Privrženci Mihailovića se vsako leto zberejo na Ravni gori v Srbiji. Foto: EPA
Privrženci Mihailovića se vsako leto zberejo na Ravni gori v Srbiji. Foto: EPA
Ravna gora
Za podpornike četniškega gibanja je prikazovanje Mihailovića kot vojnega zločinca rezultat komunistične propagande. Foto: EPA
Srbija
Postopek za rehabilitacijo Mihailovića se je začel septembra leta 2010. Foto: EPA

Na višjem sodišču v Beogradu se je nadaljeval postopek za rehabilitacijo Mihailovića, ki so ga prijeli po drugi svetovni vojni in ga leta 1946 usmrtili zaradi vojnih zločinov, sodelovanja z okupatorjem in narodne izdaje. Usmrčen je bil 17. julija leta 1946 na Adi Ciganliji, mesto pokopa pa do danes ostaja skrivnost.

Postopek rehabilitacije je sprožil številne polemike v Srbiji, kjer Mihailović pri nekaterih velja za domoljuba in protifašističnega upornika. Član komisije za preiskavo okoliščin usmrtitve četniškega vodje in zgodovinar Slobodan Marković, ki je pričal pred sodiščem, je dejal, da ni nobenih dokazov za njegovo kakršno koli sodelovanje z Nemci.

Marković je sodišču predložil tudi nekaj dokumentov britanskega veleposlaništva v Washingtonu, ki govorijo proti Mihailovićevem sodelovanju z nemškimi okupatorji. "General Mihajlović je za sovražnika Nemcev veljal od maja 1941 do zloma nemških sil v Srbiji jeseni leta 1944," je zatrdil Marković.

Veliko več je tistih, ki so ogorčeni nad procesom rehabilitacije in so svoje prepričanje prišli javno izrazit tudi pred sodišče, kjer so nosili napise "Draža - zločinec".

"Jasna vloga Mihailovića"
Sredi tedna je 14 srbskih nevladnih organizacij protestiralo zaradi postopka, saj je po njihovem mnenju Mihailović odgovoren za vojne zločine proti Muslimanom in Srbom, medtem ko se je na strani nemških sil boril v ključnih bitkah druge svetovne vojne na Neretvi in Sutjeski.

"Poskus njegove rehabilitacije uničuje protifašistični boj srbskega in vseh drugih jugoslovanskih narodov. Medtem smo bili v Srbiji v zadnjih desetletjih priča reviziji in ponarejanju zgodovine ter marginalizaciji partizanskega gibanja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poskus rehabilitacije četniškega vodje je veliko razburjenja povzročil tudi v sosednji Hrvaški, predsednik Ivo Josipović je znova kritiziral postopek, saj je rehabilitacija Mihailovića v nasprotju z dejstvi, ker gre za vojnega zločinca, četniki pa so bili pripadniki kvizlinškega zločinskega gibanja.

"Lahko se spomnim veliko bojev, v katerih so četniki sodelovali z Nemci, Italijani in ustaši proti partizanom. Lahko se spomnim tudi tistih primerov, v katerih so storili pokol civilnega prebivalstva, tudi na Hrvaškem. Ob tem so tudi Srbi umrli od četniške roke," je izjavil Josipović in dodal, da se ne more spomniti prispevkov četnikov v boju proti fašizmu.

"Če ga bodo rehabilitirali, bo to velik korak nazaj glede druge svetovne vojne in protifašizma," je še dejal hrvaški predsednik, ki je prejšnji teden izrazil mnenje, da gre za notranjo zadevo Srbije, na katero Hrvaška ne more vplivati, a je napovedal, da se bo Hrvaška verjetno formalno odzvala.

Notranje in občutljivo vprašanje
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je dejal, da gre za "notranje in izjemno občutljivo vprašanje v Srbiji". Na novinarsko vprašanje, kakšno sporočilo bo Srbija poslala svetu ob rehabilitaciji Mihailovića, je odgovoril, da o tem ne želi razpravljati zunaj Srbije.

Zahtevo za rehabilitacijo svojega deda je vložil Mihailovićev vnuk Vojislav, ki se mu je pridružilo več združenj, tudi Združenje političnih zapornikov in žrtev komunističnega režima. Vnuk je zahteval izničenje obsodbe na smrt in vrnitev državljanskih pravic. Postopek se bo nadaljeval 11. maja.