V Liberiji je ebola zahtevala največ žrtev. Foto: EPA
V Liberiji je ebola zahtevala največ žrtev. Foto: EPA
Adrian Benitez
46-letni Adrian Benitez je eden od kubanskih prostovoljcev, ki je odšel v zahodno Afriko. Foto: Reuters

Generalni sekretar Mednarodne federacije Rdečega križa Elhadj As Sy je med ukrepi pri obvladovanju najhujše epidemije ebole doslej izpostavil ustrezno izolacijo in zdravljenje potrjenih primerov ter varne pokope žrtev smrtonosnega virusa.

"To epidemijo bi bilo mogoče, kot je bilo mogoče že v preteklosti, zajeziti štirih, šestih mesecih," je povedal Sy in ob tem opozoril, da vedno obstaja cena za neukrepanje.

ZDA in Kuba skupaj proti virusu
Ebola je do zdaj zahtevala več kot 4.500 smrtnih žrtev, od tega večino v zahodnoafriških državah Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Več kot polovica žrtev je v Liberiji, kamor je priletelo kubansko letalo z 51 zdravniki in medicinskimi sestrami. Druga skupina okoli 40 kubanskih zdravnikov bo pomagala v Gvineji.

V prizadetih državah že deluje ameriška vojaška misija, ki z lokalnimi oblastmi skuša obvladati epidemijo. Ameriški državni sekretar John Kerry je prejšnji teden še posebej izpostavil Kubo in pohvalil njen prispevek pri pomoči v boju z ebolo.

Visoki predstavnik kubanskih zdravstvenih oblasti je izrazil upanje, da bodo skupni napori proti eboli pomagali pri otoplitvi odnosov med Kubo in ZDA.

Kuba od vseh držav na svetu pošilja največjo skupino zdravstvenih delavcev v zahodno Afriko. Na otoku so izurili 461 zdravnikov in medicinskih sester, od katerih se jih je 256 že odpravilo na misije, ki naj bi trajale pol leta.

Prva skupina 165 Kubancev je v Sierro Leone prispela na začetku oktobra. Preostalih 205 kubanskih zdravstvenih delavcev čaka v domovini in čaka na odobritev finančnih sredstev s strani ZN-a, vabilo posameznih držav in vzpostavitev ustrezne infrastrukture.

ZDA so napovedale, da bodo v prizadete države napotile 3.000 vojaških tehnikov, medicinskega osebja in vojakov, ki bodo pomagali pri urjenju in usposabljanju lokalnih zdravstvenih delavcev.

Tragični izgred zaradi ebole
V Sierri Leone so izbruhnili izgredi, ko so tamkajšnji zdravstveni delavci želeli odvzeti vzorec krvi starejši ženski. V njeno obrambo je množica ljudi zdravstvenim delavcem skušala preprečiti dostop do nje, zaradi česar je izbruhnilo nasilje, pri čemer sta bila ubita dva človeka.

Sina starejše ženske, ki je organiziral protest, ker naj njegova mati ne bi bila okužena, policija še išče. Ženska, za katero so sumili, da je okužena z ebolo, je že umrla.