Na vsebino nove ustave bodo imeli vpliv tudi verski predstavniki, politiki, sindikalisti in vojaški oficirji, pa tudi mladi revolucionarji in ženske. Foto: EPA
Na vsebino nove ustave bodo imeli vpliv tudi verski predstavniki, politiki, sindikalisti in vojaški oficirji, pa tudi mladi revolucionarji in ženske. Foto: EPA
Začasni premier Hazem Al Beblavi je pozval k sodelovanju v nacionalnem dialogu. Foto: EPA
V pripravi nova egiptovska ustava

Nova ustava naj bi odprla pot novim parlamentarnim in predsedniškim volitvam. Skupina sicer šteje deset članov, štiri univerzitetne profesorje in šest sodnikov. Ti bodo predloge ustavnih sprememb nato predstavili širšemu, 50-članskemu odboru, sestavljenemu iz verskih predstavnikov, politikov, sindikalistov in vojaških oficirjev.

Vsak peti član tega odbora bo ali ženska ali pa mlad pripadnik egiptovskih revolucionarnih gibanj, odbor pa bo imel nato 60 dni časa, da predloge preuči in potrdi, nato pa bo spremenjena ustava morala prestati še referendum in glasovanje v parlamentu.

Pomočnik začasnega predsednika Mansurja Ali Saleh je po današnjem prvem srečanju dejal, da si je skupina za začetek zadala, da v tednu dni zbere predloge za zanje nujne ustavne amandmaje različnih političnih skupin in tudi posameznikov. V kakšni meri bo ustava na koncu spremenjena, po besedah Saleha za zdaj ni mogoče napovedovati. Ali Saleh je ob tem poudaril, da je naloga skupine "pripraviti osnutek amandmajev, in ne spisati nove ustave".

Razveljavljena pol leta stara ustava
Prejšnja ustava, sprejeta v času odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, je začela veljati po referendumu decembra 2012. Kljub večinski podpori volivcev so številni nasprotniki vztrajali, da je preveč islamistična, da je Mursiju dala preveč oblasti ter da ni zaščitila verske in mnenjske svobode. Nove oblasti so po vojaškem udaru to ustavo razveljavile.

Mursijeva Muslimanska bratovščina nove administracije ne priznava in kritizira napovedane spremembe ustave. "Ne moremo pisati ustave, ko je država razdeljena. Moramo se vrniti k harmoniji," je dejal začasni premier Hazem Al Beblavi in pozval k sodelovanju v nacionalnem dialogu.

Novi množični protesti v Kairu
Medtem se je na tisoče Mursijevih privržencev danes znova odpravilo na ulice v središču Kaira, potem ko so bile v petek v spopadih med privrženci in nasprotniki Mursija v mestu Mansura v delti Nila ubite tri ženske islamistke. Napadla naj bi jih nasilna tolpa z noži in strelnim orožjem. Protestniki so zahtevali kaznovanje napadalcev in izpustitev Mursija ter njegovo vrnitev na oblast.

Neka skupina protestnikov se je podala proti ameriškemu veleposlaništvu, a so ji pot preprečile varnostne sile. Drug velik shod, na katerem so večino predstavljale ženske, pa je potekal pred poslopjem egiptovskega obrambnega in drugih ministrstev. Krivdo za smrti v Mansuri so udeleženci pripisali vojski, ki se je postavila proti Mursiju.

Neznani napadalci so danes v treh ločenih incidentih v mestu Al Ariš na polotoku Sinaj ubili dva egiptovska vojaka in policista. Tovrstni napadi se na Sinaju od odstavitve Mursija kar vrstijo.

V pripravi nova egiptovska ustava