija, ki je dopoldne vdrla v njegovo stanovanje v Toulousu, je sporočila, da je 23-letni "morilec na skuterju" umrl, potem ko se je nekaj časa upiral policistom. Iz stanovanja, kjer se je Merah zadrževal več kot 32 ur, je bilo pred njegovo smrtjo kakih pet minut slišati streljanje in detonacije.

Po besedah francoskega notranjega ministra Clauda Gueanta je osumljenec umrl, ko je skušal s skokom skozi okno pobegniti pred policijo. "V trenutku, ko smo v kopalnico spustili videonapravo, je iz nje pritekel morilec in silovito streljal z več orožji hkrati," je Gueant povedal zbranim novinarjem. "Nazadnje je Mohamed Merah skočil skozi okno s svojo pištolo v roki in pri tem še naprej streljal. Našli so ga mrtvega na tleh."

Glavni francoski tožilec Francois Molins je pozneje pojasnil, da je Meraha s strelom v glavo ubil policijski ostrostrelec, ko je hotel pobegniti. Merah je imel na sebi neprebojni jopič.

Po besedah Molinsa so imeli policisti navodilo, da streljajo samo v samoobrambi in poskušajo narediti vse, da bi ga prijeli živega, a je ta nanje začel silovito streljati. Zaradi tega je operacija tudi trajala tako dolgo.

V operaciji je bilo ranjenih pet pripadnikov posebnih enot, pri čemer gre večinoma za lažje poškodbe, le en policist ima poškodovano nogo.

Molins je še z gotovostjo zatrdil, da je Merah izvedel vse tri napade, katerih je bil osumljen. Na to kaže tudi videomaterial, ki so ga našli na njegovem domu in je bil posnet med napadi.

Na posnetkih je tako slišati, kako je ob uboju prvega vojaka zaklical: "Ti ubijaš moje brate, jaz bom tebe." Med drugim napadom na skupino vojakov, v katerem sta bila dva ubita, eden pa ranjen, pa je zaklical: "Alah je velik."

Uporen do konca
Policija je Meraha izsledila v torek pozno zvečer in nato obkolila njegovo stanovanje, v katerem naj bi imel tudi precej orožja. Do srede zvečer so se z njim pogajali, vendar ga niso prepričali, da bi se vdal. Odgovornost za napade je priznal, a izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več.

Danes dopoldne so nato skozi vrata in okna v stanovanje vdrle posebne enote francoske policije, znane pod imenom RAID. Ob vstopu napadalca niso opazili, zaznala ga ni niti posebna videooprema, ki so jo imeli s seboj. Pozneje so naprave pokazale, da se skriva v kopalnici, od koder je nato začel silovito streljati. Policisti so, da bi se zavarovali, streljali nazaj, je pojasnil Gueant.

Povedal je še, da je Merah v sredo zvečer policiji sporočil, da se ne bo vdal in da bo ubil policiste, če ga bodo skušali aretirati. To je bil ključni trenutek za sprejetje odločitve o napadu na stanovanje, je dejal. Iz večstanovanjske zgradbe so že prej izselili vse prebivalce.

Na vojaškem urjenju
23-letni Merah, francoski državljan alžirskega rodu, je v ponedeljek pred judovsko šolo na jugu Francije ubil štiri ljudi, prejšnji teden pa je v dveh napadih ubil tri vojake. Vedno je streljal s skuterja. Trdil je, da se je želel z uboji maščevati za pobijanje Palestincev, sodelovanje francoskih vojakov v operacijah v Afganistanu in uzakonitev prepovedi zakrivanja obraza v Franciji.

Po lastnih navedbah je bil pripadnik teroristične mreže Al Kaida in je bil v preteklosti na urjenju v pakistanski pokrajini Vaziristan ob meji z Afganistanom. Tam naj bi bil dvakrat, pri čemer ga je enkrat aretirala afganistanska policija in ga izročila ameriški vojski, ki ga je vrnila v Francijo.

V preteklosti naj bi ga spremljala francoska obveščevalna služba, zato se v francoski javnosti pojavlja čedalje več vprašanj, zakaj niso ukrepali. Policijska preiskava se osredotoča tudi na iskanje morebitnih pajdašev pri načrtovanju in izvedbi napadov.

Sarkozy: Storili smo vse
Po oceni francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je bilo storjeno vse, da bi Meraha ujeli živega in mu sodili za zločine, a poskusi, da bi ga ujeli živega, so spodleteli. "Ni bilo sprejemljivo, da bi tvegali izgubo novih življenj. Že tako je umrlo preveč ljudi," je dejal predsednik.

V televizijskem govoru po smrti Meraha je Sarkozy napovedal boj proti islamski indoktrinaciji. Obljublja, da bo vsak, ki bo prek spleta sejal sovraštvo, kaznovan, in onemogočen vsak, ki bo odšel v tujino "z namenom indoktrinacije teroristične ideologije".

"Francija je ukrepala odločno in hladnokrvno ter ohranila svojo enotnost. Morebitno maščevanje ali jeza pa sedaj ne bi bila na mestu," je dejal Sarkozy, ki želi preprečiti, da bi francoski zapori postali gojišče skrajnežev.

Od pravosodnega ministra je že zahteval preiskavo o propagandi skrajnih ideologij v francoskih zaporih.

Francoze je pozval tudi, naj ne zamenjujejo terorizma z islamom, saj francoski muslimani "nimajo nič opraviti z norimi motivi terorista".

Konec lova za morilcem